Hlavní obsah

Kdo je nový velitel ukrajinských sil: Řezník, nebo pečlivý veterán?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Oleksandr Syrskyj (vpravo) na neupřesněném místě na Ukrajině v září 2023.

Reklama

Na místo vrchního velitele nastoupil nový muž: Oleksandr Syrskyj. Jde nepochybně o zkušeného vojáka, přesto je to volba pro prezidenta Zelenského riskantní. S generálem Syrským nemají někteří ukrajinští vojáci dobré zkušenosti.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uprostřed nové ruské ofenzivy a v situaci, kdy je Ukrajina zjevně na bojišti slabší stranou, vyměnil vrchního velitele. Místo Valeryje Zalužného nastoupil Oleksandr Syrskyj.

Rozhodnutí přišlo po měsících spekulací o zhoršujících se vztazích mezi Zelenským a Zalužným (popsali jsme zde). Roztržka se do veřejného prostoru přelila jasně koncem roku 2023. Tehdy prezident vyčetl svému nejvyššímu veliteli prohlášení, že je válka v „patové situaci“, které zaznělo v rozhovoru pro časopis Economist a také v anglickém eseji o stavu války, kterou Zalužnyj pro časopis napsal (text eseje v PDF, text Economistu je pouze pro předplatitele).

Zelenskyj nicméně odmítá, že by změna na postu vrchního velitele byla výsledkem osobních konfliktů v zákulisí mezi civilním a vojenským vedením země. „Nejde o příjmení. A už vůbec ne o politiku,“ prohlásil. A zmínil potřebu nového řízení armády a „technologicky vyspělejšího“ přístupu k válce.

Málokdo by polemizoval se Zelenského tvrzením, že technologické inovace by měly patřit mezi hlavní priority přestárlé, ale často inovativní ukrajinské armády. Koneckonců – Rusko má v konvenční opotřebovávací válce drtivou převahu a zjevně usiluje o to, aby Ukrajinu vyčerpalo a zároveň převálcovalo Západ.

Jenomže pokud dosud bylo nějaké jméno s novými technologiemi spojeno, tak to bylo především Zalužného. Ten nejen v eseji pro Economist, ale v řadě dalších svých textů neustále zdůrazňoval, že právě technologický pokrok je jedním z pilířů dalšího budování ukrajinské armády. Ať už jde o drony, nebo třeba nové způsoby odstraňování min.

Jeho nástupce Oleksandr Syrskyj není typ generála, který by psal mnoho odborných textů. Svůj postoj k inovacím nikdy tak exaktně veřejně neformuloval. Byť důležitost nových technických řešení ve svém prvním prohlášení v pozici vrchního velitele zmínil, pověst velkého inovátora nemá.

Odvolání Valerije Zalužného

Generál Valerij Zalužnyj, který velel ukrajinské armádě od začátku ruské agrese, byl odvolán. Kancelář Volodymyra Zelenského uvedla, že jde o krok nezbytný pro to, aby „nedošlo ke stagnaci na frontě“.

Výhry i prohry

Syrskyj jedním z nejzkušenějších velitelů v zemi, od roku 2019 vedl ukrajinské pozemní síly. Ve 58 letech je Syrskyj výrazně starší než Zelenskyj (46) i Zalužnyj (50).

Svou vojenskou kariéru zahájil v sovětské éře: vystudoval v Moskvě a prvního ostrého nasazení se dočkat v Afghánistánu.

Podle svědků je to velmi metodický a pečlivý velitel, který zná operace do detailů. Zároveň je údajně také velmi striktní a přísný, a od svých mužů požaduje maximum – někdo říká, že nemožné.

V roce 2015 během Ruskem řízeného „povstání“ na Donbasu velel Syrskyj jednotkám, které bojovaly proti ruským silám v rozhodující bitvě u Debalceva. Porážka Syrského jednotek separatisty, které podporovali příslušníci pravidelné ruské armády, vedla k dohodě o příměří. Ta byla výhodná pro Moskvu a upevnila její kontrolu nad Donbasem, což Kremlu poskytlo čas na přípravu plnohodnotné invaze v únoru 2022.

Bitva skončila krvavým ústupem ukrajinských jednotek z města pod palbou. Nicméně Syrskému byl za jeho velení udělen ukrajinský Řád Bohdana Chmelnického, který se uděluje vojákům za „výjimečnou službu při obraně státní suverenity a bezpečnosti státu“.

V roce 2019, jak bylo řečeno, byl pověřen velením všech ukrajinských pozemních sil. V této pozici sloužil od začátku otevřené ruské invaze.

Syrskému jsou připisovány některé z největších vojenských úspěchů Ukrajiny od jejího napadení, jako je odražení ruských sil z okolí Kyjeva v březnu 2022 a osvobození rozsáhlých oblastí na severovýchodě země při bleskové ofenzivě na podzim téhož roku.

Mnohem spornější je jeho účast v bitvě o Bachmutu, kterémužto úseku Syrskyj přímo velel. Podle některých analytiků a také některých ukrajinských velitelů, kteří svou nespokojenost dali najevo v rozhovorech s novináři, měl Syrskyj nařídit opuštění města výrazně dříve, než k němu došlo.

Ukrajinské ztráty při bojích přímo ve městě byly podle řady zdrojů poměrně vysoké, respektive na stejné úrovni jako ruské ztráty. A to je pro Ukrajinu s její menší populací nepříznivý poměr. Snaha udržet Bachmut co nejdéle a s využitím nejlepších ukrajinských jednotek pak vedla patrně k tomu, že při letní ofenzivě v roce 2023 musela Ukrajina zahájit útok s nezkušenými jednotkami. Ty měly sice v řadě případů kvalitnější západní vybavení, ale to nedostatek bojových zkušeností nedokázalo vyvážit.

Mimochodem, součástí loňské letní ukrajinské ofenzivy byly i útoky u Bachmutu, kde stále velel Syrskyj. V průběhu léta několikrát uvedl, že v oblasti se schyluje k úspěchu, ale nic takového se nestalo. Část území, kterou ukrajinské jednotky v této době získaly, byla mezitím opět ztracena.

Vývoj na frontě

Na bojišti se stále akutněji začíná projevovat nedostatek materiálu na ukrajinské straně, především dělostřelecké munice. Krvavá ruská zimní ofenziva tak může poprvé dosáhnout významnějšího územního zisku.

A co ztráty?

Média už v minulosti – a v posledních dnech znovu – přinesla hlasy z ukrajinské armády, které považují Syrského za příslušníka starší velitelská generace, která se drží krvavé vojenské taktiky sovětského typu. Podle jejich názoru se přesně tohle stalo u Bachmutu.

Vícero reportérů už citovalo ukrajinské vojáky, kteří Syrskému přezdívali „řezník“. Zpráva o jeho jmenování vyvolala doslova zděšení v některých skupinách na telegramu či jiným sociálních sítích.

Uveďme příklad twitterového účtu Tatarigami UA. Jde zřejmě o ukrajinského důstojníka v záloze, jehož účet si získal dostatek popularity a uznání, aby mohl začít fungovat i na komerční bázi na Substacku.

Jeho příspěvek není inspirován aktuálními událostmi, pochází už z listopadu 2023, nejde tedy o nějakou unáhlenou reakci na jmenování. Napsal tehdy, že Syrského přítomnost a rozkazy jsou demoralizující a obecně podkopávají důvěru ve velení: „Jeho neúnavná snaha o taktické zisky neustále vyčerpává naše cenné lidské zdroje, což vede k taktickým úspěchům, jako je obsazování stromořadí nebo malých vesnic bez ohledu na operační cíle.“ Jinak řečeno, Syrskyj podle něj obětuje muže pro malé úspěchy, které ve výsledku nikam nevedou.

Nespokojenost s výměnou dal mimo jiných najevo i vojenský analytik Viktor Kovalenko v rozhovoru pro Seznam Zprávy: „Prezident si místo chytrého generála s progresivní vizí, který někdy říká nepříjemné pravdy, někdy říká ‚ne‘ a má politické ambice, vybral vhodnějšího, příjemnějšího generála.“

Oleksandr Syrskyj

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Oleksandr Syrskyj

  • Narodil v červenci 1965 v ruské Vladimirské oblasti (leží ve středu evropské části Ruska), která tehdy byla součástí SSSR.
  • Jako mnoho dalších lidí v jeho věku v ukrajinských ozbrojených silách studoval v Moskvě – na Vyšší vojenské velitelské škole. Absolvoval v roce 1986 a pět let sloužil u sovětské motorizované pěchoty. Někteří vojenští analytici se domnívají, že jeho taktika na bojišti odráží právě hierarchický sovětský výcvik, jiní vyzdvihují jeho schopnost reagovat flexibilně a přizpůsobit se situaci.
  • „Zastává zásady decentralizovaného velení NATO, které se naučil během svého pobytu v Bruselu v roce 2013, kde se zástupci aliance řešil, jak modernizovat ukrajinské síly," napsal o Syrském britský časopis The Economist.
  • Od 80. let žije na Ukrajině. Je ženatý, má dva syny.
  • Jeho kolegové jej popisují jako asketického člověka, který tráví hodně času v posilovně. Novinářům řekl, že v noci nespí déle než čtyři a půl hodiny.
  • Než se v roce 2019 stal šéfem ukrajinských pozemních sil, vedl operace na východě země a hrál významnou roli v bojích, které začaly v roce 2014 po ruské anexi Krymu a vzniku separatistických republik na východě Ukrajiny. Mimo jiné byl Syrskyj náčelníkem štábu „protiteroristické operace" a řídil (neúspěšnou a krvavou) bitvu o Debalcevo v zimě 2015. Tehdy také dostal volací znak „Levhart sněžný".
  • V únoru 2024 jej ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval vrchním velitelem ozbrojených sil.

Zdroj: Reuters, Kyiv Independent, ČTK

Nepochybné ovšem je, že Syrskyj má blízko k Zelenskému. Při prezidentských návštěvách čerstvě osvobozených měst se často pohyboval po boku prezidenta, což je velmi pravděpodobně známkou dobrého a úzkého pracovního vztahu obou mužů. Který ostatně potvrdily novinářům i zdroje z prezidentova okolí.

Syrského jmenování tedy může vést k určité nespokojenosti v ukrajinské armádě, a tedy v důsledku i oslabit pozici vrchního velení. Jak vážný problém to bude, se teprve uvidí.

Nepochybně bude záležet i na dalších krocích. Zelenskyj jasně deklaroval, že chystá i další změny ve vedení armády.

Pokud i další kroky budou nepopulární, nespokojené hlasy budou jen sílit. Ukrajinský prezident musí doufat, že nový velitel nenaplní obavy svých odpůrců.

Reklama

Doporučované