Hlavní obsah

Francie oznámila výskyt ptačí chřipky u lišek nedaleko Paříže

Foto: Profimedia.cz

Virus byl nalezen u lišky obecné. Ilustrační foto.

Reklama

Virus ptačí chřipky decimuje především ptačí chovy, nakazit se jím však mohou i savci. A mezi nimi se onemocnění může potenciálně dál šířit.

Článek

Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) v úterý upozornila na další případ šíření ptačí chřipky H5N1 mezi savci. Virus byl objeven u lišek obecných severovýchodně od Paříže, píše agentura Reuters.

Mrtvola nakažené lišky byla nalezena v přírodní rezervaci v Meaux, nedaleko leželo také několik mrtvých racků.

Viry ptačí chřipky, jako třeba H5N1, ale i další podobné (H5N8), se ve svých současných podobách a mutacích nešíří příliš dobře mezi lidmi – a pokud je známo, tak ani mezi ostatními savci. To ale vzhledem k počtu druhů a omezenému počtu experimentů nelze říci určitě.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno popsala situaci ohledně ptačí chřipky jako „znepokojivou“, především kvůli nedávnému nárůstu případů u ptáků a savců, včetně několika případů přenosu na člověka v Kambodži. Lidé se však v drtivé většině nakazí přímo od ptáků a nikoliv mezi sebou. V poslední době však přibylo případů, kdy se virus šířil mezi savci.

Například na počátku února virus ptačí chřipky zdecimoval populaci norků na kožešinové farmě na severozápadě Španělska. U zvířat se našla varianta viru ptačí chřipky H5N1, která se v posledních letech šíří po celém světě a zdevastovala nemalou část ptačích chovů, mimo jiné i v Evropě. Nákaza se mezi zvířaty šířila velmi rychle a úřady nakonec rozhodly, že všechna zvířata budou utracena a chov uzavřen.

Na konci prosince virus ve Francii údajně infikoval kočku. V minulosti byl také nalezen u lišek a vyder v Británii, lachtanů v Peru či medvědů grizzly ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované