Hlavní obsah

Největší změna na frontě od května: Avdijivka je naše, tvrdí Rusové

Ruské letectvo bombarduje město. Záběry jsou údajně z 12. února 2024.Video: telegram/Mestb_Dobroj_Voli

 

Reklama

aktualizováno •

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že jeho síly převzaly po stažení ukrajinských jednotek úplnou kontrolu nad městem Avdijivka na východě Ukrajiny.

Článek

Ruské síly s pomocí počasí, ale i své převahy v lidech a materiálu zahájily v posledních dnech další kolo útoků na město Avdijivka. Situace obránců byla tak složitá, že kyjevské velení vydalo rozkaz k ústupu.

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že město - které dobývalo od loňského října - plně kontroluje. Ministr obrany Sergej Šojgu o tom informoval prezidenta Vladimira Putina, napsala agentura TASS.

Připomeňme, že boje o toto město probíhaly zpočátku ve dvou směrech – jihozápadu a severovýchodu, odkud se ruské síly pokusily město obejít.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu ráno na facebooku oznámil, že se ukrajinské jednotky se po měsících bojů stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters, podle níž je to největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

„Na základě operační situace v okolí Avdijivky, abychom se vyhnuli obklíčení a zachovali životy a zdraví vojáků, jsem se rozhodl stáhnout naše jednotky z města a přejít do obrany na výhodnějších liniích,“ uvedl v prohlášení Syrskyj.

Ukrajinci padli do zajetí

Generál Oleksandr Tarnavskyj, velitel ukrajinské armády v oblasti, dokonce připustil, že někteří vojáci při stahování z Avdijivky padli do ruského zajetí. „V závěrečné fázi operace, pod tlakem nepřátelské přesily, byli někteří ukrajinští vojáci zajati,“ uvedl na Telegramu. Přesný počet neuvedl.

Jinak se podle Amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinské stažení z Avdijivky odehrálo „relativně kontrolovaně“. ISW poukazuje na skutečnost, že ukrajinská armáda pro účely tohoto složitého manévru povolala do oblasti posily. Ruským silám bude podle ISW zřejmě činit potíže pokračovat v postupu z Avdijivky směrem na západ, kde mají Ukrajinci připravené náhradní obranné pozice.

Ukrajinská obrana přitom zpočátku mohutné útoky prvních dní zastavila bez větších vlastních ztrát. Rusové se celé měsíce marně pokoušeli uchytit ve vesničce Stepove na severní straně obklíčení Avdijivky. Ta byla zničena tak, že se do ní ruská pěchota sice několikrát dostala, ale nedokázala tam najít místa, kde by se mohla udržet.

V novém roce už boje probíhaly jinak. Ruské velení se pokusilo najít slabá místa v ukrajinské obraně a jako nejvhodnější směr nakonec vyhodnotilo postup ze severovýchodu - přímo do obléhaného města - s pomocí malých pěchotních jednotek. Velkou část z nich měli tvořit i veteráni z vagnerovských jednotek od Bachmutu. Kolem 20. ledna dokázali Rusové proniknout až do prvních domů ve městě a tuto pozici udržet.

Pozici obránců ve stejné době (zřejmě 18. ledna) oslabila i překvapivá operace v jižní části Avdijivky, kdy se ruské síly infiltrovaly za ukrajinské pozice odpadní rourou. V důsledku obsadily několik roky hájených pozic, než se jejich postup podařilo zastavit.

Boje ve městě se pro ruské síly vyvíjely úspěšněji než pokusy překonat otevřená pole před ním pod dohledem ukrajinských dronů a palbou ukrajinského dělostřelectva (byť tedy výrazně slabší kvůli nedostatku munice pro těžší zbraně).

Rozhodný úder

10. února začalo podle ukrajinských zdrojů další kolo silných útoků. Ruské síly využily i počasí (mlhy a nízké oblačnosti), které pomohlo skrýt jejich jednotky. Úder byl také veden s několikanásobnou početní převahou.

Útoků ve městě se z ruské strany účastní jednotky za čtyř různých divizí. Velení tento sektor průběžně posiluje a do útoku neustále posílá čerstvé jednotky.

Ukrajinci v posledních dnech zajali ruské vojáky, kteří do armády nastoupili v polovině ledna 2024, tvrdí obvykle spolehliví ukrajinští analytici ze společnosti Frontelligence.

Boje usnadnila Rusům i dělostřelecká a letecká převaha. 15. února měly ruské letouny shodit na město na čtyři desítky klouzavých bomb o hmotnosti 500 až 1500 kilogramů. Dělostřelectvo se pak - vzhledem k nedostatku munice na ukrajinské straně - nemusí tolik obávat odvetné palby a může pálit efektivněji, například proto, že nemusí tak často měnit pozice, což pochopitelně stojí čas.

Rusové v posledních dnech obsadili důležité pozice, včetně klíčové křižovatky silnic do Avdijivky. Zřejmě ve čtvrtek 15. února ruské jednotky vstoupily do opevněné pozice Zenit v jižní části fronty, a to podle všeho bez většího odporu. Obsadily i další body přímo před městem, které ukrajinská strana držela roky, například čističku vod u vesnice Nevelske.

To i další informace naznačují, že se obránci z Avdijivky stahují už nejméně několik dní. Přesné informace ukrajinské velení z pochopitelných důvodů nezveřejňuje. Rozsah ústupu neznáme, ale například opuštění Zenitu, který byl velmi pevnou a pro obranu města klíčovou pozicí, naznačuje, že by měl být spíše rozsáhlý. Pokud pochopitelně nedošlo k nějaké chybě či zmatku, jak se ve válce stává.

Ústup zřejmě kryly i nové posily v oblasti. Nejpozději 11. února do bojů vstoupila i jedna z nejlepších ukrajinských jednotek, 3. útočná brigáda. Je dobře připravena na to, aby provedla náročnou krycí operaci.

Poslat tuto v podstatě elitní jednotku do bojů ve městě, kde bývají ztráty obou stran relativně vyrovnané, by bylo z ukrajinského hlediska mírně řečeno neefektivní. Zvláště pokud má protivník leteckou a dělostřeleckou převahu a jeho taktikou je srovnat obranné pozice se zemí.

Jak spořádaně ústup probíhal, není v tuto chvíli jasné. Podle ukrajinských oficiálních prohlášení z posledních několika desítek hodin proběhl podle plánu a úspěšně. Objevují se ovšem i zprávy z kanálů ukrajinských jednotek, že ho provázel chaos (příklad) a byl spojen se ztrátami, možná poměrně vážnými.

Ztráty ukrajinských obránců při ústupu jsou veliké i podle některých ruských zdrojů. Bude dobré si počkat na ověření – zatím nejsou k dispozici žádné průkazné záběry –, ale něco takového je samozřejmě možné.

Mimo jiné proto, že kolem Avdijivky a dalších částí fronty je velkým problémem terén. Teploty oscilují kolem nuly, na polích tedy některé dny může být hluboká vrstva bláta, která další den může promrznout. Pohyb tedy bývá v těchto dnech obecně obtížný, i když situace se může poměrně výrazně měnit den ode dne.

Terén na ukrajinském bojišti v únoru 2024Video: twitter/NOELreports

Co bude dál?

Jak bylo řečeno, v těchto chvílích není zcela jasné, jak rozsáhlý ústup vlastně je a kam se ukrajinské jednotky vlastně stáhly.

Podle některých zdrojů chtějí opustit celé město, podle jiných hodlají držet areál koksovny na severu. Ten od zbylé zástavby odděluje několik set metrů volného terénu, navíc se v něm údajně nacházejí bunkry a další pozice, které dobře odolávají i těžkým leteckým pumám.

V poslední době se mají ve vesnicích a městech za Avdijivkou budovat nové opevněné pozice, jež se mají stát základem další obrany. I podle ukrajinských zdrojů byla výstavba dalších linií obrany v této oblasti dlouho zanedbávaná a Kyjev se pokouší manko dohnat. Do jaké míry se to povedlo, prověří příští dny a týdny.

Obsazení Avdijivky nebude v každém případě pro Rusko znamenat významnější vítězství, alespoň z vojenského hlediska. Ruský plán byl podle všeho rychlý průlom obrany na stranách města a jeho promptní obklíčení, což by invazním jednotkám dalo možnost udeřit do ukrajinského týlu a přerušit zásobovací trasy pro další síly v Doněcké oblasti.

Místo toho se boj změnil ve vyčerpávající řež. Podle analýzy dostupných záběrů – provedených zmíněnou firmou Frontelligence – bylo k 9. únoru 2024 na předměstí Avdijivky zničeno, zajato či opuštěno více než 655 ruských vozidel, uvádí analytik Naalsio. Na ukrajinské straně to bylo 50 vozidel.

Vyčíslit lidské ztráty je obtížnější. Americké odhady v prosinci uváděly, že ruské síly v této ofenzivě přišly na kilometr obsazeného území o zhruba tisíc lidí (mrtvých či zraněných). Na přesné hodnocení poměru ztrát bude nutné počkat, až se situace stabilizuje. V tuto chvíli je vývoj událostí u Avdijivky velmi rychlý a dynamický.

Reklama

Doporučované