Hlavní obsah

Do Gazy zamíří „minimální“ zásoby paliva. Zmírní humanitární katastrofu?

Foto: Profimedia.cz

Zásobování v Gaze.

Reklama

Zabránit tomu, aby se v Pásmu Gazy dál šířily nemoci, a docílit, aby za místními mířila humanitární pomoc. To si slibuje Izrael od povolení dodávek malého množství paliva do konfliktem sužované oblasti.

Článek

Úředník amerického ministerstva zahraničí uvedl, že každé dva dny bude povolen dovoz přibližně 140 tisíc litrů pohonných hmot do Pásma Gazy.

Většina těchto zásob je určena pro nákladní vozy, které rozváží humanitární pomoc, a také na podporu OSN při zajišťování vody a hygienických zařízení, uvádí s odkazem na nejmenovaného amerického úředníka britská BBC.

Další zásoby paliva by měly sloužit k obnovení mobilních a internetových služeb, které byly právě v důsledku nedostatku pohonných hmot přerušeny. Britský deník The Guardian uvádí, že v oblasti operující telekomunikační společnosti Paltel a Jawwal potvrdily „částečnou obnovu“ telekomunikačních služeb v různých částech Gazy.

K prosazení dohody o palivu vyvinuly na Izrael značný nátlak USA, jak dále uvedl americký představitel. Popsal, že dohoda byla v zásadě učiněna již před několika týdny, ale Izrael ji ze dvou důvodů odložil.

Izraelští představitelé tvrdili, že palivo na jihu Gazy ve skutečnosti nedošlo, a druhým důvodem bylo, že chtěli počkat, zda se jim nejprve podaří vyjednat dohodu o rukojmích.

Příděl pohonných hmot bude civilistům na jihu Pásma Gazy distribuován přes hraniční přechod Rafáh prostřednictvím OSN a za předpokladu, že se nedostane k bojovníkům Hamásu.

Mohlo by vás zajímat

Vedle pozemní operace, kterou Izrael vede v Pásmu Gazy, probíhá taktéž válka v podzemí. Propracovaná síť tunelů Hamásu představuje pro izraelskou armádu výzvu, ovšem za pomoci využití nových technologií ji překonává.

Palivo by mělo podle izraelského představitele poskytnout „minimální“ podporu vodovodním, kanalizačním a hygienickým systémům, aby se zabránilo vypuknutí epidemií, které by se mohly v oblasti rozšířit.

UNRWA nicméně ve své poslední zprávě uvedla, že potřebuje každý den pro základní humanitární operace 160 tisíc litrů paliva - více než dvojnásobek toho, co bylo dohodnuto, dodává BBC.

Pokyn k přesunu

Vzájemné boje nadále pokračují. Izraelská armáda vydala novou výzvu pro Palestince ve městě Chán Júnis, aby se vzdálili z palebné linie a přiblížili se na západ blíže k humanitární pomoci.

Po potlačení Hamásu v severní části Pásma Gazy tak mají Izraelci pravděpodobně v plánu zaútočit na příslušníky Hamásu na jihu, jak napsala agentura Reuters.

„Žádáme lidi, aby se přesunuli. Vím, že to pro mnohé z nich není snadné, ale nechceme, aby se civilisté dostali do křížové palby,“ řekl v pátek televizi MSNBC Mark Regev, poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Takový krok by mohl přinutit statisíce Palestinců, kteří uprchli na jih před izraelským útokem na město Gaza, aby se spolu s obyvateli více než čtyřsettisícového města Chán Júnis znovu přesunuli. To může jen nadále prohloubit humanitární krizi.

Reklama

Doporučované