Hlavní obsah

Hamás se chystá propustit i zadržované Thajce, uvádějí média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Palestinci po vpádu na izraelské území u Chán Junis, 7. října 2023. Ilustrační fotografie

Reklama

Kromě rukojmích, které by měl Hamás propustit v rámci dohody s Izraelem, by se měly na svobodu dostat i dvě desítky zadržovaných thajských státních příslušníků. V pátek ráno vstoupilo v platnost čtyřdenní příměří.

Článek

Na základě vedlejší dohody zprostředkované Íránem se Hamás chystá propustit i 23 zadržovaných Thajců, uvedl dnes web The Times of Israel. Bangkok vede oddělené rozhovory o repatriaci některých svých státních příslušníků, o nichž se předpokládá, že je Hamás unesl během řádění teroristů v jižním Izraeli 7. října.

Poté, co dnes ráno začalo platit čtyřdenní příměří zprostředkované mezi znepřátelenými stranami Katarem, Palestinci se navzdory varováním izraelské armády vydávají po hlavní dálnici v Gaze na sever. Mluvčí izraelské armády Avichay Adraee napsal na X v arabštině, že pohyb po dálnici bude povolen pouze v jednom směru: ze severu na jih.

V letácích v arabštině, které příslušníci Izraelských obranných sil (IDF) podle Al-Džazíry v pátek shodili nad jižní částí Gazy, se uvádí, že „válka ještě neskončila“ a lidé by měli zůstat na místě. „Návrat na sever je zakázán a je velmi nebezpečný. Váš osud a osud vašich rodin je ve vašich rukou. Varovali jsme vás,“ stálo v letácích.

Izraelští vojáci dnes podle informací agentury AP zastřelili dva Palestince, kteří mířili do hlavní bojové zóny na severu Pásma Gazy navzdory varování. Dalších 11 osob bylo podle agentury při incidentu zraněno.

Více k aktuální situaci v Pásmu Gazy

Po sedmi týdnech izraelského bombardování a pozemních invazí, které začaly 7. října, se už mnoho lidí nemá kam vrátit. Obyvatel Gazy Ašraf Šann řekl televizi Al-Džazíra, že má z příměří smíšené pocity. „Nemám se kam vrátit, i kdyby nám (Izraelci - pozn. red.) dovolili vrátit se do města Gazy. Můj dům byl bombardován a třetí den války zcela zničen,“ řekl.

Reklama

Doporučované