Hlavní obsah

Dražba domu Aun Schan Su Ťij v Myanmaru nepřilákala žádného zájemce

Foto: R. Bociaga, Shutterstock.com

Stoupenci svržené barmské vůdkyně Aun Schan Su Ťij demonstrují na její podporu v Nyaungshwe, únor 2021.

Reklama

O dům vězněné opoziční vůdkyně Aun Schan Su Ťij, jehož vyvolávací cena se údajně pohybuje v desítkách milionů dolarů, neprojevil nikdo zájem.

Článek

V dražbě koloniální vily vězněné držitelky Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij se neobjevil jediný zájemce. Rodinný majetek u jezera Inye v myanmarském Rangúnu se dostal do dražby na příkaz nejvyššího soudu po několikaletém soudním sporu o vlastnictví domu mezi Su Ťij a jejím bratrem Aun Schan Oo, píše britský deník The Guardian.

Vyvolávací cena nemovitosti byla stanovena na 315 miliard kyatů (podle aktuálního kurzu 2–3,5 mld. Kč). Soudní úředníci stáli před vstupní branou domu v 10 hodin místního času (03:30 SEČ) a třikrát se zeptali, zda jsou nějaké nabídky, než dražbu ukončili. Přítomni byli pouze novináři, úředníci a tajní policisté, informuje BBC.

Dům Su Ťij u jezera je podle BBC téměř stejně slavný jako samotná Aun Schan Su Ťij. Opoziční politička v něm vyrůstala, v roce 1988 z něj zahájila svou dlouhou kampaň za demokracii a využila ho jako první sídlo své strany Národní liga pro demokracii. Strávila v něm také tři období domácího vězení, která trvala celkem 15 let a skončila v roce 2010.

Rodinný dům, který opoziční politička obdržela po násilné smrti svého otce, se stal předmětem sporu mezi Su Ťij a jejím bratrem Aun Schanem Oo, který roku 1973 emigroval do Spojených států. Ten se o podíl majetku začal soudit v roce 2000 a v roce 2016 uznal soud jeho nárok na polovinu nemovitosti. Následně se několikrát neúspěšně domáhal dražby, Nejvyšší soud mu však vyhověl až po převratu, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované