Hlavní obsah

Fiala jede do Paříže prodat český plán, jak dodat Ukrajině munici

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fiala a Macron na snímku z doby českého předsednictví Evropské unii.

Reklama

Summit byl svolaný narychlo. Podle francouzských diplomatů se má hlavně postavit kremelskému narativu, že Putin válku na Ukrajině v těchto týdnech otáčí a pokládá základy svému budoucímu vítězství.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bude to summit, který má ukázat, že Evropa nehodlá nechat Ukrajinu prohrát válku s Ruskem. A také, že se v obraně staví na vlastní nohy.

V politické show francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebude český premiér Petr Fiala (ODS) jen do počtu. Do Paříže veze silnou kartu. Ví, kde a jak vzít tolik potřebnou dělostřeleckou munici pro Ukrajinu. O plánu Prahy psal minulý týden i supervlivný evropský deník The Financial Times.

„V sobotu jsme si připomněli smutné výročí vpádu Ruska na Ukrajinu, ta se dva roky statečně brání a bojuje i za bezpečnost Evropy,“ řekl český premiér před odletem do francouzské metropole. „Je třeba hledat cesty a dělat kroky, abychom ji dále podporovali. Na poslední Evropské radě jsem představil naši iniciativu shromáždit finanční prostředky pro dodávky munice. Setkala se s podporou a zájmem.“

Summitu se zúčastní i německý kancléř Olaf Scholz, nizozemský premiér (a pravděpodobný příští šéf NATO) Mark Rutte, britský ministr zahraničí David Cameron či vysoký představitel amerického ministerstva zahraničních věcí Jim O’Brian.

Pozvánku dostal ale i slovenský premiér Robert Fico, který o víkendu v projevu k výročí ruské agrese řekl, že je ruský vůdce Vladimir Putin „falešně démonizován“.

Praha jako prostředník

Summit byl svolaný narychlo. Podle francouzských diplomatů se má hlavně postavit kremelskému narativu, že Putin válku na Ukrajině v těchto týdnech otáčí a pokládá základy svému budoucímu vítězství.

Agentura Reuters uvádí, že od summitu se nečeká oznámení nových dodávek zbraňových systémů, debata se povede hlavně o munici. A na to jsou Češi experti.

Ficovy výroky před V4 v Praze

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí prohlásil, že několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje, že vyšlou své vojáky na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto východoevropskou zemí.

„Dopředu nebudu komentovat všechny nápady, které na summitu zazní. Česká republika se nechystá vyslat vojáky na Ukrajinu ani zavést povinnou vojenskou službu,“ ujišťoval Petr Fiala. „Nikdo se nemusí bát, že by tu vůbec někdo uvažoval o zavedení povinné vojny,“ podotkl.

Ficovy výroky se nicméně podle něj projeví i na úterním setkání premiérů V4 v Praze. „Není moje největší radost setkávat se s kolegy, s nimiž v řadě věcí a klíčových věcech nesouhlasím. Ale musíme diskutovat, někdo to dělat musí,“ pravil. Nejjednodušší by podle něj bylo se nebavit, ale „pak by mohla být veškerá EU pomoc zablokovaná“.

Už začátkem února premiér Fiala na unijním summitu informoval důvěrně hlavy států a vlád členských zemí EU o tom, že Česko sestavilo plán, kde munici vzít. Veřejně o něm pak v půlce února promluvil prezident Petr Pavel na ostře sledované bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Jde o zdroje zemí, mimo EU, které potřebným střelivem, jež pasuje do ukrajinských zbraní, disponují, ale nechtějí se do konfliktu „zaplést“ politicky. Například kvůli vztahům s Moskvou či svým geopolitickým zájmům. A Praha se nabízí jako prostředník.

Nad čím ale visí otazník a o čem se bude mluvit v Paříži, je, jak by se tyto dodávky mohly financovat.

Jádro v závětří

Vše nasvědčuje tomu, že se českým politikům podařilo dostat na svou stranu i Macrona, který vždy preferoval sázku na zdroje z členských zemí EU. „Musíme dodat více munice. Koupíme ji tam, kde bude k dostání. Není žádná dogmatická pozice Francie v této věci,“ cituje Macronova poradce agentura Reuters.

Česko a Francii teď pojí nejbližší vztahy za poslední léta. Součástí této spolupráce je nepochybně i zájem francouzské státní firmy EDF stavět nové jaderné bloky v Česku, což je stamiliardová zakázka. Příští týden Macron navštíví také Prahu.

V jedné věci se ale Praha a Paříž rozcházejí, a to v pohledu na osamostatňování evropské obranné strategie z transatlantických kořenů. Pondělní summit má v druhém řádu posílit tuto linku macronovské politiky.

Česká vláda, zejména v čele s ODS, se v obraně orientuje na NATO a USA a spíše to nechce měnit. „Prioritním českým zájmem je zachování a posílení obranyschopnosti v rámci NATO,“ řekl český premiér Seznam Zprávám nedávno v souvislosti s plánem na zřízení postu eurokomisaře pro obranu.

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Reklama

Doporučované