Hlavní obsah

EU hledá kompromis v otázce zastropování cen plynu. Země zůstávají rozděleny

Foto: Profimedia.cz

Český ministr průmyslu Jozef Síkela krátce před mimořádným jednáním s unijními kolegy.

Reklama

aktualizováno •

Unijní ministři v úterý jednali o návrhu na zastropování cen pro plyn, kterým chtělo české předsednictvím vyjít vstříc všem zemím. K dohodě nedospěli ani po více než osmi hodinách. Podle Síkely se ale výrazně přiblížili cíli.

Článek

Ministři zemí Evropské unie odpovědní ze energetiku se v úterý mimořádně sešli, aby projednali návrh cenového stropu pro plyn, které připravilo české předsednictví. Podle českého ministra průmyslu Jozefa Síkely má návrh odrážet námitky všech členských států.

Ty ovšem zůstávají v otázce zavedení cenového stropu i nadále názorově rozděleny. Jednání, které mělo skončit v brzkých odpoledních hodinách, se výrazně protáhlo a ke kýženému výsledku nakonec nevedlo. Dva představitelé Evropské unie obeznámení s průběhem vyjednávání agentuře Reuters potvrdili, že úterní schůzka skončila, aniž by se ministrům podařilo uzavřít finální dohodu.

Podle Síkely však jednání přineslo sblížení postojů a šance na dohodu bude na další schůzce, která proběhne příští pondělí. „Myslím, že jsme skoro u cíle, ale nyní si musíme společně sednout a ukázat, že jednota není prázdné slovo. Musíme zajistit, aby se situace ze srpna neopakovala,“ prohlásil Síkela.

Státy evropského bloku se už několik měsíců marně snaží dohodnout podmínky mechanismu, který by předešel výraznému zdražování plynu, které negativně ovlivňuje i ceny elektřiny.

Většina států včetně Itálie, Španělska či Polska od té doby požaduje nějakou formu cenového stropu, na podrobnostech se ale zatím neshodly. Menší skupina zemí v čele s Německem naproti tomu omezení cen odmítá kvůli obavám ze zvýšení spotřeby a nedostatku dodávek.

Zástupci Evropské unie se rozhodli dohodu o klíčových detailech cenového stropu odložit, poté, co skupina zemí vedená Německem na jednání vyzvala k hlubšímu prověření tohoto opatření, píše Bloomberg. Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka se státy dohodly na 90 až 95 % toho, o čem se v úterý jednalo, s finálním rozhodnutím se ale bude muset počkat do dalšího týdne.

„Velké a symbolicky nabité body nebyly připraveny k dohodě a bude se v nich muset pokračovat v pondělí,“ okomentoval průběh dnešního jednání Habeck. „Zasahujeme na trhu, který má zaručit nabídku, takže je rozumné vzít si trochu více času a přemýšlet, abychom neudělali nějakou chybu,“ dodal.

„Dvěma hlavními otázkami jsou výše a rozsah cenového stropu,“ uvedl podle agentury Reuters jeden z vysoce postavených unijních diplomatů a dodal, že ne všechny země jsou předložené dohodě nakloněny. Spokojené s návrhem podle představitelů Evropské unie nejsou ani některé země, které zavedení cenového stropu podporují.

Ministři odpovědní za energetiku budou o zavedení stropu znovu jednat na schůzce naplánované na pondělí.

České předsednictví podle Síkely na základě úterní debaty opatří návrh některými úpravami. Posílí například možnost automatické deaktivace mechanismu, což požaduje Německo. Vyjde vstříc také zemím usilujícím o možnost co nejdříve zhodnotit fungování stropu, k čemuž by mělo dojít už na konci února. Jedinou otevřenou otázkou tak před pondělní schůzkou ministrů bude samotný cenový práh, který mechanismus aktivuje, dodal Síkela.

„Podniky zavírají a Evropa zbytečně debatuje“

České předsednictví v úterý přišlo s již několikátým kompromisním návrhem, který počítal s aktivací omezení cen v případě, že po dobu tří až pěti dnů bude cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) překračovat hodnoty 200 až 220 eur. Její rozdíl od globální průměrné ceny zkapalněného zemního plynu (LNG) by zároveň musel být nejméně 35 eur.

Podle Síkely dali ministři na začátku schůzky najevo snahu o domluvu a diplomaté se pokusili návrh upravovat, aby našli kompromisní variantu přijatelnou pro všechny země. To se nakonec nepovedlo.

Europoslanci odvolali úplatnou Řekyni z funkce

Poslanci Evropského parlamentu odvolali z funkce obviněnou místopředsedkyni Evu Kailiovou. Bývalá televizní moderátorka vystupovala jako obhájkyně Kataru, podle vyšetřovatelů za to brala od arabské země peníze.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve videu zveřejněném na facebooku uvedl, že neexistuje žádná konečná dohoda o podrobnostech navrhovaného celoevropského stropu pro ceny plynu, a zopakoval, že Maďarsko se staví proti této myšlence.

Szijjártó také prozradil, že mluvil s místopředsedou ruské vlády Alexandrem Novakem a oznámil, že zástupce Kremlu je v případě zavedení cenového stropu otevřen případné změně dlouhodobé dohody o dodávkách plynu do Maďarska

Zástupci některých zemí dávali před jednáním najevo netrpělivost. „Občané Evropy jsou v agónii, evropské podniky zavírají a Evropa zbytečně debatuje,“ řekl dnes řecký ministr energetiky Konstantinos Skrekas.

„Všichni musejí ukázat určitou flexibilitu a všichni musejí být schopni přijít s nějakým kompromisem,“ klidnila situaci eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Například rakouská ministryně Leonore Gewesslerová podotkla, že v návrhu vidí šanci na kompromis. I kdyby se však nepodařil, měli by podle ní ministři schválit předjednaný energetický balíček obsahující společné nákupy plynu a solidární poskytování dodávek zemím v nouzi. Jejich formální schválení však státy prosazující strop spojily právě s dohodou na jeho parametrech.

České předsednictví se pokouší získat pro mechanismus souhlas všech zemí, i když by ke schválení textu stačila kvalifikovaná většina 15 států představujících 65 procent obyvatel EU. Podle diplomatů bude však jednomyslná dohoda na takto kontroverzním tématu velmi složitá. Pokud se dnes shody dosáhnout nepodaří, budou o stropu ministři znovu jednat příští pondělí.

Reklama

Doporučované