Hlavní obsah

EU přijme další sankce vůči Íránu, zároveň vyzývá ke zdrženlivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Předseda Evropské rady Charles Michel.

Reklama

Evropští lídři se na mimořádném summitu shodli na přijetí dalších sankcí vůči Íránu. Důvodem je především útok na Izrael, který Írán podnikl o víkendu. Vedle toho zákonodárci řešili i válku na Ukrajině nebo vztahy s Tureckem.

Článek

V Bruselu krátce po dnešní půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři a prezidenti se shodli na přijetí dalších sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém masivním útoku na Izrael. Evropští lídři zároveň vyzvali Tel Aviv i Teherán ke zdrženlivosti.

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela je Írán nejen hrozbou pro Izrael, ale i pro stabilitu celého regionu. Dodal proto, že je potřeba zemi izolovat.

Unijní lídři zopakovali také svůj postoj k pokračujícímu konfliktu v Pásmu Gazy, který přispěl k nestabilitě na Blízkém východě – EU je připravená pracovat na uzavření příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás a na propuštění rukojmích z Pásma Gazy a současně pokračovat v humanitární podpoře palestinských civilistů.

„Evropská rada silně a jednohlasně odsuzuje íránský útok na Izrael a zdůrazňuje, že s Izraelci zůstává solidární,“ stojí v závěrečném textu k situaci na Blízkém východě. Michel navzdory běžným zvyklostem po skončení jednání přišel mezi novináře do tiskového centra Evropské rady a upřesnil, že unijní sankce se budou týkat společností vyrábějících íránské rakety a vojenské drony.

Teherán v sobotu vyslal na 300 střel a dronů na Izrael v odvetě za zřejmě izraelský útok na íránský konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo 16 lidí, včetně několika íránských důstojníků. Útok na Izrael se obešel bez obětí díky izraelskému protiraketovému systému a pomoci jeho spojenců, kteří řadu střel pomohli zlikvidovat. Podoba případné izraelské reakce zatím není jasná, zahraniční partneři židovského státu nicméně volají po maximální zdrženlivosti.

Vedle situace na Blízkém východě řešily hlavy států EU i válku na Ukrajině, ruské vměšování do demokratických procesů v Unii nebo vztahy bloku s Tureckem.

Reklama

Doporučované