Hlavní obsah

Experti žasnou, hurikán Idalia zahnal plameňáky z Mexika až do Ohia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Rosamar, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Hurikán Idalia způsobil neobvyklou ptačí migraci. Velký počet plameňáků karibských spatřili pozorovatelé v několika amerických státech včetně Virginie, Tennessee nebo Ohia. Podle odborníků jde o bezprecedentní jev.

Článek

K nevídanému jevu došlo v Spojených státech v souvislosti s hurikánem Idalia, jenž před několika dny zasáhl americký stát Florida. Hurikán zavál velký počet plameňáků karibských na sever až do amerického státu Ohio. Když se hurikán přiblížil ke Floridě, začali se růžoví ptáci původem pravděpodobně z Mexika objevovat na jihu USA, a poté je lidé postupně zahlédli na americkém Středozápadě a Východě, informovala BBC. Podle odborníka na ptactvo Jerryho Lorenze je událost „bezprecedentní“.

Kromě Floridy se plameňáci postupně objevili v Georgii, Jižní a Severní Karolíně a Virginii v souvislosti s tím, jak hurikán slábl a postupoval po východním pobřeží USA na sever. Jejich přítomnost však zaznamenali i ve vnitrozemí ve státech, jako Tennessee, Alabama, Kentucky a nakonec Ohio.

Neobvyklé putování i jejich velký počet vyvolal úžas v rámci americké ornitologické komunity. „K takovým případům dochází v řádu jednotek. Tohle je ale velmi neobvyklé,“ řekl Lorenz. I přesto, že je plameňák jedním z ikonických zvířat pro Floridu, žije na jejím území jen jedno procento celkové světové populace. Zvýšená přítomnost ptáků způsobila mezi obyvateli nadšení.

Podle Lorenze plameňáci letěli mezi Kubou a mexickým poloostrovem Yucatán, když jim hurikán zkřížil cestu a změnil dráhu jejich letu. Což způsobilo, že se ptáci ocitli v některých případech o tisíce kilometrů od svého přirozeného prostředí.

Nejseverněji pozorovatelé spatřili dvojici plameňáků poblíž města Waynesville na jihozápadě Ohia. Šance spatřit růžové ptáky ihned využil Jacob Roalef. „Rychle jsem vzal své nástroje pro pozorování a vyjel jsem je hledat,“ řekl CNN. U jezera ve Státním parku Ceasar Creek našel jednoho dospělého jedince a jednoho dospívajícího plameňáka. „Plameňáci stáli ve vodě u břehu jezera. Evidentně odpočívali po namáhavém letu. Na místě strávili několik hodin. Odletěli poté, co je vyděsil pes,“ dodal.

Plameňáci v Ohiu:

Jerry Lorenz varoval lidi, kteří přijdou s ptáky do styku, aby byli obezřetní. Jsou totiž podle něj z neplánované cesty vystresovaní a unavení. „Prošli si hrozným utrpením,“ dodal. Obává se také, že se plameňáci nedokážou včas dostat do teplejších oblastí předtím, než špatné počasí ovládne americký Severozápad.

Reklama

Související témata:

Doporučované