Hlavní obsah

Francii navštívil saúdský korunní princ. V Evropě je poprvé od vraždy Chášukdžího

Foto: Profimedia.cz

Před měsícem se korunní princ Mohammed bin Salmán setkal i s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek v Paříži přijal saúdskoarabského korunního prince Mohammeda bin Salmána. Jeho návštěva ve Francii vyvolala vlnu kritiky, je totiž první od vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek v Paříži přijal saúdskoarabského korunního prince Mohammeda bin Salmána. Ten do Francie přijel z Řecka, kde se s ním setkal řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Jde o první návštěvu saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána v Evropě od vraždy kritika saúdskoarabského režimu Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu v říjnu 2018. Vyšetřování OSN čin označilo za „mimosoudní vraždu, za niž je odpovědná Saúdská Arábie“.

Vlna kritiky

Jeho návštěva ve Francii vyvolala vlnu kritiky ze strany lidskoprávních organizací i partnerky zavražděného novináře. Vadí jim, že oficiální návštěvou získává princ legitimitu a pozici rovnocenného partnera.

Podle francouzské premiérky Elisabeth Borneové ale princův příjezd neznamená, že se Francie vzdala svých zásad. „Samozřejmě nejde o to, abychom se vzdali svých zásad, ani o to, abychom zpochybnili svůj závazek vůči dodržování lidských práv,“ řekla Borneová.

Podle Elysejského paláce předmětem jednání saúdskoarabského následovníka trůnu a francouzského prezidenta bude íránská jaderná dohoda či produkce ropy. Macron prý rovněž vznese otázky týkající se lidských práv.

Schůzka bude považována za poslední krok k opětovnému přijetí faktického vládce království do mezinárodního společenství, píše agentura AFP. Se Salmánem se totiž začátkem měsíce setkal i americký prezident Joe Biden.

Salmán, který je doma líčen jako zastánce sociálních a ekonomických reforem, ale kritici ho považují za vraždícího tyrana, přijíždí do Francie čerstvě po cestě do Řecka, kde jednal o energetických vazbách.

„Cítím se touto návštěvou hluboce znepokojena. Hlavně kvůli tomu, co to znamená pro náš svět a pro Džamála (Chášukdžího) a lidi, jako je on,“ řekla agentuře AFP generální tajemnice Amnesty International Agnes Callamardová.

„Návštěva MBS (zkratka používaná pro Muhammada bin Salmána ve francouzštině) ve Francii a návštěva (amerického prezidenta) Joea Bidena v Saúdské Arábii nic nemění na tom, že MBS není nic jiného než vrah,“ řekla Callamardová, která vyšetřovala Chášukdžího vraždu, když byla zvláštní zpravodajkou OSN pro mimosoudní popravy.

Jeho přijetí světovými lídry je „o to více šokující, že mnozí z nich tehdy vyjádřili znechucení (nad zabitím) a závazek, že MBS do mezinárodního společenství nevrátí“, dodala a odsoudila „dvojí metr“.

„Jsem pobouřena, že Emmanuel Macron přijímá kata mého snoubence se všemi poctami,“ uvedla Chášukdžího snoubenka Hatice Cengizová ve zprávě zaslané agentuře AFP.

Salmán čelí kvůli vraždě Chášukdžího žalobě

Dvě nevládní organizace dnes v Paříži na saúdskoarabského korunního prince za podíl na mučení a vraždě Chášukdžího podaly žalobu. Muhammad bin Salmán je „spoluviníkem mučení a násilného zmizení Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu 2. října 2018“, píší organizace v žalobě, která má 42 stran. „Korunní princ nepožívá imunity před trestním stíháním, protože není hlavou státu,“ cituje zprávu AFP.

Vražda vyvolala pobouření nejen kvůli tomu, že šlo o prominentního kritika saúdského režimu, ale také kvůli způsobu, jakým byla provedena. Chášukdží byl 2. října 2018 vylákán na saúdský konzulát, uškrcen a údajně pilkou na kosti rozčtvrcen.

OSN rovněž uvedla, že existují „věrohodné důkazy“, které opravňují k dalšímu vyšetřování individuální odpovědnosti vysoce postavených saúdských představitelů, včetně Salmána. Americké zpravodajské služby zjistily, že Salmán operaci, která vedla k Chášukdžího smrti, schválil. Rijád to však popírá a obviňuje z provedení a plánování vraždy zběhlé agenty.

Macron se Salmánem jednal už v prosinci 2021

Francouzský prezident jednal se Salmánem v Saúdské Arábii již v prosinci 2021, kdy přijel na jednání s MBS, což tehdy vzbudilo jistou nedůvěru. Salmán má na starosti každodenní chod země kvůli tomu, že jeho otec, král, není schopen kvůli svému zdravotnímu stavu veškeré tyto činnosti vykonávat.

Macron se se Salmánem setká čerstvě po jednáních se dvěma blízkými spojenci království, prezidentem Spojených arabských emirátů Mohamedem bin Zayedem a egyptským prezidentem Abdulem Fattahem al-Sisím. Macron se naopak vrací z cesty po třech afrických zemích, navštívil Kamerun, Benin a Guineu-Bissau.

Rozhovory začnou pozdě večer, ve 20:30 SELČ. Součástí setkání bude pracovní večeře v Elysejském paláci. Salmán údajně dorazil na pařížské letiště ve středu pozdě večer a zamířil do soukromé rezidence za městem.

Saúdská Arábie je pro Západ důležitým obchodním partnerem

Navzdory obavám o lidská práva považuje Západ Saúdskou Arábii za důležitého partnera díky jejím energetickým zdrojům, nákupům zbraní a rozhodné opozici vůči íránskému teokratickému režimu.

Díky ruské invazi na Ukrajinu jsou zásoby ropy a plynu v Saúdské Arábii pro Západ ještě důležitější. Callamardová vyjádřila znepokojení nad tím, že „tváří v tvář obavám z rostoucí ceny ropy se stírají hodnoty“.

„Válka na Ukrajině vrátila země produkující energii do centra pozornosti a ty toho využívají. To jim dává politickou páku, kterou využijí k tomu, aby znovu potvrdily svůj význam na mezinárodní scéně,“ uvedla Camille Lonsová, výzkumná pracovnice Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS).

Reklama

Doporučované