Hlavní obsah

Francie zakázala vstup britsko-palestinskému lékaři, měl vystoupit v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ghassan Abu Sitta se v závěru minulého týdne účastnil přednášky ve studentském táboře v Londýně.

Specialista na válečnou medicínu byl po přistání nejprve umístěn do zadržovací zóny letiště, poté mu bylo řečeno, že musí odletět zpátky do Londýna. Německé úřady mu vydaly zákaz vstupu do schengenské zóny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britsko-palestinský plastický a rekonstrukční chirurg Ghassan Abu Sitta, který je také rektorem glasgowské univerzity, dostal pozvání do francouzského Senátu, kde měl vystoupit na konferenci o Gaze. Po sobotním příletu mu však byl odepřen vstup do Francie.

Jak na svém webu uvádí katarská televize Al-Džazíra, Abu Sitta, který strávil v rámci organizace Lékaři bez hranic 43 dní v Gaze, kde pomáhal léčit civilisty zraněné během probíhajícího konfliktu, byl umístěn do záchytné zóny na letiště. A byl informován, že se musí vrátit zpět do Londýna.

Francouzská policie podle listu Le Monde uvedla, že země nemůže lékaře přijmout, protože je vázána zákazem vstupu do evropského bezhraničního prostoru. Stopku vstupu do Schengenu lékaři vydalo Německo.

„Je rozhodnuto, nemůžu nic dělat,“ řekl Abu Sitta deníku. „Je to berlínské déjà vu. Je to kriminalizace obětí. Snaží se umlčet svědka.“

„Je to ostuda,“ komentovala událost na síti X francouzská levicová senátorka Raymonde Poncet Mongeová, která chirurga do Paříže na konferenci s názvem„Francie a její odpovědnost při uplatňování mezinárodního práva v Gaze“ pozvala.

Podle APnews byl minulý měsíc Abu Sittovi odepřen vstup do Německa, aby se zúčastnil propalestinské konference. Agentura citovala jeho tvrzení, podle něhož mu francouzská policie sdělila, že mu byl vstup odepřen z důvodu „bezpečnosti lidí na konferenci a veřejného pořádku“.

Ghassan Abu Sitta, který byl podle internetové encyklopedie Wikipedia v roce 2020 jedním z řečníků na ceremoniálu u příležitosti ročního výročí úmrtí spoluzakladatele Lidové fronty pro osvobození Palestiny Mahera al-Jamáního, válku v Pásmu Gazy dlouhodobě kritizuje.

Britská nevládní organizace Lawyers for Israel připomněla letos v březnu otevřeným dopisem Glasgowské univerzitě, kde lékař působí, jeho ostré protiizraelské vyjadřování. Podle Wikipedie pak deník The Times například uvedl, že Abu Sitta přirovnal izraelské vedení k „psychóze Němců ve 30. a 40. letech“.

Ve službách organizace Lékaři bez hranic byl nyní v Gaze od října do listopadu 2023. Po návratu na tiskové konferenci v Londýně popsal svoje zážitky - a to včetně nedoloženého tvrzení, že Izrael používá nelegální munici s bílým fosforem. Proti tomu se razantně ohradila izraelská armáda.

Související témata:

Doporučované