Hlavní obsah

Ukrajina prolomila mlčení. Řekla, kolik už na bojišti ztratila životů

Foto: Profimedia.cz

Pamětní zeď padlých obránců Ukrajiny v Kyjevě.

Reklama

aktualizováno •

Zvykli jsme si, že se lidské tragédie schovávají za suchým jazykem statistik. Stalo se to a to, zemřelo tolik a tolik lidí. Podobně odlidšťují čísla už dva roky oběti ruské agrese na Ukrajině. Kolik jich může být?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bylo to zřejmé hned v prvních dnech války, do které ruský prezident Vladimir Putin Ukrajinu zatáhl: Předkládat čtenářům přesné informace o tom nejcennějším, co napadená země ztrácí – tedy o lidských životech –, bude prakticky nemožné. Stejně jako ověřit informace, které o počtech zabitých agresorů předkládají ukrajinské úřady.

Jiná čísla hlásí Kyjev, zcela jiná Kreml. Data, která lze považovat za potvrzená od nezávislých pozorovatelů, s sebou nesou poznámku, že jsou patrně velmi podhodnocená.

Důvodů je mnoho. Ve velké stručnosti (zde podrobněji): Ani jedna země nemá z taktických důvodů zájem přiznat skutečné ztráty na bojišti. O co naopak zájem má, je zveličit ztráty nepřítele. Zapojení Ukrajinců do odporu proti Rusům je takového rázu, že se těžko rozlišují civilisté od vojáků. Instituce, které situaci na Ukrajině monitorují, nemají dost lidí. A do některých míst, kde se aktuálně odehrávají boje a ztráty jsou největší, je vysoce riskantní a někdy i zcela nemožné vyrazit. Totéž platí o okupovaných územích.

Ve stručném přehledu nabízíme dostupná data s jednoznačným určením, kdo je zdrojem informace.

Civilní oběti na Ukrajině

Co říká OSN: Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) ověřil podle svých metodik k 22. únoru 2024 více než 10 tisíc zabitých civilistů. „Ozbrojený útok Ruska na Ukrajinu, který vstupuje do svého třetího roku, přičemž konec je v nedohlednu, nadále přináší vážné a rozsáhlé porušování lidských práv, ničí životy a živobytí,“ prohlásil komisař Volker Türk.

Detailnější vhled, co toto číslo představuje, nabízí Monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině (HRMMU). Ve zprávě zveřejněné 22. února 2024 stojí, že zabito bylo 10 582 osob, z toho 587 dětí. Na 19 875 Ukrajinců, z toho 1298 dětí, utrpělo zranění.

Zhruba devět z deseti civilních obětí mají na svědomí výbušné zbraně, jako dělostřelecké granáty, řízené a balistické střely a letecké útoky.

Foto: ohchr.org

Civilní ztráty způsobené dělostřelectvem, salvovými raketomety a dalšími zbraněmi podél frontové linie od 24. února 2022 do 22 února 2024 – podle ukrajinských oblastí.

Co říká Kyjev: Kyjev opakovaně hovoří o nejméně 30 tisících civilních obětech. Ještě vyšší odhad zveřejnil nyní už bývalý ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, který v březnu 2023 odhadl počet zabitých ukrajinských civilistů spíše ke 100 tisícům. Například jen v Mariupolu, který po chrabré obraně padl do ruských rukou v květnu 2022, zahynulo podle Reznikova na 20 tisíc civilistů. Svědčí o tom i satelitní snímky starokrymského hřbitova v Mariupolu zveřejněné americkou společností Maxar, na kterých jsou patrné tisíce a tisíce nových hrobů.

Co říká Moskva: Odmítá, že by na Ukrajině umírali civilisté, nebo by civilní objekty byly terčem ruského ostřelování. Pokud už nějaké oběti jsou, pak podle Kremlu proto, že je „vraždí ukrajinští neonacisté“, kteří je používají jako lidské štíty. Jde o rétoriku, kterou Kreml používá už od prvních dnů války.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku o lidských štítech na Lenta.ru ze 7. března 2022 ve strojovém překladu. Lenta je moskevský online deník, který vydává Rambler Media Group, dceřiná společnost státem vlastněné Sberbank.

Civilní oběti v Rusku a na anektovaném Krymu

Co říká OSN: Poslední data, která považuje OHCHR za ověřená, jsou již stará – datovaná 15. únorem 2023. Tehdy monitorovací mise potvrdila 160 civilních obětí na území Ruské federace. V tomto čísle se skrývalo 30 mrtvých a 130 zraněných. OHCHR počítala zvlášť oběti na Krymu, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014; od začátku války tam podle únorových statistik „ověřeně“ zemřelo šest osob a 15 bylo zraněno.

Oběti z ukrajinských oblastí okupovaných Ruskem, které Kreml svévolně připojil k federaci, se započítávají do ukrajinských ztrát. V celkovém počtu 10 058 zabitých civilistů jich na okupovaných územích zahynulo 2200.

Co říká Kyjev: Tyto informace nekomentuje.

Co říká Moskva: Tyto informace nekomentuje.

Foto: Repro: SZ

Civilní oběti na Ukrajině od 24. února 2022 do 15. února 2023 podle souhrnné zprávy OHCHR. Čerstvější údaje nejsou k dispozici.

Ruské vojenské ztráty

Co říká Moskva: Kreml počet ztrát oficiálně zveřejnil jen třikrát, naposledy na konci září 2022 v souvislosti s vyhlášením částečné mobilizace. Tehdy uvedl ministr obrany Sergej Šojgu, že na Ukrajině zahynulo 5937 ruských vojáků.

Známe i Ruskem hlášený počet padlých žoldáků. V červenci 2023 uvedl jeden z velitelů Vagnerovy armády, že na Ukrajině padlo 22 tisíc bojovníků privátní armády, dalších 40 tisíc utrpělo zranění.

Co říká Kyjev: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny uvádí k 22. únoru 2024 více než 407 tisíc eliminovaných ruských vojáků (tj. zraněných či zabitých).

Přesnější vhled nabídl ve svém projevu k druhému výročí začátku války prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Ztráty Rusů činí 180 tisíc. A zraněno bylo až 500 tisíc Rusů,“ citovala jej 25. února 2024 agentura Unian.

Foto: twitter.com/DefenceU

Ruské vojenské ztráty podle Kyjeva.

Co tvrdí jiné, relevantní zdroje:

Podle britského ministerstva obrany přišlo Rusko na bojišti v průměru o 320 tisíc vojáků a žoldáků. Co se za tímto číslem skrývá? Britové mají za to, že oficiální ruská armáda měla mezi 24. únorem 2022 a 30. listopadem 2023 mezi 180 tisíci až 240 tisíci zraněných a přibližně 50 tisíc zabitých. Zranění pak utrpělo také na 40 tisíc vagnerovců, 20 tisíc jich padlo.

Důkladné pátrání po ruských padlých spustila ruskojazyčná verze BBC spolu s nezávislým projektem Mediazona. Ze zprávy, publikované v říjnu 2023, vyplývá, že se jim podařilo ověřit 34 412 konkrétních jmen Rusů, kteří od počátku invaze ve válce zahynuli (více zde).

Odhady Severoatlantické aliance, zveřejněné 29. listopadu 2023 šéfem NATO Jensem Stoltenbergem, hovoří o 300 tisících obětech (padlí + zranění).

Rovněž podle informací, které má Bílý dům, padlo či utrpělo zranění na ukrajinské půdě na 300 tisíc ruských vojáků. List The New York Times s odkazem na své zdroje informoval, že se za tímto číslem skrývá 120 tisíc zabitých a až 180 tisíc zraněných.

Ukrajinské vojenské ztráty

Co říká Kyjev: I Kyjev déle než rok o ztrátách na bojištích mlčel: Poslední data zveřejnil poradce prezidenta Mychajlo Podoljak na začátku prosince 2022. Tehdy ve vysílání stanice Kanal 24 řekl, že od začátku války bylo zabito až 13 tisíc ukrajinských vojáků.

Pravidlo, že skutečná čísla o obětech se svět dozví až po skončení války, prolomil sám Zelenskyj den poté, co si svět připomněl druhé výročí napadení Ukrajiny. Během tiskové konference 25. února 2024 oznámil, že od prvního dne války „až do dneška“ zahynulo 31 tisíc ukrajinských vojáků.

„… nedávno se ozvaly hlasy v radikální části americké veřejnosti, která není na naší straně. A ty hlasy se ptaly: ‚Kolik dalších obětí ještě potřebujete? Ukrajina už ztratila 300 tisíc lidí.‘ A pak přišla informace od Rusů, kteří říkali, že padlo už kolem 100 tisíc vojáků. A že sami Rusové přišli asi o 60 tisíc… To všechno je lež. Klam. Každý člověk je pro nás velkou ztrátou. V této válce zemřelo 31 tisíc ukrajinských vojáků,“ uvedl Zelenskyj.

Počty zraněných odmítl upřesnit s tím, že nehodlá Rusům říkat, kolik vojáků není bojeschopných.

Co říká Moskva: Ruské ministerstvo obrany prostřednictvím médií, která režim plně ovládá, zveřejňuje každodenní těžké ztráty, jež údajně ruská armáda způsobuje ukrajinským jednotkám. Pro ilustraci citujme státem plně kontrolovaný Sputnik s datem 8. prosince 2023: „Ztráty ukrajinské armády za pouhý den v šesti směrech v zóně speciální operace přesáhly 800 lidí, ruský vojenský personál odrazil devět nepřátelských útoků a zničil více než 40 kusů techniky, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Poslední souhrnné číslo, které koluje médii v Rusku, je 100 tisíc zabitých ukrajinských vojáků.

Co tvrdí jiné, relevantní zdroje:

Spojené státy mají podle již citovaného listu The New York Times za to, že ve válce padlo 70 tisíc ukrajinských vojáků, zraněno bylo 100-120 tisíc vojáků.

Podobně jako se BBC pustila do ověřování konkrétních jmen padlých Rusů, na Ukrajině mají projekt Pamětní kniha. Knyha Pamiyati je databází potvrzených mrtvých, nezvěstných a válečných zajatců od února 2022 do listopadu 2023. Nachází se v ní už na 30 tisíc jmen ukrajinských obránců.

Reklama

Doporučované