Hlavní obsah

Její čísla jsou výjimečně přesná. Jak vidí Trumpovy šance?

Foto: Flickr @whitehouse45

Donald Trump během svého prezidentského období.

Reklama

Na volební shromáždění v Iowě je Trump letos lépe připraven než před osmi lety. Má loajální a oddanou základnu i velký tým lidí v terénu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy autorka výjimečně přesných průzkumů Ann Selzerová.

Článek

Příští týden za oceánem odstartuje volební maraton, jehož hřebem bude listopadové hlasování o novém prezidentovi Spojených států. Ještě než se Američané k této volbě dostanou, musí projít sérií takzvaných primárek a volebních shromáždění, ze kterých vzejdou dva hlavní kandidáti Demokratické a Republikánské strany.

Vzhledem ke změnám, které v procesu hlasování zavedli demokraté, se volba v Iowě bude prozatím týkat pouze republikánů, mezi jejichž kandidáty dnes jasně dominuje Donald Trump. I když se tamní voliči svými hlasy ne vždy trefí do výběru konečného adepta či toho, kdo usedne v Bílém domě, pokud se jeho náskok z průzkumů potvrdí, bude to pro něj důležité vítězství.

„Má loajální a oddanou základnu, která je z velké části neotřesitelná, a zejména zde v Iowě také vybudoval kampaň, která byla navržena tak, aby tato základna rostla,“ uvedla  v rozhovoru pro Seznam Zprávy Ann Selzerová, průzkumnice veřejného mínění z Iowy. „V roce 2016 tady volební shromáždění nevyhrál, i když v našem posledním průzkumu vedl. Tehdy ale – podle toho, co jsem slyšela – neměli strategii na volební den.“

List The Washington Post Selzerovou označuje za datového kouzelníka. Jako jediná totiž v roce 2008 správně předpověděla pohodlné vítězství Baracka Obamy v iowských volebních shromážděních demokratů.

V roce 2016 pak její průzkum ukázal náskok Trumpa před Hillary Clintonovou o sedm procentních bodů, zatímco většina ostatních průzkumů předpovídala, že jejich souboj bude mnohem těsnější. Trump nakonec v Iowě vyhrál o 9,4 procentního bodu.

Vaše průzkumy mají pověst vysoce přesných. Čemu připisujete svůj úspěch? Co děláte jinak než ostatní?

Za tajemství svého úspěchu – a kéž by tomu tak bylo vždy – považuji to, že si především dělám hodně starostí. Odlišuje mě, že chci shromažďovat data tak, aby mi odhalila složení a postoje budoucího elektorátu. Nedělám žádné předpoklady o tom, kdo půjde, nebo nepůjde na volební shromáždění, dokud se jich nezeptáme, zda mají v plánu jít.

Existuje spousta průzkumných firem, které vymyslely modely, jak podle nich bude vypadat budoucí elektorát, jelikož se v sociálních vědách říká, že nejlepším prediktorem budoucího chování je chování minulé. Zejména volební shromáždění jsou ale tolik proměnlivá; mezi cyklem v roce 2012 a 2016 došlo mezi republikány k nárůstu účasti o 50 procent.

Nechci tedy říkat, že něco vím, chci, aby mi to má data odhalila.

Překvapilo vás něco z vašich dosavadních průzkumů k letošním prezidentských volbám?

Viděla jsem už mnoho průzkumů veřejného mínění a naučila jsem se nebýt překvapena. Může se stát cokoli a již jsme byli svědky bizarních věcí, které bychom nikdy nepředvídali. Například v roce 2012 tu byl kandidát, který měl až do našeho posledního průzkumu jen čtyři, pět nebo šest procent. Najednou tu ale byla dvouciferná čísla a nakonec i opravdu vyhrál.

Vždy tak říkám, že do Iowy může přijet a vyhrát kdokoli a že se možná nikdy nedozvíme, kdo to bude, dokud nedojde k poslednímu průzkumu. Za současného stavu to vypadá, že Donald Trump má dominantní náskok. Klidně se ale může stát něco, co to změní, jako se to už v minulosti stalo.

Bidenův boj o přežití

Spojené státy letos nejspíše čeká repríza souboje o Bílý dům z roku 2020. Oproti Donaldu Trumpovi si však Joe Biden dnes nevede dobře v průzkumech veřejného mínění. Co je důvodem? A má šanci tento trend zvrátit?

Trump momentálně dominuje nejen v Iowě. Čím si to vysvětlujete?

Myslím, že má loajální a oddanou základnu, která je z velké části neotřesitelná, a zejména zde v Iowě také vybudoval kampaň, která byla navržena tak, aby tato základna rostla. V roce 2016 tady volební shromáždění nevyhrál, i když v našem posledním průzkumu vedl. Tehdy ale – podle toho, co jsem slyšela – neměli strategii na volební den.

Neměli tam například lidi, kteří by se snažili přimět další, aby ho volili. Neměli v místnosti lidi, kteří by věděli, jak se v noci na volebních shromáždění politikaří. Právě tohle ale volební shromáždění odlišuje; jde o přesvědčování lidí přímo na místě, aby změnili názor, což je při běžných volbách do určité vzdálenosti od volební místnosti zakázáno.

Je tu téměř 1700 okrsků a tentokrát by ve všech z nich měl být Trumpův člověk, který bude snadno rozeznatelný a který prošel speciálním školením. Nic z toho neměl, když tu před osmi lety prohrál. Nyní ale vybudoval aparát, který má povzbudit více lidí, aby přišli na shromáždění, a jeho lidé jsou vytrénovaní, aby věděli, co s nimi dělat.

Je tu něco, co by Trumpovo předpovídané vedení mohlo změnit? Možná něco, s čím průzkumy doteď nepočítaly?

Jak jsem již zmínila, stát se může cokoli a už jsme tu byli svědky velkolepých překvapení. Vypadá to, že je neporazitelný, ale možná k nějakému „pozdnímu pohybu“ dojde. Od televizního reportéra z Miami, který sleduje Rona DeSantise, jsem slyšela, že jejich kampaň se chystá v Iowě zaklepat na milion dveří. Je tu zhruba 2,3 milionu registrovaných voličů a jen asi milion domácností, jde tedy o skoro každou domácnost.

Takový pozdní nátlak takto blízko volebního večera může věci klidně změnit. Dá se totiž počítat s tím, že když nyní někdo řekne, že daného člověka bude volit, opravdu to tak bude.

Foto: Osobní archiv Ann Selzerové

Ann Selzerová založila svou firmu Selzer & Company se sídlem v Des Moines v Iowě v roce 1996.

Floridský guvernér Ron DeSantis hraje v Iowě celkem o hodně, jelikož například v New Hampshire, které je na řadě další, velmi ztrácí a vzdálen je i pomyslnému druhému místu, které si drží jinde, včetně Iowy. Myslíte, že má šanci Trumpův náskok stáhnout?

Nevšimla jsem si, že by se to finální klepání na dveře, které jsem již zmiňovala, dělo. Pokud ale nastane, může to něco změnit. Dříve ovšem volební shromáždění bývala v únoru, a kandidáti tak měli trochu více času lidi nabudit, což je ostatně úkolem každé kampaně, která probíhá, včetně té Donalda Trumpa.

Je to ale výzva. Bude zima, takže se kandidáti musí postarat o to, aby lidé opravdu přišli a aby byli ochotni tím strávit klidně několik hodin, jelikož volební shromáždění jsou taková pomalu se pohybující stvoření a celé to chvíli potrvá.

A mohla by naopak bývalá guvernérka Jižní Karolíny a někdejší Trumpova velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová v Iowě přeskočit DeSantise?

Myslím, že Haleyová i DeSantis se snaží překonat očekávání. V našem průzkumu z prosince se její pozice nezměnila, míra nadšení mezi jejími příznivci naopak klesla a prudce se snížila. Očekávala jsem, že po našem říjnovém průzkumu tomu bude naopak, že využije momentum a pozitivní tisk. Její čísla ale zůstala stejná.

Uvidíme, co se stane. Někteří lidé ji nově veřejně podpořili a investovali do ní peníze. Musí ale nyní se svým týmem vymyslet, jak tyto prostředky využít.

V čem se vlastně liší tvorba průzkumů pro volební shromáždění od těch pro klasické volby?

Na volební shromáždění se dostaví jen neuvěřitelně malá skupina lidí, a je pro nás tak velmi obtížné je najít, což mimo jiné znamená i to, že je to velmi drahé. Na každých pět lidí, které identifikujeme jako pravděpodobné účastníky, obesíláme zhruba 95 lidí, což určitě není totéž jako u voleb, kde se běžně potkáte se sousedy.

Na volební shromáždění přijdete, probíhá tam schůze, politikaří se a následně se hlasuje. Je to časový závazek v určitou dobu a v určitý den. Není to pohodlné a rozhodnutí chtít jít je pro lidi mnohem obtížnější. Stejně jako pro nás „změřit“ ty, kteří to opravdu mají v plánu.

Reklama

Doporučované