Hlavní obsah

Vyšetřování fotbalové tragédie: na stadionu bylo víc lidí, než je povoleno

Foto: ČTK

Policisté zasahovali na hrací ploše.

Reklama

aktualizováno •

Reakce fanoušků na porážku domácího týmu a policejní zákrok udělal z fotbalového zápasu v Indonésii tragédii. Nespokojení fanoušci vtrhli na hřiště, kde je policie rozehnala slzným plynem. Podle úřadů zemřelo nejméně 125 lidí.

Článek

Sobotní fotbalový zápas nejvyšší indonéské soutěže mezi domácí Aremou a hostující Persebayou se proměnil v jedno z nejhorších neštěstí na fotbalových stadionech vůbec. Tlačenice vznikla ve chvíli, kdy policie začala slzným plynem rozhánět rozvášněné fanoušky po prohře domácích s jejich úhlavním rivalem z Východní Jávy.

Někteří místní představitelé zpočátku odhadli počet obětí na 174, avšak víceguvernér východní Jávy Emil Dardak později uvedl, že původní odhad byl následně revidován na 125. K neštěstí přispělo také překročení kapacity stadionu. Hlavní ministr bezpečnosti Mahfud MD na instagramu zveřejnil, že se na zápas na stadionu Kanjuruhan v Malangu, který má kapacitu 38 000 diváků, prodalo 42 000 vstupenek.

Prezident Joko Widodo do konce vyšetřování nařídil pozastavení všech zápasů nejvyšší indonéské ligy, v níž nastupuje i řada cizinců včetně dvou Čechů, Michaela Krmenčíka a Ondřeje Kúdely.

Na videozáznamech ze zápasu je vidět, jak fanoušci po závěrečném hvizdu vbíhají na hřiště. Policie proti nim zasahuje slzným plynem, což spouští davovou tlačenici, ve které se někteří začínají dusit. „Začalo to být anarchické. Začali útočit na policisty, poškozovali auta,“ uvedl Nico Afinta, policejní šéf ve Východní Jávě, a dodal, že mezi mrtvými jsou dva policisté.

„Rádi bychom sdělili, že ne všichni byli anarchističtí. Pouze asi tři tisíce těch, kteří vstoupili na hřiště,“ dodal. Prchající fanoušci „šli směrem k jednomu východu. Pak došlo k nahromadění, přitom se někteří kvůli nedostatku kyslíku začali dusit“, dodal.

Jeden z očitých svědků jménem Dwi pro indonéský web Kompas řekl, že „viděl, jak bylo mnoho lidí ušlapáno“ při útěku. Původní zprávy hovořily o 174 mrtvých, později však úřady revidovaly počet obětí na 125 a policie oznámila nárůst počtu zraněných ze 180 na 323.

Na videích na sociálních sítích je patrné, jak se fanoušci snaží dostat ven přes ploty. Kolem na zemi leží bezvládná těla.

FIFA, světový řídící fotbalový orgán, uvádí, že by stevardi a policisté neměli mít ani používat při zápasech žádný „plyn proti davu“. Indonéská fotbalová asociace (PSSI) uvedla, že zahájila vyšetřování, a dodala, že incident „pošpinil tvář indonéského fotbalu“.

Násilnosti na fotbalových zápasech nejsou v Indonésii ničím nezvyklým. Kluby Arema FC a Persebaya Surabaya jsou navíc dlouholetými rivaly. Fanoušci Persebaya Surabaya měli kvůli obavám ze střetů zakázáno kupovat vstupenky na zápas.

Obdobné neštěstí se stalo v roce 1964 při tlačenici na olympijském kvalifikačním utkání Peru-Argentina v Limě, při které zemřelo 320 lidí a více než 1000 dalších bylo zraněno. Ve Velké Británii bylo v roce 1989 na stadionu Hillsborough v Sheffieldu ušlapáno k smrti 97 fanoušků Liverpoolu.

Aktualizovali jsme údaje o počtu obětí a zraněných.

Reklama

Doporučované