Hlavní obsah

„Energii dávala i nám v týlu.“ Zemřela Blyskavka, oblíbená zdravotnice

Foto: Facebook Darji Filipijevové

Bystrá, veselá, rychlá. Tak na zdravotnici Darju Filipijevovou vzpomínají přátelé.

Reklama

V životě byla spokojená, ale chtěla udělat něco velkého pro lidstvo. Darja Filipijevová se proto rozhodla pomáhat na frontě coby zdravotnice a byla v tom dobrá. Teď ale mladá Ukrajinka zemřela.

Článek

Za své služby získala od náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného vyznamenání Ocelový kříž. Během ruské invaze na Ukrajinu zachránila životy stovkám ukrajinských vojáků. Však si také už během kurzu pro bojové zdravotníky vysloužila přezdívku Blyskavka, tedy Blesk, díky svým rychlým reakcím.

Teď její blízcí a přátelé na sociálních sítích informovali, že Darja Filipijevová padla v boji, jak upozornily například ukrajinské servery Censor, Novynarnyja nebo The New Voice of Ukraine.

Okolnosti její smrti zatím nejsou známé. Posledně zmíněný server pouze píše, že to bylo „při obraně Ukrajiny před ruskými okupanty“.

O vstupu do armády rodačka z města Sumy na severu Ukrajiny přemýšlela už před invazí. „Měla jsem v životě všechno, ale cítila jsem, že nedělám nic významného. Něco, čím bych přispěla lidstvu a Ukrajině,“ vyprávěla o svých dřívějších pocitech.

Myšlenka na vstup do armády přišla při jedné hře, ve které se touto cestou vydala její postava. Nejdřív prý uvažovala o nějaké střelecké pozici, ale pak se rozhodla pro zdravotnickou pozici.

Kam směřuje ukrajinská protiofenziva

ANALÝZA. Ukrajinci se po dvou měsících útoků dostali zhruba na úroveň první ruské obranné linie. Původní plán, tedy prolomit ruskou obranu takzvaným vševojskovým bojem, zjevně nevyšel. Kyjev se proto zřejmě vrací k tomu, co umí.

Zdravotnický kurz absolvovala v roce 2019, a když dal loni ruský prezident Vladimir Putin pokyn k plnohodnotnému útoku na Ukrajinu, přidala se k vojskům územní obrany. Tehdy už žila v Kyjevě.

„Můžu hrdě říct, že kdokoli mi prošel pod rukama, přežil,“ prohlásila Blyskavka loni v říjnu v rozhovoru pro ukrajinský server Espreso. Jindy zase říkala, že musí znát zdravotní stav každého vojáka ve své jednotce, která čítala zhruba 120 lidí. Své zkušenosti předávala dalším armádním medikům – vedla pro ně kurz.

„Extrémně bystrý, pozitivní a profesionální člověk. Milovala svou práci na frontě a odváděla ji zkušeně,“ vzpomínala na sociální síti Facebook na zemřelou zdravotnici novinářka Krystyna Parubijová, která ji tehdy zpovídala.

Na její facebookové stránce jí vzdávají hold i další přátelé. „Někdy se zdálo, že tvoje energie, optimismus a životní jiskra vystačily i pro nás v týlu. Po našem vítězství jsem ti chtěla koupit tu vtipnou růžovou obědovou krabičku, kterou jsi chtěla používat ve své civilní práci. To až v tom dalším životě,“ napsala Dana Martynenková.

„Blyskavko, obdivovala jsem tvé odhodlání a to, s jakým sebevědomím jsi šla tam, kde tě bylo třeba, jak jsi byla připravená změnit celý svět jen proto, abys dosáhla svého cíle,“ uvedla Anna Zavarovová.

Reklama

Související témata:

Doporučované