Hlavní obsah

EU se shodla na regulaci umělé inteligence. Pravidla se mohou stát vzorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek.

Reklama

Přes dlouhodobé neshody v rámci EU v oblasti využití metod umělé inteligence evropské státy dosáhly předběžné dohody. EU se tak možná stane prvním z významných světových hráčů s normami pro regulaci systému jako je ChatGPT.

Článek

Evropská unie v pátek ve večerních hodninách dosáhla předběžné dohody na regulaci umělé inteligence (AI). Ještě bude ale třeba doladit detaily. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Podle agentury má EU nakročeno k tomu, aby se stala prvním z významných světových hráčů, který bude mít normy pro regulaci systémů, jako je ChatGPT, a evropská pravidla by se mohla stát vzorem pro další státy.

,,Dohoda!“ napsal krátce před půlnocí na X eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. ,,EU se stává vůbec prvním kontinentem, který stanoví jasná pravidla pro používání umělé inteligence,“ doplnil.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dala najevo přesvědčení, že pravidla přinesou „jedinečný právní rámec pro vývoj důvěryhodných technologií“, které neomezí bezpečnost a základní práva občanů ani firem.

Pravidla stanoví například omezení při využívání AI pro biometrickou identifikaci ze strany bezpečnostních složek nebo zákaz používání takzvaného sociálního skóre či sociálního kreditu, což je hodnocení lidí na základě jejich chování a aktivit na sociálních sítích.

Spotřebitelům mají pravidla umožnit podávat stížnosti, firmám zase hrozí v případě porušení pokutami, a to v maximální výši 35 milionů eur (854 milionů Kč) nebo sedmi procent celosvětového obratu dané společnosti.

Reklama

Doporučované