Hlavní obsah

Egyptská státní televize hlásí pokrok v jednáních o zastavení bojů Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Válka v Gaze trvá již šest měsíců. Pokračující boje podle úřadů kontrolovaných Hamásem zabily přes 33 000 Palestinců.

Reklama

Izrael a radikální hnutí Hamás za asistence Egypta, Kataru a USA o možném zastavení bojů jednají měsíce a v Káhiře se v neděli konalo další kolo vyjednávání. Očekávalo se, že s novým návrhem přijdou Američané, uvádí deník Haarec.

Článek

Jednání o příměří v Pásmu Gazy pokročila a všechny strany našly shodu na základních bodech, informuje egyptská státní televize AlQahera News s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený zdroj na egyptské straně. Žádná z delegací na jednání v Káhiře zprávu ihned nepotvrdila, poznamenala agentura Reuters.

AlQahera News uvedla, že delegace Hamásu a Kataru již Káhiru opustily a vrátí se do dvou dní k jednáním o finální dohodě. Žádné oficiální oznámení o vývoji jednání v prvních hodinách po zveřejnění zprávy nepřišlo.

Signály o pokroku se nicméně objevovaly i v izraelských médiích. „Tentokrát je to jiné. Jsme nejblíž dohodě za poslední měsíce,“ citovala televizní stanice Channel 12 nejmenovaný zdroj obeznámený s průběhem jednání. Zpráva televize přitom vývoj spojovala s tlakem, který na delegace vyvíjí USA.

Západní představitelé volají po dohodě o příměří, která by vedla k propuštění zbývajících rukojmích a navýšení přísunu humanitární pomoci do válkou sužované oblasti. Jednání ovšem v posledních týdnech stagnovala a Hamás před víkendem dal najevo, že stále trvá na požadavku úplného stažení Izraelců z Gazy.

Izrael v neděli oznámil stažení téměř všech pozemních jednotek z jihu Pásma s vysvětlením, že vojáci se stáhli, aby se připravili na další operace. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mezitím uvedl, že podmínkou pro příměří je propuštění rukojmích, kterých Hamás stále vězní asi 130. Po dohodě o jejich propuštění volají i Izraelci při pravidelných manifestacích. V neděli se na takovémto shromáždění v Jeruzalémě sešly tisíce lidí, za propuštění rukojmích demonstrovali také lidé v New Yorku.

Reklama

Doporučované