Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Rusové zaskočili obránce obléhaného města odpadní rourou

Záběry z bojů u Avdijivky.Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Rusové pokračovali v útocích na celé frontě, zatímco Ukrajinci se soustředili na obranu a podnikali pouze malé protiútoky. Velmi obtížné chvíle prožili obránci města Avdijivka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinské síly podle analýzy polské společnosti Rochan Consulting, která dlouhodobě sleduje situaci na bojišti, za týden od 18. do 26. ledna osvobodily přibližně pět kilometrů čtverečních svého území. Rusové za stejnou dobu obsadili přibližně 41 kilometrů čtverečních. Ukrajinské síly zůstávaly v obraně, zatímco ruská vojska útočila na celé řadě míst fronty.

Podle ukrajinského generálního štábu podnikli Rusové v porovnání s předchozím týdnem méně útoků – zhruba o třetinu, přesto se zmocnili dvojnásobné plochy území (která ale tvoří stále 0,007 % ukrajinského území).

Nutně nemusí jít jen o shodu náhod, upozorňují polští analytici. Kyjev se neustále potýká s nedostatkem dělostřelecké munice. Během své letní ofenzivy Ukrajinci údajně vypálili sedm tisíc kusů munice denně, zatímco Rusové pět tisíc. Nyní Ukrajinci vystřelí podle odhadů zhruba dva tisíce kusů munice a Rusové deset tisíc. Z fronty jsou zaznamenány případy ukrajinských houfnic, které měly k dispozici pouze kouřové granáty.

Ukrajinské síly musí být mnohem opatrnější a uvážlivější a musí se rozhodovat, kdy budou pálit. Což v praxi nutně vede k tomu, že někdy se nepodaří zastavit útoky, které by se jinak zastavit daly.

Rusové naopak podle zajímavých a věrohodných odhadů od Severní Koreje obdrželi nakonec asi 1,5 milionu kusů dělostřelecké munice. Proto se rozdíl mezi oběma protivníky tak prohloubil. V této souvislosti dodejme, že státy EU zjevně nesplní svůj závazek dodat do března Ukrajině milion kusů dělostřelecké munice – a nejspíše ani polovinu z tohoto množství.

Analýza

Rusko nedokázalo zabránit Ukrajině ve vývozu zemědělských produktů. Množství vyvezené do světa od krachu obilné dohody je sice nižší, než když platila, ale propad je menší, než se čekalo, a v poslední době se smazává.

Na bojišti je znovu ve stále větší míře vidět ruské letectvo, které utlumilo svou činnost po úspěšném vánočním „přepadu“ ukrajinských patriotů. Počty úderů klouzavými bombami, proti nimž ukrajinské síly nemají dobrou obranu, se zřejmě pomalu vracejí na normální úroveň. A to zejména na jihu, kde se ruská letadla v prosinci nechala tak zaskočit. To naznačuje, že ruské letectvo přizpůsobilo své operace a taktiku hrozbě ukrajinské protivzdušné obrany v regionu.

Dalším faktorem může být i převaha v počtu mužů. Ukrajina stále nemá politicky vyřešenou otázku další mobilizace a Rusové již několik týdnů provádějí útoky téměř po celé frontě. Ačkoli jejich hlavními „oblastmi zájmu“ byly Avdijivka a Bachmut, útočili také na ukrajinské pozice v severní části fronty, u Orichivu, Kreminny či Kupjansku. Ve všech oblastech – byť jen velmi mírně – postoupili.

Což by mohlo naznačovat, že kromě nedostatku munice může Kyjev mít také nedostatek mužů, aby mohl adekvátně obsadit všechna namáhaná místa obrany. Polští analytici připomínají, že i proto je v tuto chvíli tak důležitá stavba opevnění na ukrajinské linii. Dobře opevněné pozice mohou být totiž účinně bráněny menším počtem mužů.

Sever: Zatím marná ruská snaha pokračuje

Jako obvykle shrneme situaci na bojišti od severu. Nejsevernější část aktivní fronty, tedy oblast kolem Kupjansku v Charkovské oblasti, je jedním z míst, kde jsou ruské síly nejaktivnější. Zdá se, že plánují vytlačit ukrajinské jednotky západním směrem k řece Oskil.

Právě proto už celé měsíce marně dobývají vesnici Synkijivku severovýchodně od Kupjansku. V poslední době zřejmě poněkud změnili taktiku a snaží se prorazit spíše lesnatou oblastí západně od Synkijivky směrem na jih, tedy ke Kupjansku. Což by pak i obránce Synkijivky donutilo k ústupu. Zatím z této části fronty ovšem nejsou hlášeny žádné změny.

Na kupjanské frontě minulý týden Rusové také po několika měsících zaznamenali první územní úspěch a obsadili vesničku Krochmalne jihovýchodně od Kupjansku spolu s pár kilometry čtverečními přilehlých území. Jak ale předpovídali analytici již minulý týden, tento zisk nevedl k žádnému dalšímu postupu a situace je statická.

Rusové ovšem zřejmě hodlají ve své zatím dosti marné snaze na severní frontě pokračovat. Na bojišti se podle analytiků nově objevila 96. průzkumná brigáda. To je specializovaný útvar, jehož úkolem je hloubkový průzkum pro podporu útoků velkých formací, konkrétně 1. tankové armády, která působí v okolí Kupjansku.

Průzkumníci z 96. brigády mají nejspíše za úkol najít nejlepší cestu ukrajinskou obranou v této oblasti. Což naznačuje, že Kreml zřejmě má k dispozici další síly, které může nasadit, aby se odhalené slabiny pokusily využít.

Ruské síly pokračovaly v tlaku i na bachmutské části fronty, ale nepodařilo se nijak výrazněji narušit ukrajinskou obranu. Velmi mírně zřejmě postoupily například jižně od města, ukrajinské postavení se ovšem ztrátou příslušných pozic výrazně nezhoršilo.

Avdijivka a zrádné potrubí

Velmi nepřehledná situace byla na začátku minulého týdne kolem města Avdijivka v Doněcké oblasti, které se Rusko pokouší odříznout od západu a východu (respektive severovýchodu a jihozápadu). Ovšem ani na severní, ani na jižní části „kleští“ v posledním týdnu nepostoupilo.

Novinky, které jsme zčásti zachytili už v předchozím textu, se odehrávaly především na frontě na jihu města, kde se ruské síly snaží postoupit přímo do Avdijivky. Situace na úseku byla nepřehledná, zprávy protichůdné, ale obraz se v posledních dnech výrazně vyjasnil – jako obvykle ovšem s určitým zpožděním.

Ukázalo se, že ruským silám se podařilo najít podzemní potrubí velkého průměru (pravděpodobně kolektor), které vedlo z průmyslové zóny Avdijivky do opevněné oblasti Carská ochota, přímo do týlu ukrajinských vojáků.

Foto: DeepState

Mapa fronty v oblasti na jih od Avdijivky ke 26. lednu 2024 podle ukrajinské skupiny DeepState. Červené šrafování přibližně vyznačuje Rusy nově kontrolované území.

Trubka byla plná vody, jak ukazují i některé ruské fotografie vojáka stojícího po pás v hnědé břečce, ovšem Rusové vynaložili značné úsilí na její odvodnění a vyčištění. Zároveň nepochybně museli najít vhodné místo, kde trubku opustit.

Těžko si představit, že by ukrajinské síly východ z potrubí nechaly zcela nehlídaný či nezabezpečený (v oblasti se bojuje už devátým rokem). Rusové se tedy patrně museli z potrubí prořezat ven. Ruské zdroje tvrdí, že během této operace ruské dělostřelectvo vždy pálilo na ukrajinské pozice, aby přehlušilo zvuky řezaní a operace nebyla zmařena.

Ruský plán vyšel. Dne 18. ledna se speciálním jednotkám podařilo překvapit ukrajinskou posádku opevněné pozice a bývalé restaurace Carská ochota. Část ukrajinských vojáků byla zabita, zbytek zajat. Rusové pozici obsadili a pronikli i do blízkých obytných domů.

Zatím se nezdá, že by úspěch této nezvyklé operace ruské straně přinesl zásadní výhodu na této frontě. Jde o jediný úspěch ruských ozbrojených sil za dlouhou dobu v tomto směru, který umožnily unikátní okolnosti.

Především však zatím nemáme doklady o tom, že by se ruské síly v lokalitě dokázaly udržet a pozici v Carské ochotě zřejmě po několika dnech vyklidily.

V oblasti byli v posledních dnech stále ruští vojáci, kteří si našli vhodné pozice v obytných domech a jinde, ale jejich pozice se nezdá být takticky příliš výhodná. Výběžek do ukrajinských pozic je velmi úzký a doprava zásoby k předsunutým ruským jednotkám bude probíhat pod palbou z obou stran úzkého koridoru, který k nim vede. Ale vývoj situace samozřejmě nelze stoprocentně předvídat, určitě může dojít k dalším překvapením.

Jisté je, že ruské síly nadále udržují Avdijivku pod velkým tlakem. Velmi intenzivně bombardují město, především právě jeho jižní část. Jen 24. ledna podle ukrajinských sil dopadlo na město 80 leteckých bomb (Rusové používají především bomby o hmotnosti 500, někdy 1500 kg). Intenzivní bombardování má degradovat ukrajinské obranné pozice na kraji města, a tím zjednodušit ruským silám útok.

Pro Rusy je jinak těžké překonat otevřený terén před Avdijivkou, kdy na ně ukrajinští obránci skrytí v městských budovách mají dobrý výhled. Ale protože v jižní části města jsou jen poměrně „lehké“ budovy (obytné domky), letecké bombardování může velkou část vhodných ukrajinských pozic zničit.

Na zbylých částech fronty nedošlo ani k tak malým změnám jako u Avdijivky. Ruské síly nepostoupily ani u Robotyne v Záporožské oblasti, ani proti ukrajinskému předmostí za Dněprem u vesnice Krynky v Chersonské oblasti.

Nedošlo ani k velkým úderům proti cílům v ukrajinském týlu. Ruská produkce různých řízených střel zřejmě i přes nepochybné navýšení výroby naštěstí pro Ukrajinu nedovoluje provádět více než několik velkých útoků měsíčně.

Reklama

Doporučované