Hlavní obsah

Nákup zbraní za téměř miliardu, žádné nepřišly. Ukrajina řeší korupční skandál

Foto: Twitter @ZelenskyyUA

Hlavní ukrajinskou překážkou ke vstupu do EU byla v minulých letech korupce. Teď země řeší další korupční kauzu. Na ilustračním snímku Ursula von der Leyenová a Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Pět vysoce postavených úředníků ministerstva obrany a šéfů přidružených společností je na Ukrajině vyšetřováno v korupční kauze. Ukrajinská bezpečnostní služba uvedla, že jde o zakázku v přepočtu za zhruba 900 milionů korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) tvrdí, že odhalila korupci při nákupu zbraní v hodnotě přibližně 40 milionů dolarů (asi 900 milionů korun).

SBU uvedla, že vyšetřuje pět vysoce postavených osob na ministerstvu obrany a u dodavatele zbraní. Kauza se pravděpodobně týká zakázky ze srpna 2022 na 100 000 minometných granátů.

Platba byla provedena předem, přičemž část prostředků byla převedena do zahraničí. Žádné zbraně ale nikdy dodány nebyly. „Podle vyšetřování se na zpronevěře podílejí bývalí i současní vysoce postavení úředníci ministerstva obrany a šéfové přidružených společností,“ cituje agenturu BBC.

Jeden z podezřelých byl zadržen při pokusu opustit Ukrajinu, v současné době je ve vazbě, uvedla SBU. Ukrajinský generální prokurátor uvedl, že ukradené finanční prostředky byly zabaveny a budou vráceny do rozpočtu na obranu.

Korupce byla v minulosti hlavní překážkou v ukrajinských snahách o vstup východoevropské země do Evropské unie.

Ukrajina se v roce 2022 umístila na 116. místě ze 180 zemí v žebříčku korupce, který sestavila organizace Transparency International. Protikorupční úsilí, které měl ve svém programu především prezident Zelenskyj, však začíná přinášet výsledky. Je jednou z pouhých deseti zemí, které v žebříčku Transparency International neustále stoupají, a za deset let se posunula o 28 míst.

Reklama

Doporučované