Hlavní obsah

Video: Přes přechod Rafáh do Pásma Gazy projel konvoj s humanitární pomocí

Bez komentáře: Z Egypta do Pásma Gazy projel konvoj s humanitární pomocí.Video: AP

 

Reklama

Do Pásma Gazy vjely kamiony s humanitární pomocí pro obyvatele této oblasti. Stalo se tak asi hodinu po začátku prvního příměří, které na čtyři dny uzavřel Izrael s palestinským islamistickým hnutím Hamás.

Článek

V pátek by mělo do Pásma Gazy vjet na 230 kamionů, uvedla katarská televize Al-Džazíra s odvoláním na mluvčího správy hraničního přechodu Rafáh. Právě přes tento přechod na hranici s Egyptem se pomoc do Pásma Gazy dostává, shrnuje ČTK.

Agentura Reuters uvedla, že asi hodinu a půl po začátku dočasného příměří vjely přes Rafáh do Pásma Gazy první dva egyptské kamiony s nápisy „Pro naše bratry v Gaze“ či „Společně k humanitě“.

Od pátečního rána zatím dodržovaný klid zbraní je první přestávkou v bojích, které vypukly po brutálním útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael ze 7. října.

Zhruba 200 kamionů by mělo podle serveru BBC do Pásma Gazy vjet v každý den příměří. Přivézt mají zdravotnický materiál, léky, potraviny a vodu. Úřad COGAT izraelského ministerstva obrany, který má na starosti civilní aktivity na palestinských územích, uvedl, že Izrael umožní každý den příměří vstup cisternám se 130 tisíci litry paliva a čtyřem kamionům s plynem na vaření, cituje agentura AP.

Palivo a plyn budou pro humanitární organizace OSN, které je potřebují pro rozvoz pomoci. Podle BBC je mají dostat i nemocnice na jihu a má být zaručeno, aby se nedostaly do rukou Hamásu.

Zprávy z bojiště

Očekávané čtyřdenní příměří, které vstoupilo v platnost, vyzývá k rekapitulaci izraelské operace v Gaze. V posledních deseti dnech Izraelci postupovali hlouběji do města. Tempo bylo ale pomalejší než v první půlce měsíce.

Reklama

Doporučované