Hlavní obsah

Etiopie zavírá školy. Děti musí na pole, aby bylo jídlo pro vojáky

Foto: Profimedia.cz

Během války, která zemi uvrhla do humanitární krize, bylo od října zničeno už více než 300 škol (ilustrační obrázek).

Reklama

Boje v Etiopii se vyostřují. Tamní úřady teď kompletně uzavřely druhé stupně základních škol. Žáci mají místo učení sklízet úrodu pro ty, kteří bojují na frontách občanské války, informovala etiopská státní média.

Článek

Uzavření škol by mělo podle ministra školství trvat po dobu jednoho týdne. Už teď do školy kvůli válečnému konfliktu, který začal v severním regionu Tigraj minulý rok, nechodí více než dva miliony etiopských žáků, oznámila tamní vláda.

Vládní jednotky uvádějí, že se jim daří postupně zabírat města od tigrajských rebelů. Ve středu pak prý státní síly dobyly historické město Lalibela, jehož se v létě zmocnily tigrajské síly. V něm se nachází kostely spadající do světového dědictví UNESCO, které mají zásadní kulturní význam.

Jeden z nejvýše postavených etiopských generálů v rozhovoru s BBC uvedl, že se vládní jednotky nehodlají po úspěších z posledních dní zastavit nebo svůj postup zpomalit.

„Nemohu říct, že se zastavíme, až dobudeme město Mekelle (tigrajské hlavní město - pozn. red.) nebo další konkrétní místa. Spíše nám jde o to zbavit se rebelie celkově,“ vysvětlil armádní důstojník Bacha Debele. Zástupci Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF) uvedli, že se z některých oblastí ze „strategických důvodů“ stáhli.

Během války, která zemi uvrhla do humanitární krize, bylo od října zničeno už více než 300 škol, píše se v prohlášení, které ministerstvo školství zveřejnilo na facebooku. Vláda se zasadí o to, aby byly zničené školy opět obnoveny, stojí dále v příspěvku.

Boje v Etiopii, druhé nejlidnatější zemi Afriky, začaly původně v Tigraji a postupně se rozšířily do dalších oblastí. Jednotky Tigrajské lidově osvobozenecké fronty vedou ofenzivu s cílem probojovat se do Addis Abeby a na hranici s Džibutskem, které je klíčové pro zásobování vnitrozemské Etiopie. V obavách před postupujícími povstalci několik zemí nedávno vyzvalo své občany, aby z Etiopie odjeli.

Tigrajci a jejich spojenci chtějí přinutit k odstoupení premiéra Ahmeda. Ten patří k většinovému etniku Oromů a úřadu se ujal roku 2018, kdy zahájil v této stomilionové zemi demokratické reformy. Tigrajská lidově osvobozenecká fronta byla po čtvrtstoletí dominantní stranou ve vládní koalici, vliv na vedení země ale ztratila s nástupem Ahmeda do úřadu premiéra.

Reklama

Související témata:

Doporučované