Hlavní obsah

Video z Keni: Věřili v setkání s Ježíšem, pastor je nechal pomřít hlady

Bez komentáře: Keňští vyšetřovatelé v ochranných oblecích prohledávají masové hroby, pátrají po dalších obětech sekty.Video: AP

 

Reklama

V masových hrobech v lese Shakahola na východě Keni nacházejí další a další těla. Vyšetřovatelé předpokládají, že jde o členy sekty, kteří hladověli, protože věřili, že se setkají s Kristem.

Článek

Uprostřed lesa nedaleko keňského pobřeží čekají na prozkoumání forenzními experty hromady čerstvé zeminy zakončené krucifixy. Jak popisuje BBC, dosud tu odkryli asi 14 masových hrobů, ze kterých byly exhumovány desítky těl.

„Ten zápach je nesnesitelný,“ svěřil se stanici Husajn Chálid, který scény zmaru sleduje už čtvrtým dnem.

Chálid řídí lidskoprávní skupinu Haki Africa, na kterou se obrátili místní, když masové hroby objevili. Organizace následně do lesů u města Malindi přivedla úřady.

Podle posledních zpráv místních médií bylo do této chvíle objeveno 89 těl. Keňský Červený kříž na svých stránkách uvádí, že se celkově pohřešuje 112 lidí.

Úřady předpokládají, že těla patří stoupencům křesťanského kultu, kteří věřili, že pokud budou hladovět, půjdou do nebe. Jedná se o sektu nazvanou Good News International Church (Mezinárodní církev dobrých zpráv).

Její vůdce Paul Makenzi (někdy psaný Mackenzie) byl zatčen 14. dubna poté, co úřady obdržely informace o mělkých hrobech s nejméně třiceti těly jeho následovníků. Zůstává ve vazbě, kde drží hladovku.

Analýza

Obyvatelé Madagaskaru se několik let točí ve spirále krizí. Nejhůře dopadají na izolované a těžce zkoušené vesnické komunity. Na vině je nejen změna klimatu, ale i ničivé cyklony a nízká míra pomoci ze strany státu.

Na jeho pozemku policisté objevili také 15 podvyživených lidí. Keňský list Daily Nation uvádí, že osm z nich už na následky naprostého vyhladovění zemřelo.

Stoupenci pastora Makenziho, kteří přežili, na policii vypověděli, že hladověli na pokyn svého duchovního vůdce, aby se mohli „setkat s Ježíšem“. V jednom z hrobů našli vyšetřovatelé celou rodinu včetně dětí, doplňuje britský deník The Guardian.

Keňský ministr vnitra Kithure Kindiki uvedl, že první zjištění naznačují, že byly spáchány „rozsáhlé zločiny“ podle národních a mezinárodních zákonů.

„Stát sice stále respektuje náboženskou svobodu“, ale zodpovědní by měli čelit „přísnému trestu“, napsal na twitteru.

Rychle rostoucí počet mrtvých vyvolal znepokojení a pobouření ze strany veřejnosti a vedení země.

Keňský prezident William Ruto řekl, že mezi zběhlými pastory a teroristy není „žádný rozdíl“. „Teroristé využívají náboženství k prosazování svých ohavných činů. Lidé jako pan Makenzi využívají náboženství k přesně stejnému činu.“

Svědectví ze Súdánu

Ukrývá se – podobně jako tisíce dalších – doma v nepokoji zmítaném Chartúmu. „Dochází voda i potraviny,“ popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Místní média mezitím zjistila, že v případě Makenziho byla v minulosti už řada signálů o jeho zhoubném vlivu. Aktivisté hájící lidská práva jsou přesvědčeni, že tato sekta je zapojena do nezákonných aktivit již delší dobu.

Makenzi byl v roce 2019  zatčen v souvislosti s úmrtím dětí a v letech 2017 a 2018 čelil obvinění z radikalizace dětí školního věku a udržování své církve za pomoci nelegálních prostředků.

Amason Kingi, předseda keňského senátu, podle Nairobi News obvinil policii ze selhání. „Rozvíjející se hrůza, kterou je sebevražda kultu Shakahola, by měla a musí být budíčkem pro celý národ, konkrétněji pro Národní zpravodajskou službu a policii. Jak mohl tak ohavný zločin, organizovaný a vykonávaný po značnou dobu, uniknout radaru našeho zpravodajského systému?“

Jakékoliv omezování církví v zemi přitom naráží na nevoli. Hnutí za regulaci náboženství ve většinově křesťanské zemi se v minulosti ostře stavělo proti pokusu omezit ústavní záruky rozdělení církve a státu, připomíná The Guardian.

Reklama

Doporučované