Hlavní obsah

Facka manželce komety „ctnostné strany“ štěpí francouzskou levici

Foto: Profimedia.cz

Adrien Quatennens odstoupil z funkce šéfa strany, mnozí jeho spojenci ale požadují i úplný konec v politice.

Reklama

Vycházející hvězda francouzské krajní levice Adrien Quatennens se ocitl v problémech. Po násilí vůči manželce se ho sice zastal vůdce koalice Nupes Jean-Luc Mélenchon, další politici se už ale nepřidali.

Článek

Na posledním mítinku před dubnovými prezidentskými volbami rozehříval Jeanu-Lukovi Mélenchonovi publikum. Když se dvaatřicetiletý Adrien Quatennens zmínil v severofrancouzském Lille o vládě nebo prezidentu Macronovi, ozýval se mohutný pískot. Na reakcích publika bylo znát, že ho tu mají rádi – Quatennens se v Lille narodil a v červnových parlamentních volbách zde také s přehledem obhájil svůj poslanecký mandát.

Minulý týden se ale jeho žena Céline obrátila na policii. Poslanec a koordinátor hnutí Nepoddajná Francie ji v hádce o rozvodu udeřil. Důvodem rozvodu má být podle její výpovědi „vzájemná agresivita“ páru.

O napadené ženě se Mélenchon nezmínil

Čtyři dny poté Quatennens oznámil, že odstupuje z funkce šéfa strany. Facky manželce prý lituje. Jean-Luc Mélenchon, vůdce koalice Nupes, v níž má Nepoddajná Francie se 75 poslanci vůdčí úlohu, to přivítal. Gesto svého spojence označil za odvážné a zkritizoval policii, média a uživatele sociálních médií za přílišný voyeurismus. O Quatennensově ženě se ani nezmínil.

Hnutí Nepoddajná Francie ale dlouhodobě usiluje o rovnost pohlaví, kritizuje násilí proti ženám a v jeho řadách působí i mnohé feministky. Hlasy volající po úplném Quatennensově konci v politice se tak ozývaly i z tábora Mélenchonových spojenců.

Například poslankyně za Zelené Sandrine Rousseauová řekla, že by měl ve veřejném životě skončit. Takový musí být podle ní „signál 230 tisícům žen, které jsou ve Francii ročně oběťmi domácího násilí“.

Vůdce opoziční koalice Mélenchon se později své původní prohlášení snažil poněkud vybalancovat: „Céline a Adrien jsou oba moji přátelé. Moje náklonnost k němu neznamená, že jsem k Céline lhostejný… Facka je v každém případě nepřijatelná,“ napsal na Twitteru.

Kritika ale pokračuje. Šestapadesátiletý Luc Broussy, představitel Socialistické strany, se s Mélenchonovým tweetem nespokojil: „Takže všichni jsou vinni kromě toho, kdo dal facku své ženě,“ napsal. Od Mélenchonových výroků k aféře se distancovala i poslankyně LFI Clémentine Autainová: „Jsou to jeho slova, ne moje,“ řekla listu Le Parisien.

Podle deníku Le Monde nastal v Mélenchonově hnutí bod obratu. Až dosud stáli vždy „Nepoddajní“ za svým zakladatelem, po jeho obhajobě Quatennense ale nastalo ticho a s výjimkou jediné poslankyně se k němu nikdo nepřidal ani nepřejal jeho argumentaci.

Politolog Benjamin Morel pro server 20minutes vysvětlil, jak moc aféra poškozuje Nepoddajnou Francii. Kromě nezvládnuté komunikace poukázal i na to, že právě Quatennens byl až dosud považovaný za budoucnost hnutí a hlavního kandidáta na nástupce stárnoucího Mélenchona.

Zmínil také fakt, že strana se pyšní tím, že jako jedna z mála zřídila Monitorovací výbor proti genderově podmíněnému a sexuálnímu násilí (CVSS), zároveň je ale Quatennens už jejím třetím politikem, který čelí podobným obviněním. To se Nepoddajné Francii, jež se v tomto směru prezentuje jako vzor ctnosti, může vrátit jako bumerang, připomíná Morel.

Reklama

Doporučované