Hlavní obsah

Dokonalá máma i muž, který vzdoroval. Oběti z Buffala získávají jména

Foto: Profimedia.cz

Na místě činu se v neděli sešli obyvatelé ze sousedství, aby uctili památku zemřelých. Smutek střídalo rozhořčení z rasové nesnášenlivosti.

Reklama

Osmnáctiletý střelec vedený rasovou nenávistí zabil v sobotu v supermarketu v americkém Buffalu deset lidí. Ukončil život bývalého policisty, babičky osmi dětí i dvaatřicetileté ženy, která se přijela starat o bratra po operaci.

Článek

„Když se začala objevovat jména (obětí), bylo to srdcervoucí, protože si uvědomíte, že tohle byla kamarádka vaší matky, tohle teta dalšího kamaráda vaší ženy. Muž, který kupoval dortíky na narozeninovou oslavu svého syna, byl zmasakrován u pokladny,“ okomentovala pro stanici ABC guvernérka státu New York Kathy Hochulová sobotní rasově motivovaný útok v Buffalu.

Ona sama z města u kanadských hranic pochází. U supermarketu Tops Friendly Market, kde střelec zabil deset lidí a další tři zranil, se v neděli sešli obyvatelé ze sousedství i místní politici, aby uctili památku zemřelých. Útok se stal jedním z nejsmrtelnějších rasově motivovaných masakrů v nedávné americké historii.

„Je to pro nás všechny hluboce znepokojující. Jsme semknutá komunita, která se o sebe navzájem stará. Záleží nám na všech a zlomilo nám to srdce, o tom není pochyb,“ dodala Hochulová.

Smutek, který komunita po smrti svých blízkých zažívá, se ovšem mísí s rozhořčením. Tragická událost opět připomněla, že otázka rasové nenávisti zůstává ve Spojených státech amerických stále nedořešená.

Darius Pridgen, který je biskupem místní baptistické církve, vyzval církevní hodnostáře bílé pleti z dalších částí země, aby se zapojili do boje proti rasismu. „Pokud se nepostavíte za svaté stoly a nepřiznáte, že stále existují lidé, kteří nenávidí černochy, můžete jít ke všem čertům i s tím střelcem. Protože, pokud teď mlčíte, nejste mými přáteli,“ uvedl Pridgen.

Rasový motiv dokládá hned několik skutečností. Jedenáct z těch, které útočník zasáhl, bylo tmavé pleti. Vše se stalo ve čtvrti, která je známá početnou černošskou komunitou a podezřelý tam ze svého domova cestoval 320 kilometrů. A v neposlední řadě – Payton S. Gendron, který se po útoku vzdal policii, sám sebe nazývá zastáncem nadřazenosti bílé rasy, fašistou a antisemitou.

Jména zemřelých, která se postupně začala dostávat díky zprávám pozůstalých do povědomí veřejnosti, v neděli večer potvrdila buffalská policie, když zveřejnila kompletní seznam obětí. Příběhy některých z nich přiblížil americký server The Huffington Post.

Penzista, který se postavil útočníkovi

Mezi oběťmi byl například pětapadesátiletý Aaron Salter Jr., který třicet let sloužil v policejním sboru města Buffalo. Po odchodu do penze si přivydělával jako člen ochranky v supermarketu Tops Friendly Market.

Když začal útočník po lidech na parkovišti a později v supermarketu střílet, Salter se ho snažil zastavit a několikrát na něj vystřelil. Gendron byl ovšem připraven. Na sobě měl neprůstřelnou vestu, která ho před kulkami ochránila.

„Zemřel v boji. Vešel dovnitř, šel vstříc střelbě, šel vstříc boji,“ uvedl policejní komisař Joseph Gramaglia a dodal, že nebýt Salterova hrdinství, obětí mohlo být mnohem více.

Dokonalá máma

Další Grendonovou obětí se stala šestaosmdesátiletá Ruth Withfieldová. Osminásobná babička a matka místního vysloužilého hasiče se stavila do supermarketu cestou do domova důchodců, kam jela navštívit svého manžela.

„Moje máma byla dokonalá máma,“ uvedl její syn Garnell Whitfield pro list The Buffalo News. „Moje matka byla matkou pro lidi bez matky. Byla požehnáním pro nás všechny,“ dodal.

Proti podobným útokům varovala

Obětí vražedného běsnění se stala také dvaasedmdesátiletá Katherina Massey, která byla silným hlasem zdejší černošské komunity. Podle bývalé zákonodárkyně okresu Erie, Betty Jean Grantové, která se s Masseyovou přátelila více než 20 let, byla přesvědčenou zastánkyní občanských práv a dbala na to, aby byla černošská komunita v Buffalu vyslyšena.

V loňském roce adresovala redakci místních novin dopis, kde vyzývala k přísnější regulaci zbraní na federální úrovni a boji proti pouličnímu násilí i masovým střelbám. Když se o rok později vydala nakupovat do Tops Friendly Market, stala se sama obětí útoků, před kterými varovala.

„Ztratili jsme velmi silný hlas,“ okomentovala tragické úmrtí přítelkyně pro The Buffalo News Grantová.

Pomáhali rodině i sousedům

Útočník zmařil život i dvaatřicetileté Roberty Druryové, která do města přijela, aby pomohla bratrovi zotavit se z transplantace kostní dřeně. Útočník ji postřelil při nákupu potravin, ze kterých chtěla připravit večeři.

Při sobotním útoku zahynul také sedmašedesátiletý Heyward „Tenny“ Patterson, který se staral o chod místního kostela a byl známý pro svou neochvějnou pomoc místní komunitě. Chodil nakupovat s lidmi, kteří neměli vlastní auto a těžký nákup by museli pěšky nést i několik kilometrů.

V supermarketu byl i onoho osudného dne, kdy se Gendron rozhodl zaútočit. Stejně jako sedmasedmdesátiletá Pearly Youngová, která byla členkou místní komunitní služby a po 25 let vedla potravinovou banku pro lidi v nouzi.

Gendronovou obětí se stala také pětašedesátiletá Celestine Chaneyová, která šla do supermarketu společně se sestrou nakoupit jahody, ze kterých chtěla později upéct koláč. Když začal útočník střílet, její sestra se schovala do jednoho z mrazáků. Celestine ovšem takové štěstí neměla.

„Moje máma už nemohla chodit jako dřív,“ řekl listu Times její syn Wayne Jones. „V podstatě nemohla běhat,“ dodal.

Jones byl jejím jediným synem, měla ovšem šest vnoučat a dokonce jedno pravnouče. Její rodina vyzvala veřejnost, aby na její počest na klopě nosila růžové stužky, neboť Chaneyová se dříve vyléčila z rakoviny prsu.

Reklama

Související témata:

Doporučované