Hlavní obsah

Video: Floridě hrozí „katastrofické“ vzedmutí moře

Bez komentáře: Záběry z Floridy po úderu hurikánu Idalia.Video: Twitter @JimCantore, Stringr, AP via StormChasingVideo.com

 

Reklama

aktualizováno •

Náhlé vzedmutí moře až o pět metrů, 30 centimetrů srážek a vítr o rychlosti 200 kilometrů za hodinu. To vše hrozí na Floridě v důsledku úderu hurikánu Idalia. Bouře v posledních dnech nezvykle rychle zesílila nad Mexickým zálivem.

Článek

Hurikán Idalia v neděli ráno místního času dosáhl na západní pobřeží Floridy, oznámilo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Bouře při úderu dosahovala síly hurikánu třetí kategorie, krátce předtím dokonce na chvíli až čtvrté kategorie. Přinesla tak vítr o rychlosti až 200 kilometrů za hodinu.

Idalia se dostala nad pevninu v oblasti Big Bend na severu státu, která už není součástí poloostrova Florida. NHC to označilo za „bezprecedentní událost“, protože žádný silný hurikán (kategorie 3 nebo vyšší) od počátku záznamů vedených od roku 1851 nevstoupil nad americké území právě tudy, píše server televize Fox News.

NHC obyvatele regionu upozorňovalo na hrozbu „katastrofického vzedmutí moře a ničivých větrů“. Hladina Mexického zálivu se mohla zvednout téměř o pět metrů, píše americká stanice CBS News.

„Míra vzedmutí moře může ohrožovat lidské životy,“ varoval floridský guvernér Ron DeSantis. „Nezahrávejte si s touhle bouří,“ dodal. V ohrožení jsou podle něj i velká města jako takřka čtyřsettisícová aglomerace okolo Tallahassee. Nebezpečí hrozí i lidem například v Gainesvillu nebo Jacksonvillu.

Varování se také na některých místech naplnila. Podle agentury AP voda na pobřeží místy sahala téměř po střechy domů a odnášela i celé konstrukce. Škody způsoboval i vítr. „Máme několik spadlých stromů, trosky v ulicích, nechoďte sem,“ informovali hasiči z Cedar Key, které patřilo mezi nejvíce ohrožené lokality.

Fotky z nedávného úderu tropické bouře v Kalifornii

Na jih Kalifornie udeřila tropická bouře Hilary a zasáhla i nejsušší místa Spojených států.

Američtí meteorologové upozorňovali také na nezvyklou rychlost, s jakou Idalia v Mexickém zálivu sílila. Ještě v úterý se jednalo „pouze“ o tropickou bouři, během 24 hodin ale dosáhla dokonce síly hurikánu čtvrté kategorie.

NHC předpovídalo, že bouře přinese do zasažených regionů 10 až 20 centimetrů srážek, přičemž na některých místech to může být i 30 centimetrů. Až překoná floridskou oblast Big Bend měla by Idalia putovat centrálními částmi států Georgia a Jižní Karolína. Ve čtvrtek nejspíš zasáhne východ Severní Karolíny.

„Takové množství srážek povede k bleskovým záplavám ve městě a středním záplavám na řekách, bude to mít závažné dopady,“ varovalo NHC.

Dopady hurikánu Florida pociťovala už před jeho vstupem nad pevninu. Objevovaly se snímky zaplavených ulic z hustě osídlené oblasti Tampa Bay a míst položených dál na sever, píše ČTK.

Těsně před příchodem hurikánu na pevninu bylo na Floridě přes 100 tisíc odběrných míst bez elektřiny, uvádí deník The New York Times s odvoláním na web poweroutage.us. Ve středu večer zůstávalo na Floridě stále více než 225 tisíc lidí bez proudu, dalších 230 tisíc lidí v Georgii. V několika floridských okresech platí od středečního večera stále příkazy k evakuaci.

Ještě než hurikán dosáhl na pevninu, vypadalo město Cedar Key na jednom z floridských ostrovů u severozápadního pobřeží „téměř apokalypticky“, řekl pro CNN ve středu brzy ráno jeho obyvatel Michael Bobbitt. O několik hodin později se předpověď stala skutečností a město zaplavila katastrofální bouřková vlna. Ty mají podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru na svědomí přibližně poloviny všech úmrtí způsobených hurikány.

„Jsme teď fakticky odříznuti od světa,“ řekl Bobbit. „Bude to ještě mnohem horší a já se opravdu bojím, co nás čeká v některých nízko položených oblastech a u některých našich starších a nemohoucích občanů.“

DeSantis na katastrofální situaci v Cedar Key reagoval. Tvrdí, že je zřejmé, že vlna byla natolik silná, aby ohrozila lidské životy, pokud nepřijmou příslušná opatření. Podle něj byli ale dobře připraveni.

„Celé centrum města je pod vodou. Část hotelu se právě teď rozpadla a spadla do zálivu. Je to, jako by se nás záliv snažil pohřbít,“ řekl Bobby. Pro BBC si stěžoval, že zatím „nepřišla žádná pomoc“.

Guvernér DeSantis přislíbil, že energetici a záchranáři budou pracovat, jak jen to bude možné. Floridské ministerstvo dopravy má podle něj v terénu připravených na 650 těžkých vozidel a v pohotovosti je na 30 tisíc pracovníků pečujících o energetickou.

Guvernér zatím nepotvrdil žádné oběti. Floridská dálniční hlídka ve středu ale uvedla, že při dopravních nehodách během bouře dnes zahynuli dva lidé.

Ve floridském St. Petersburgu, pobřežním městě na jihozápadě Floridy, voda po kolena zaplavovala ulice a vlévala se do lidských domovů. Hasiči a záchranáři strávili dopoledne křižováním ulic v malém červeném motorovém člunu a hledáním lidí v nouzi. Jednomu ze záchranných týmů se už podařilo pomoci 75 lidem. A to přesto, že tamní úřady varovaly 26 okresů a 1,5 milionu lidí, aby se kvůli hurikánu Idalia evakuovali. Ne všichni tak učinili.

Americký prezident Joe Biden v úterý uvedl, že je s guvernérem DeSantisem, který usiluje o republikánskou nominaci a chce vyzvat Bidena v prezidentských volbách v roce 2024, kvůli bouři „v neustálém kontaktu“.

Deanne Criswellová, administrátorka americké Federální agentury pro řešení mimořádných událostí, ve středu ráno uvedla, že více než 1 000 pracovních týmů rychlého hodnocení je připraveno vyrazit do terénu, aby posoudili škody způsobené bouří, jakmile Idalia pomine. Také varovala obyvatele sousední Georgie a Jižní Karolíny, aby byli připraveni a naslouchali místním úředníkům.

„Čas ukáže, jak moc je to zlé… a můžeme mít další bouře,“ řekla a dodala, že letos Spojené státy zažívají „velmi aktivní hurikánová sezóna“.

Idalia se z tropické bouře stala hurikánem v úterý, den poté, co prošla západně od Kuby, kde poškodila domy, vyřadila z provozu elektřinu, zaplavila vesnice a vyvolala hromadnou evakuaci.

Po Irmě v roce 2017, Michaelovi v roce 2018 a Ianovi, který dosáhl nejvyššího stupně 5. kategorie, loni v září se jedná o již čtvrtý velký hurikán, který zasáhl Floridu za posledních sedm let, připomíná agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované