Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Ukrajinci v pasti? Nový velitel má před sebou těžkou zkoušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/GeneralStaffUA

Ukrajinský voják na bojišti.

Reklama

Ukrajinské síly v posledních dnech ztratily kontrolu nad velkou částí města Avdijivka. Reálně hrozí, že dojde k obklíčení části obránců. Čeká se také, jak se k nastalé situaci postaví nový velitel ukrajinské armády.

Článek

Ukrajina trpí akutním nedostatkem munice a na frontě jí chybí i lidská síla, jak jsme podrobně popsali v první části Zpráv z bojiště. To se projevuje i na momentálně nejsledovanějším úseku fronty okolo města Avdijivka u Doněcku.

Situace se tam z hlediska ukrajinských sil jednoznačně zhoršuje. Jak se s tím vypořádá, bude jedna z prvních zásadních výzev pro nového velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského.

Ruské letectvo v posledních týdnech provádí proti městu velmi intenzivní sérii útoků klouzavými pumami. Téměř nepřetržité nálety začaly na konci ledna. Například 8. února pak ruské bombardéry Su-34 vypustily přes 50 klouzavých bomb, všechny na Avidijivku.

Hlavními cíli jsou vysoké budovy a další vyvýšené body, které hojně využívají obránci vybavení protitankovými řízenými střelami a odstřelovači. Bombardování doprovázely intenzivní útoky ruských letadel na protivzdušnou obranu v oblasti, o které ukrajinská strana prakticky nic neřekla, což obvykle není dobré znamení.

Spolu s bombardováním se rozběhl i intenzivní pozemní útok.

Profil nového ukrajinského velitele

Oleksandr Syrskyj je nepochybně zkušený voják, přesto je to volba pro prezidenta Zelenského riskantní. S generálem Syrským nemají někteří ukrajinští vojáci dobré zkušenosti.

Do oblasti se údajně také přesunula dronová jednotka, která velmi účinně narušovala ukrajinskou obranu Marjinky, již Rusové nedávno obsadili. V této obci Rusové s pomocí FPV dronů (dronů ovládaných z pohledu první osoby) zcela systematicky ničili jednu připravenou ukrajinskou obrannou pozici za druhou: nalétaly do oken domů, kde měli Ukrajinci pozice, ale i do sklepů či bunkrů pod nimi.

Během několika týdnů dronová kampaň v kombinaci s bombardováním, ostřelováním a útoky ruské pěchoty dokázala pozice poničit natolik, že (se zemí de facto srovnaná) Marjinka po téměř dvou letech bojů na sklonku roku 2023 padla.

V Avdijivce zjevně materiálně i lidsky vyčerpaná 110. ukrajinská brigáda na útok také nestačila. Malé ruské jednotky se probily do Avdijivky ze severovýchodního směru a podařilo se jim v něm pevně uchytit.

Chybějící zákopy

Problémem kromě nedostatku materiálu i mužstva byla údajně také nedůslednost ukrajinského velení. Ve městě byla silná první linie opevnění, pozice za nimi ale byly údajně zanedbané, tvrdili ukrajinští vojáci pro ukrajinský server Kyiv Independent. Obránci tak neměli k dispozici „hlubokou obranu“, jakou Rusové vybudovali například v Záporoží před loňskou ukrajinskou ofenzivou.

Situace na zemi zřejmě byla kritická. Invazním silám chybělo nějakých 200 metrů, možná o něco více, aby město de facto přeťali vedví. Což by zásadně zkomplikovalo už teď nepochybně hodně obtížné zásobování jednotek dále v „kapse“, třeba v pozicích na jihu města.

Ruské velení se podle všeho soustředí právě na útoky na severovýchodě Avdijivky, útoky například z jižního či přímo východního směru se nezdají být tak silné. Je možné, že jejich cílem je udržet pouze obránce na místě, a vytvořit vhodné podmínky pro obklíčení těchto ukrajinských jednotek.

Polsko zabezpečuje hranice

Vedle pobaltských států dál posiluje ochranu své východní hranice i Polsko. V tichosti se staví ženijní opevnění i kryty, chystá se i audit zbrojení.

Situace se v posledních dnech i tak ovšem mírně stabilizovala. Do Avdijivky byla převelena jedna z nejlepších ukrajinských brigád, třetí útočná. Ta sice také trpí nedostatkem munice pro houfnice ráže 152 a 155 milimetrů, údajně však byla velmi dobře zásobena minami pro těžké minomety ráže 120 milimetrů. Ve spolupráci s drony, které stále hojně létají z obou stran, se minometům podařilo postup ruských pěších jednotek městem prozatím zastavit.

Ovšem i vzhledem k tomu, že Ukrajině chybí vojáci a munice pro těžší zbraně a letecké bomby, jaké používá ruské letectvo, vytlačit Rusy trvale z města se zdá být jako úkol příliš náročný. Pochopitelně bude záležet i na tom, jakou důležitost ukrajinské velení obraně města přiřkne a jaké zdroje na ni bude ochotno nasadit.

V tomto ohledu bude veřejnost i vojáci nepochybně velmi bedlivě sledovat, co udělá generál Syrskyj ve své nové pozici. Často se mu vyčítá, že příliš houževnatě hájil město Bachmut i v situaci, kdy se ukrajinské síly dostaly do nevýhodné pozice. Podle zlých jazyků (a to doslova, protože může jít částečně o dílo ruské propagandy) hájil město tak bezohledně na přání ukrajinského prezidenta. Nyní se tedy napjatě čeká, jak se zachová v případě Avdijivky, která se ocitá v podobné situaci.

Reklama

Doporučované