Hlavní obsah

Rukojmí za vězně. Svět reaguje opatrně na výměnu mezi Izraelem a Hamásem

Bez komentáře: Propuštěné Izraelce v Pásmu Gazy převzali pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Hnutí Hamás propustilo v pátek během příměří 24 rukojmích. Do bezpečí míří 13 izraelských žen a dětí, 10 obyvatel Thajska a jeden Filipínec. Jeruzalém podle dohody propustil 39 palestinských vězňů. Další výměny budou následovat.

Článek

V pátek v 15:30 převzal Červený kříž prvních 13 izraelských rukojmích, kteří byli vyměněni za palestinské vězně v rámci dohody mezi izraelskou vládou a radikály z hnutí Hamás. Svobodu získalo také 10 unesených thajských pracovníků a jeden obyvatel Filipín. Potvrdilo to katarské ministerstvo zahraničí. Bangkok se domnívá, že teroristé unesli celkem 26 Thajců.

Mezi 13 propuštěnými rukojmími z Izraele jsou jen ženy a děti. Podle webu Times of Israel 12 ze 13 rukojmích pochází z kibucu Nir Oz. Z tohoto kibucu je celkově 75 rukojmích, z toho 13 dětí unesených 7. října teroristy. Židovský stát recipročně propustil 39 palestinských vězňů, 24 žen a 15 mladistvých.

K výměně došlo na pozadí čtyřdenního klidu zbraní, na němž se strany dohodly a který začal platit od pátečního rána. Propuštění jsou podle CNN už v Izraeli, kde dostávají lékařskou péči.

Během klidu zbraní se uskuteční série několika výměn, na jejichž konci se do Izraele vrátí 50 rukojmích držených v zajetí v Gaze od 7. října, kdy hnutí Hamás zaútočilo na Izrael. Opačným směrem zamíří 150 palestinských vězňů, kteří pobývají v izraelských věznicích.

V rámci dohody mezi oběma stranami se také sjednalo, že do Gazy bude vpuštěna humanitární pomoc. V souvislosti s tím egyptská vláda oznámila, že na hranicích s Gazou čekají cisterny, které jsou schopné během těchto čtyř dnů do oblasti dopravit až 130 tisíc litrů paliva. Denní spotřeba Gazy je však více než jeden milion litrů.

O možnostech, jak dostat humanitární pomoc do Gazy, chce v pátek s palestinskými lídry jednat nový britský ministr zahraničí David Cameron. „Hledíme na všechny možnosti, jak pomoc do oblasti dostat,“ řekl pro BBC.

Americký prezident Joe Biden podle BBC řekl, že existují „reálné šance“, že se dohoda o příměří prodlouží. „Všichni rukojmí si prošli strašlivým utrpením a toto je pro ně začátek dlouhé cesty k uzdravení,“ řekl Biden. „Plyšoví medvídci, kteří na tyto děti čekají v nemocnici, jsou jasnou připomínkou traumatu, kterým tyto děti prošly. A to v tak nízkém věku.“

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se také Francie snaží o propuštění všech rukojmí. „Zvláštní pozornost věnujeme francouzským rukojmím a jejich rodinám. Mohou se spolehnout na naše odhodlání,“ uvedl Macron na sociální platformě X.

Na té se také vyjádřil německý kancléř Olaf Scholz, který říká, že propuštění první skupiny rukojmí je „dobrá zpráva“. „Je to výsledek neúnavné diplomacie - naše poděkování patří všem, kteří se pro to angažovali. Dnešek může být jen začátkem. Hamás musí bezpodmínečně propustit všechna rukojmí!“

Pozn. red. V původní verzi článku jsme napsali, že Izrael recipročně propustil 24 žen a 15 mladých mužů. Šlo ovšem o nezletilé. Nepřesnou formulaci jsme z textu odstranili.

Reklama

Doporučované