Hlavní obsah

Falešné zprávy ovládly turecký internet. „Může za to Rusko,“ tvrdí opozice

Foto: Profimedia.cz

Do prezidentských voleb v Turecku zbývá pouhý den a země v posledním týdnu bojuje s dezinformacemi.

Reklama

aktualizováno •

Hlavní vyzyvatel tureckého prezidenta Kemal Kılıçdaroğlu uvedl, že jeho strana má konkrétní důkazy, že falešný obsah, takzvaný deepfake, před nedělními volbami do online prostoru vypouštějí Rusové.

Článek

„Vážení ruští přátelé, stojíte za montážemi, konspiracemi i deepfake obsahem, které byly včera v Turecku odhaleny. Pokud chcete, aby naše přátelství trvalo i po 15. květnu, dejte ruce pryč od tureckého státu,“ stojí v tweetu, který předseda nejsilnější opoziční Republikánské lidové strany (CHP) Kılıçdaroğlu zveřejnil ve čtvrtek.

„Je nepřijatelné, aby se Rusko vměšovalo do tureckých vnitřních záležitostí. Chtěl jsem, aby si toho byl vědom celý svět, proto jsem Moskvu vyzval otevřeně, prostřednictvím tweetu,“ zdůraznil pak v rozhovoru pro agenturu Reuters.

„Kdybychom neměli důkazy, nenapsal bych to,“ odpověděl zároveň Kılıçdaroğlu na otázku, proč ze zveřejňování deepfake obsahu obvinil právě Moskvu, s níž Turecko dlouhodobě udržuje úzké vztahy, a to zejména proto, že Ankara je silně závislá na ruském zemním plynu.

O jaký online obsah se konkrétně jednalo, lídr opozice neupřesnil. Doplnil ale, že jeho strana kvůli této záležitosti nekontaktovala ruskou ambasádu.

Kvůli falešnému obsahu šířícímu se po internetu už ve čtvrtek stáhl svou kandidaturu na prezidenta Muharrem İnce. Reagoval tak poté, co se na veřejnost dostalo pornografické video, ve kterém údajně figuruje (více jsme psali zde).

Předvolební Turecko z reportážní cesty Seznam Zpráv

Přečtěte si rozhovor s poslankyní opoziční Lidově demokratické strany a reportáž z míst zasažených zemětřesením:

Kreml později vměšování popřel. „Rusko si svých vazeb s Tureckem nesmírně váží. Ti, kteří Kılıçdaroğluovi předali taková obvinění, jsou lháři,“ sdělil podle agentury Reuters kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Rusko bylo v minulosti už několikrát obviněno z vměšování do zahraničních voleb, včetně těch amerických v roce 2020. Moskva však všechna tato nařčení odmítá.

Zásadní hlasování pro Turecko

Nedělní hlasování bude pro Turecko pravděpodobně tím nejdůležitějším v moderní historii země. Jeho výsledky budou mít obrovské důsledky pro globální postavení Ankary, její strategické partnery i ekonomické směřování země. Proti sobě teď stojí vize silně řízené ekonomiky prezidenta Erdogana a Kılıçdaroğluův slib vrátit se k ortodoxnější hospodářské politice volného trhu.

Pouhý den před volbami má teď Kılıçdaroğlu mírný náskok před Erdoganem. Agentuře Reuters sdělil, že pokud by se stal prezidentem, udržoval by mezi Ankarou a Moskvou dobré vztahy. „Měli bychom ale dát jasně najevo, že nepovažujeme za správné, aby jakákoli země okupovala jinou,“ doplnil s tím, že se pokusí o prosazení další mírové iniciativy mezi Ruskem a Ukrajinou.

Turecko vyhlíží prezidentské a parlamentní volby

Turecko je spojencem Západu v Severoatlantické alianci, za vlády prezidenta Erdogana to tak ale mnohdy nevypadá. Země sklouzává víc a víc k autoritářství. Změnit kurz může až s letošními volbami.

Kılıçdaroğlu dále potvrdil, že by souhlasil s rozšířením Severoatlantické aliance. „Své vztahy s NATO budeme udržovat ve stejném rámci jako v minulosti,“ upřesnil s tím, že základním problémem turecké zahraniční politiky za prezidenta Erdogana bylo vyloučení ministerstva zahraničí z procesu její tvorby.

„Turecko bude provádět mírově orientovanou zahraniční politiku, která upřednostňuje jeho národní zájmy a jedná v souladu s moderním světem,“ uzavřel opoziční lídr.

Reklama

Doporučované