Hlavní obsah

EU chystá s Tuniskem dohodu o migraci, podobná možná bude i s Egyptem

Foto: Alessio Tricani, Shutterstock.com

Loď s uprchlíky v Itálii v přístavu Pozzallo (ilustrační foto).

Reklama

Lídři EU se již dohodli s Tuniskem a některými dalšími africkými zeměmi na dohodě o řešení nelegální migrace a s ní často spojenými úmrtími. Očekává se, že by podobnou dohodu mohli podepsat i s Egyptem.

Článek

Evropská unie usiluje o nové rozsáhlé partnerství s Egyptem, především kvůli zastavení nelegální migrace a pašeráků lidí. Vedoucí představitelé EU již zkoumají plány nad rámec připravované dohody s Tuniskem a dalšími africkými zeměmi. Chtějí tak rozšířit řešení úmrtí a mizení lidí, která souvisí s migrací.

Zdroje deníku The Guardian uvedly, že dohoda s Tuniskem má velkou podporu. „Tunisko bylo příkladem toho, jak se můžeme domluvit i s jinými zeměmi,“ řekla italská premiérka Giorgia Meloniová ostatním vůdcům EU.

Půdu pro možnou dohodu s Egyptem připravil představitel EU pro zahraniční věci Joseph Borrell. Přislíbil 20 milionů eur na pomoc a podporu situace s uprchlíky ze Súdánu.

Než summit skončil, představitelé Polska vznesli připomínky a požadavky. Podle nich by migrační a azylová politika EU měla být založena na suverénním právu členských států utvářet svou vlastní migrační politiku a rozhodovat o tom, koho přijmou na své území.

Polsko se ostatně postavilo i proti návrhu migrační legislativy, který byl schválen před dvěma týdny. Jejich postoj je zcela v rozporu s evropským konceptem „povinné solidarity“. Navrhuje, že by mělo být na členských státech, nikoli na Unii, aby rozhodly „jak nejlépe podpořit země postižené masivním přílivem migrantů“.

Osm členských států, jako například Dánsko, Rakousko a Řecko, vzneslo před summitem Evropské rady žádost o inovativní řešení nelegální migrace, která se teď dotýká mnoha států v EU. Neupřesnili způsoby, ale naznačili, že by jim vyhovovalo plánované řešení Spojeného království. Chtělo posílat žadatele o azyl ke zpracování do Rwandy, nicméně londýnský soud to ve čtvrtek označil za nezákonné.

„Inovativním řešením se zdá být využití třetích zemí jako míst pro posílání žadatelů o azyl, podobně jako v případě dohody Spojeného království se Rwandou. Některé členské státy by si to přály, jiné jsou velmi proti,“ uvedl jeden z diplomatů.

Lídři EU očekávali, že nové partnerství s Tuniskem se podepíše již na čtvrtečním summitu v Bruselu, ale pokračují další jednání o detailech. Řeší se především otázka ochrany lidských práv a jejich záruky, ale další podrobnosti nebyly zveřejněny.

Na otázku, proč podrobnosti o tuniské dohodě stále zůstávají důvěrné, představitelé zdůraznili, že celý balíček je širší než migrace a stále není plně hotov. Zahrnuje totiž podporu programu reforem stanoveného Mezinárodním měnovým fondem a finanční prostředky na výzkum a vzdělávání, jakož i digitální kabelové spojení Medusa s Evropou.

Na summitu dále probírali rovněž bezpečnostní závazky vůči Ukrajině, zmrazená ruská aktiva a zřízení tribunálu, kde by mohla být agrese vůči Ukrajině souzena u soudu, který by fungoval souběžně s mezinárodním trestním soudem v Haagu.

Reklama

Doporučované