Hlavní obsah

Ekonomická krize na Kubě se prohlubuje. Vláda poprvé požádala o pomoc OSN

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Valné shromáždění OSN. Ilustrační foto.

Reklama

Kuba prochází nejhorší ekonomickou krizí za poslední tři dekády. Země proto poprvé v historii požádala o pomoc Světový potravinářský program fungující pod hlavičkou OSN. Jedná se o bezprecedentní krok.

Článek

Kuba požádala Světový potravinový program (WFP) Organizace spojených národů o pomoc, píše server BBC s odvoláním na organizaci. Je to vůbec poprvé, kdy Kuba k něčemu takovému přistoupila, což podle serveru dokazuje závažnost krize, kterou stát prochází.

Žádost se týká dodávek sušeného mléka pro děti mladší 7 let, Kuba ale čelí i nedostatku pohonných hmot a léků. Vedení WPF španělské agentuře Efe potvrdilo, že je Kuba požádala o pokračování pomoci v podobě dodávek 1 kilogramu sušeného mléka měsíčně pro děti mladší 7 let. Podle organizace už dodávky začaly.

Základní potraviny jsou obyvatelům Kuby dodávány na základě přídělových knížek. Tento systém byl zaveden roku 1962 za Fidela Castra v době, kdy na Kubu Spojené státy uvalily sankce a prohloubily tak nedostatek potravin. Systém má ale svá úskalí, která se projevují v časech krize, kdy často dochází k výpadkům.

Vláda sice ze závažné ekonomické situace, která je nejhorší za poslední tři dekády, viní Spojené státy, jejichž sankce uvalené na Kubu jsou stále v platnosti. Kritici ale tvrdí, že na vině je kubánská vláda a její chabá správa státu.

Kubánský vicepremiér Jorge Luis Tapia Fonseca minulý rok sice připustil, že Kuba zaostává v procesu zvyšování soběstačnosti, z nedostatku progresu ale obvinil kubánské pracovníky s tím, že postrádají „kulturu produktivity“. „Práce je potřeba k produkci jídla. Všichni čekáme, že nám bude posláno jídlo, ale neděláme nic pro to, abychom ho vyprodukovali,“ nechal se slyšet v červenci minulého roku.

Od té doby se nedostatek mléka i jiných potravin zhoršil. Ministryně obchodu Betsy Díaz již začátkem tohoto měsíce varovala, že dojde k výpadkům dodávek sušeného mléka pro děti. Uvedla tehdy, že vláda „pracuje každý den, aby našla alternativy“.

Reklama

Doporučované