Hlavní obsah

Skončil hlavní válečný stratég Ukrajiny. Zelenského tým mluví o změně taktiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/CinC_AFU

Odvolaný vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj na snímku z léta 2023.

Reklama

aktualizováno •

Generál Valerij Zalužnyj, který velel ukrajinské armádě od začátku ruské agrese, byl odvolán. Kancelář Volodymyra Zelenského uvedla, že jde o krok nezbytný pro to, aby „nedošlo ke stagnaci na frontě“.

Článek

Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj skončil v čele ukrajinské armády. Nahradí ho dosavadní velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

Prezident Volodymyr Zelenskyj Zalužného požádal, aby zůstal členem jeho týmu.

„Rok 2024 může být pro Ukrajinu úspěšný pouze tehdy, pokud dojde k účinným změnám v základu naší obrany, kterým jsou ozbrojené síly,“ zdůraznil prezident a dodal, že ukrajinská armáda potřebuje také nový přístup k mobilizaci a získávání nových vojáků.

Jeho kancelář později v noci upřesnila, že k odvolání Zálužného přispělo několik faktorů. „Jde o potřebu přezkoumat taktiku akcí, které v loňském roce tak úplně nepřinesly požadovaný výsledek. Zabránit stagnaci na frontě, což negativně ovlivňuje náladu veřejnosti,“ citovala stanice 24Kanal šéfa prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka.

Zalužnyj byl od počátku ruské agrese v únoru 2022 zodpovědný za organizování ukrajinské obrany. Byl to on, kdo dokázal využívat problémy v ruském velení k omezeným protiútokům. Server Politico v Zalužného profilu napsal, že jestli existuje jedna osoba, které lze připsat kredit za dosavadní překvapivé vojenské úspěchy Ukrajiny, je to právě on.

„Není nenahraditelný, ale Ukrajina ztrácí kompetentního, respektovaného a bojem prověřeného vůdce, a to v obzvláště choulostivé chvíli,“ komentoval to washingtonský politický web The Hill. Připomněl, jak klíčové je pro slabší, napadenou zemi umění obrany, v němž Zalužnyj vynikal. „Obranná válka vyžaduje organizaci, motivaci a důvěryhodné vedení. To všechno Ukrajina v Zálužném měla.“

Co předcházelo odvolání

O konci nesmírně oblíbeného generála se spekulovalo už několik měsíců. Přibývaly zprávy o rostoucí propasti mezi ním a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Tomu mělo vadit, jak vlažně se Zalužnyj staví k jeho tažení proti korupci v armádě.

Zlí jazykové zas měli za to, že zatímco Zelenského popularita lehce uvadá, Zalužného podle průzkumů stabilně obdivuje devět z deseti Ukrajinců. Což v roce, kdy by i na Ukrajině měly proběhnout volby a Zalužnyj je považován za potenciálního vyzyvatele Zelenského, může mít svou váhu.

Korupce v ukrajinské armádě

Volodymyr Zelenskyj už kandidoval do funkce ukrajinského prezidenta s programem zaměřeným na boj proti korupci. Po ruské invazi toto téma zůstalo důležité - korupce v armádě poskytuje politickou munici kritikům západní pomoci Ukrajině.

Americká média na sklonku ledna spekulovala, že Zalužnyj padne ve jménu „lepších zítřků“. Respektovaný list The Washington Post s odkazem na své zdroje napsal, že Zelenskyj svému nejvyššímu veliteli řekl, že válečné úsilí potřebuje nový impuls. „Řekl mu, že země je z války čím dál tím unavenější a i zahraniční vojenská pomoc se zpomalila. Určité omlazení by mohlo pomoci,“ napsal deník.

A pak je tu ještě ruský pohled. Agentura TASS v reakci na zprávy o možném konci Zalužného oslovila Kreml. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov to označil za další doklad ukrajinského zmaru. „Neúspěšná protiofenziva a problémy na všech frontách vedou v Kyjevě k rostoucím rozporům. A ty budou narůstat, jak bude (naše) speciální vojenská operace úspěšně pokračovat,“ zavěštil Peskov.

Že dlouho očekávaná, nákladná a nepříliš úspěšná ukrajinská protiofenziva z léta 2023 způsobila rozkol mezi hlavními stratégy, přitom není nemístná interpretace. Dobře popsané bylo „rozladění“ prezidenta nad výroky, které pronesl armádní velitel na podzim pro The Economist. Zatímco se Zelenskyj v západních médiích snažil ukrajinskou nevýhru trochu přikrášlit a mluvil hlavně o odhodlání porazit okupanty, Zalužnyj připustil, že na bojišti nastává patová situace a zemi dost možná čeká opotřebovávací, nekončící válka.

Krátce poté přišel web Ukrajinska Pravda s informací, že Zelenskyj se Zalužnému vyhýbá, že s ním nekomunikuje. Prezident odmítl o vazbách mluvit s tím, že nechce pomáhat novinářům v tom, aby mohli „tenhle příběh dál rozvíjet“. Vztah označil za pracovní.

„On a celý generální štáb jsou odpovědní za situaci na bojišti. A tam je mnoho problémů, které je třeba řešit,“ citoval v půli prosince Zelenského Kyiv Independent. „Takže já čekám na konkrétní strategii, chci vidět detaily. Což je, myslím, fér.“

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Zelenskyj a Zalužnyj. Prezident ještě loni v červenci osobně gratuloval Zalužnému k padesátinám.

Stejný list také informoval, že se prezident a jeho vrchní velitel neshodnou v pohledu na nutnou mobilizaci. Zatímco Zalužnyj trval na tom, že je potřeba naverbovat dalších 500 tisíc lidí, prezident to považoval za příliš vysoké číslo. Argumentoval mimo jiné tím, že Kyjev nebude schopen poskytnout rekrutům dostatek vybavení a zbraní.

Než se stal velitelem…

Zalužnyj se narodil v létě roku 1973 do vojenské rodiny.

Studoval na Vojenské akademii v Oděse a na Národní obranné akademii v Kyjevě, kterou v roce 2007 absolvoval se zlatou medailí. Následně se stal zástupcem velitele 24. samostatné mechanizované brigády sídlící ve městě Javoriv ve Lvovské oblasti.

Pak postupoval na další funkce v ukrajinské armádě a rozšiřoval si i vzdělání; v roce 2014 získal na Národní univerzitě obrany Ukrajiny coby nejlepší absolvent operační a strategické úrovně výcviku meč britské královny.

Od té doby sbíral zkušenosti ve válce na Donbasu i při výcvikových misích po celé Evropě. V roce 2020 si ještě doplnil vzdělání o titul v mezinárodních vztazích z Národní univerzity v Ostrohu, o rok později – v červenci 2021 – ho prezident Zelenskyj jmenoval vrchním velitelem.

Na možnou invazi se připravoval od samého začátku ve funkci. „Naším úkolem jakožto armády je nečekat ‚na manu z nebe‘. My se na to musíme připravit a děláme pro to všechno,“ vyslovil Zalužnyj své odhodlání v rozhovoru s ukrajinským rádiem Svoboda.

Sedm měsíců poté musel jako vrchní generál začít vést Ukrajinu, aby ubránila své území.

Pryč od sovětské tradice

Do ukrajinské armády přinesl nový dech. Podle serveru Politico se odtrhla od staré „sovětské tradice“. Během posledních asi deseti let se ukrajinská armáda díky zkušenostem z války na Donbasu a intenzivnímu výcviku od států NATO naučila využívat méně početných, rozptýlených jednotek, které mohou jednat bez nutnosti přímých pokynů a svolení od nejvyššího velení.

Zalužnyj by to jistě podepsal. O tom, že změny směrem k decentralizaci velení, taktikám NATO a novým technologiím považuje za klíčové, svědčí jeho výroky i činy.

V rozhovoru pro ukrajinský server ArmyInform Zalužnyj už v únoru 2020 popisoval, že ukrajinská armáda je plná mladých, profesionálních vojáků a budoucích lídrů. „Jsou to úplně jiní lidé. Nejsou jako my, když jsme byli poručíci. Jsou to nové klíčky, které do pěti let zcela změní armádu. Téměř každý z nich umí dobře cizí jazyk, ovládá nové technologie a je sečtělý,“ řekl Zalužnyj. „Noví seržanti, to nejsou obětní beránci jako v ruské armádě, jsou to opravdoví pomocníci, kteří brzy nahradí důstojníky,“ dodal.

Proměny fronty

Podívejte se v přehledných mapách, jak se posunují frontové linie na Ukrajině.

Ze změny, kterou armáda podle Zalužného započala, už „není cesty zpět“ a návrat před rok 2013 by jí „nedovolila ani společnost“.

Že to se změnou k decentralizovanému vedení a samostatnosti bojových jednotek myslel vážně, Zalužnyj potvrdil i tím, že jedním z jeho prvních kroků po jmenování do čela armády bylo povolení vojákům na frontě zahájit palbu proti nepříteli i bez svolení vrchního velení. Spolu s tím odstranil i související byrokratické povinnosti.

Skromný muž, co rozumí mladým vojákům

Rádio Svoboda před časem Zalužného popsalo i jako skromného vojáka, který se ani poté, co dosáhl vysoké hodnosti, „nehrnul“ do vysokých štábních funkcí a zůstával na frontě.

Důstojníci vyzpovídaní rádiem Donbass.Realii ho popsali jako „jednoho z nejotevřenějších generálů, který rozumí problémům vojáků a nižších důstojníků a nemyslí si, že hvězdy na jeho uniformě jsou důvodem k aroganci“.

„Má povýšení probíhala jako u normálního vojáka. Byl jsem jmenován, chopil jsem se svých povinností, nastoupil do úřadu, pak mi bylo nabídnuto něco dalšího, tak jsem zase šel,“ řekl Zalužnyj serveru ArmyInform s tím, že vojákem chtěl být už jako dítě, ale nikdy neočekával, že bude velitel.

Strůjce historického úspěchu

„Náš Valera“, jak mu rádi říkají přátelé nebo starší spolužáci, se s postupujícími týdny ruské agrese měnil z prakticky neznámého vojáka v národního hrdinu. Podle BBC se jeho příjmení stalo synonymem odhodlání a nezlomné statečnosti.

Španělský El País si loni povšiml, že už nejde o „pouhý“ respekt, který Ukrajinci k Zalužnému cítí, ale o čirý obdiv.

„Je to můj idol. Děkujeme Bohu, že nám dal tohoto muže. Věříme mu, že nás dovede k vítězství,“ citoval list Vladislava Fadějeva, starostu města Vatutine s přibližně 1200 obyvateli v Charkovské oblasti. V únoru 2023 charkovský městský parlament odhlasoval, že se právě tato obec přejmenuje na počest vrchního velitele na Zalužné.

„Zastavili jsme druhou nejsilnější armádu na světě,“ napsal Zalužnyj před létem 2022 v jednom z mála veřejných příspěvků, v němž káral některé politiky za „nezodpovědné výroky“, že nepřítel zabral nějaké území snadno, nebo že se někdo chystá vzdát. „Nepřátele jsme zastavili ve všech směrech. Způsobili jsme jim ztráty, které ještě nikdy neviděli, a ani si je nedokázali představit. Vědí to všichni Ukrajinci a ví o tom i celý svět,“ napsal.

A přesně to je důvod, proč se Zalužnyj už dávno zapsal do ukrajinské historie.

Reklama

Doporučované