Hlavní obsah

Proč končí Zalužnyj. Ukrajinský expert popisuje hořkost a zklamání z výměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexey Furman, Getty Images

Šéf generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj (na snímku) skončil.

Reklama

„Pro mě je to spíše politické a osobní odvolání,“ komentuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy odvolání hlavního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného vojenský analytik Viktor Kovalenko. Očekávaná změna bude mít vliv na vojáky.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek podpisem příslušných výnosů odvolal muže, který od začátku ruské invaze v únoru 2022 určoval ukrajinskou taktiku na bitevním poli. Hlavního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného vystřídal dosavadní velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

Seznam Zprávy tuto klíčovou změnu probíraly už ve čtvrtek v noci s ukrajinským novinářem a bezpečnostním analytikem Viktorem Kovalenkem. V rozhovoru, který redakci poskytl, nezastírá pochybnosti, jež v něm výměna probouzí: „Prezident si místo chytrého generála s progresivní vizí, který někdy říká nepříjemné pravdy, někdy říká ‚ne‘ a má politické ambice, vybral vhodnějšího, příjemnějšího generála.“

Syrského přibližuje jako drsného velitele, který není mezi vojáky oblíben. „Syrskyj je etnický Rus a absolvent sovětské vojenské akademie, pro kterého není Ukrajina jeho domovem. Reprezentuje toxickou sovětskou generaci vojenských důstojníků, kteří musí být odstraněni z nejvyšších pozic ukrajinských ozbrojených sil.“

V rozhovoru rozebírá i Zalužného přešlapy nebo to, jak může výměnu využít ruská propaganda.

Jak máme rozumět zprávě o odvolání náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného?

Znamená to, že si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj místo chytrého generála s progresivní vizí, který někdy říká nepříjemné pravdy, někdy říká ‚ne‘ a má politické ambice, vybral vhodnějšího, příjemnějšího generála.

Toto odvolání také znamená, že Zelenskyj odstranil potenciálního konkurenta v prezidentských volbách, který je populárnější než on. Generál Syrskyj není charismatický a nemá politické ambice. Pro mě je to spíše politické a osobní odvolání.

Odvolání Valerije Zalužného

Generál Valerij Zalužnyj, který velel ukrajinské armádě od začátku ruské agrese, byl odvolán. Kancelář Volodymyra Zelenského uvedla, že jde o krok nezbytný pro to, aby „nedošlo ke stagnaci na frontě“.

Jaký vliv a signál to je pro armádu? Jak to podle vás budou vnímat důstojníci nebo obyčejní vojáci?

Mé přátele a bývalé kolegy, kteří slouží v ukrajinských ozbrojených silách, to rozčílilo a negativně ovlivnilo jejich morálku. Považují generála Zalužného za svého; za muže, který nenechal mnoho z nich zemřít zbytečně. Naopak generál Oleksandr Syrskyj, který má drsný velitelský styl, stěží najde společnou řeč s vojáky. Vojáci ale nemají na výběr. Obávám se, že bychom měli očekávat jejich reakci v podobě snížené motivace k boji, špatně provedených rozkazů nebo nedokončených bojových misí.

Jak tedy hodnotíte dosazení Oleksandra Syrského na post vrchního velitele ozbrojených sil?

Bohužel to nebyla správná volba. Zelenského první volbou ostatně byl generálporučík Kyrylo Budanov z vojenské rozvědky, ale ten zdvořile odmítl.

Syrskyj je etnický Rus a absolvent sovětské vojenské akademie, pro kterého není Ukrajina jeho domovem. Reprezentuje toxickou sovětskou generaci vojenských důstojníků, kteří musí být odstraněni z nejvyšších pozic ukrajinských ozbrojených sil. Mluví špatně ukrajinsky, což dokazuje, že nikdy nepovažoval za prioritu naučit se úřední jazyk. Nikdy nebyl ukrajinským vlastencem, ale spíše „kariéristou“ čekajícím, kam se ubírá historie. Tyto drobné skutečnosti důvěru v něj podkopávají.

Změní se podle vás po odvolaní Zalužného nějak válečné plány či operace? Přehodnotí se dosavadní taktika? Čekáte výrazné změny?

Ukrajina už před několika měsíci změnila válečné plány na aktivní obranu. Když to generál Zalužnyj přiznal ve svém článku pro The Economist, naštvalo to prezidenta Zelenského. Ukrajina buduje nová opevnění, vytváří nové dronové síly, plánuje novou vlnu mobilizace a diskutuje o tom, jak propustit unavené veterány, kteří bojují už dva roky. To jsou ukazatele změn ve válečných plánech.

Ale jako politik, který tlačí na vítězství, o tom prezident Zelenskyj otevřeně nemluví kvůli utajení a obavám z poškození jeho už tak klesající popularity. Jen populární generál Zalužnyj řekl národu hořkou pravdu o patové situaci a teď skončil.

Obecně vzato – je podle vás vhodné odvolávat v probíhajícím konfliktu náčelníka generálního štábu?

Ne, není vždy dobré měnit koně uprostřed běhu. Způsobí to víc škody než užitku. Minulý týden generál Zalužnyj nabídl ve svém článku pro CNN svou vizi, jak vyhrát válku, ale prezident Zelenskyj ho stejně odvolal, když prováděl své návrhy. To je další indikátor, že ta výměna je politická a osobní.

Analýza

Situace v ukrajinské válce dnes není pro Kyjev zcela příznivá. Ukrajinská armáda se potýká s potížemi, které nepůjdou snadno překonat. A tak jí odborníci letos radí uvážlivost.

Dá se generálovi Valeriji Zalužnému za jeho vedení armády něco vytknout?

Ano, generál Zalužnyj udělal chyby. Spolu s prezidentem Zelenským nesplnil svou část úkolu připravit Ukrajinu na válku koncem roku 2021, protože nebyl dost aktivní na to, aby přesvědčil všechny ve vládě, povolal záložníky a povzbudil společnost k nezbytným přípravám. Pak z velké části selhal v protiofenzivách v letech 2022–2023, když odmítl západní expertizu a ztratil dynamiku.

Jako jeho nástupce generál Syrskyj i Zalužnyj spoléhal na sovětskou generaci generálů, u kterých neměl čas a záměr je odstranit. Navíc Zalužnyj raději trávil čas v bunkrech a nenavštěvoval frontové linie a vojáky, aby projevil zájem o to, co se děje, a povzbudil je.

Také se dopustil vážných komunikačních chyb, když zveřejnil mnoho selfie na sociálních sítích a najal si filmovou herečku jako poradkyni, což mnohým připadalo divné.

Jak odhadujete, že výměny využije ruská propaganda?

Ruská propaganda samozřejmě vylíčí Zalužného propuštění způsobem, který může vyvolat pouliční protesty a projevy vzpoury.

Nicméně desetidenní pauza mezi oznámením o propuštění a prezidentským dekretem odhalila spící buňky agentů, užitečné idioty a podkopala jejich rozvratné plány. Navíc se Ukrajina konečně zbavila většiny vlivných ruských agentů, kteří předtím rozvraceli společnost. Už během dvou let války si ukrajinská společnost vytvořila silnou imunitu vůči ruským lžím a manipulacím.

Viktor Kovalenko

Foto: twitter/Viktor Kovalenko

Viktor Kovalenko.

  • Vojenský analytik a novinář specializující se na Ukrajinu a Rusko.
  • Po roce 2000 pracoval v ukrajinské vládě jako hlavní redaktor v prezidentské tiskové službě a učil žurnalistiku na Národní univerzitě Tarase Ševčenka v Kyjevě.
  • V letech 2014–2015 sloužil v ukrajinské armádě jako důstojník. Účastnil se bojů během prvního ruského vpádu.
  • O svých zážitcích ze zákopů z obléhaného města Debalceve v Donbaské oblasti napsal více než 20 válečných příběhů. Spolupracuje s médii po celém světě.

Reklama

Doporučované