Hlavní obsah

Do Pásma Gazy dorazila nákladní auta s humanitární pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Pásmo Gazy, ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V Pásmu Gazy platí první příměří ve válce Izraele s palestinským hnutím Hamás, která začala 7. října útokem Hamásu na Izrael. Klid zbraní má trvat zatím čtyři dny.

Článek

Do Pásma Gazy dnes dorazilo 200 nákladních aut s humanitární pomocí, na palestinské území se tak hned první den dojednaného čtyřdenního příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás podařilo doručit největší zásilku s pomocí od 7. října. Informovaly o tom izraelské úřady. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) předtím uvedl, že se už podařilo vyložit 137 kamionů.

Podle OCHA do jednoho ze skladů Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v Gaze směřovaly mimo jiné potraviny, voda, léky a zdravotnický materiál. Auta dovezla také skoro 130 tisíc litrů paliva.

V Pásmu Gazy začalo dnes v 7:00 místního času (6:00 SEČ) platit první příměří ve válce Izraele s palestinským hnutím Hamás, která začala 7. října útokem Hamásu na Izrael. Klid zbraní má trvat zatím čtyři dny, během nichž má Hamás propustit dohromady 50 z 240 lidí unesených 7. října do Pásma Gazy. Z izraelských věznic se má dostat 150 Palestinců, v obou případech jde o ženy, děti a mladistvé.

Dnes Hamás propustil první skupinu 24 rukojmí, z izraelské věznice se dostalo na svobodu 39 Palestinců.

Reklama

Doporučované