Hlavní obsah

Francií otřásl případ týrané judistky. Její partner odešel od soudu bez trestu

Foto: Profimedia.cz

Judistka Margaux Pinotová na čtvrteční tiskové konferenci.

Reklama

Strach o vlastní život, tak popisuje soužití s partnerem a svým bývalým trenérem francouzská olympijská šampionka v judu Margaux Pinotová. Podle soudu ale o násilí ze strany Alaina Schmitta neexistuje dostatek důkazů.

Článek

Modřiny a odřeniny v obličeji, zlomený nos. V takovém stavu podala v neděli ráno na policejní služebně stížnost na svého partnera a bývalého trenéra francouzská olympijská vítězka v judu z Tokia Margaux Pinotová.

Podle výpovědi olympijské šampionky ji její partner Alain Schmitt napadl v bytě v Paříži. Svou bývalou svěřenkyni měl srazit na zem, slovně napadat, opakovaně bít pěstmi, její hlavou tlouct o zem a také se ji měl pokusit uškrtit, informuje deník The Guardian. Pinotové se podle výpovědi podařilo s pomocí sousedů uniknout a zavolat policii. Strážníci ještě ten den Schmitta zadrželi a vyslechli.

„Posadil se na mě a začal mě bít pěstmi, zleva a zprava,“ řekla 27letá judistka na čtvrteční tiskové konferenci. „Ani jsem se nebránila, abych se vyhnula úderům, místo toho jsem se s ním snažila domluvit. Říkala jsem: Přestaň, Alaine, přestaň. Řekla jsem si, že se od něj musím dostat co nejdřív pryč, nebo tady zemřu,“ popsala incident Pinotová. Podle ní byl Schmitt v době incidentu pod vlivem alkoholu.

„Můj dojem je, že jsem se bránil,“ řekl Schmitt v pátek televizní stanici BFMTV. „Za celý svůj život jsem žádnou ženu neuhodil. V intimním životě jsem něžný člověk,“ dodal trenér. Schmitt řekl, že to byla Pinotová, kdo na něj jako první zaútočil ze vzteku, protože se chystal odjet do Izraele, kde se měl ujmout místní ženské judistické reprezentace. Na veřejnosti se trenér objevil s modřinou na pravém oku, která podle něj vznikla během hádky, uvádí server Wion.

Schmitt řekl, že práci v Izraeli přijal, aby se dostal ze vztahu s Pinotovou, který byl podle něj v posledních dvou letech „komplikovaný“. Na tiskové konferenci Schmitt řekl, že se během rvačky pokusil opustit byt, ale „pokaždé byl za tričko nebo za ruku zatažen zpátky“. Trenér trvá na tom, že Pinotovou „nebil pěstí ani nekopal“. „Nejsem násilný. To musí každý slyšet. Je to vtip, samozřejmě lže,“ dodal Schmitt. O Schmittově tiskové konferenci Pinotová řekla, že její bývalý trenér lhal a snažil se z ní udělat „hysterickou ženu“.

V úterý se celý případ dostal před soud, kde 38letý trenér všechna obvinění odmítl. Státní zástupce požadoval pro Schmitta roční podmíněný trest za „velmi závažný případ násilí“. Soudce ale rozhodl, že pro „nedostatek důkazů o vině“ trenéra nemůže trestní stíhání pokračovat. „Soud tu není od toho, aby řekl, kdo říká pravdu a kdo lže,“ uvedl soudce. Žalobci se hned po verdiktu odvolali.

Pinotová následně zveřejnila na sociálních sítích snímek své oteklé a poraněné tváře. Podle judistky byla na podlaze jejího bytu i krev. „Co chybělo? Možná moje smrt? Pravděpodobně to bylo judo, které mě zachránilo, a mé myšlenky míří k jiným ženám, které nemohou říct to samé,“ napsala Pinotová.

Rozsudek soudu vyvolal napříč francouzskou společností silnou kritiku. Za Pinotovou se postavili její sportovní kolegové i politici. Ministryně sportu Roxana Mărăcineanuová uvedla, že podporuje Pinotovou, „která je jednoznačně obětí toho, co se stalo“. Stejně tak podporu judistce vyjádřili prezidentští kandidáti do dubnových voleb, krajně levicový kandidát Jean-Luc Melenchon a starostka Paříže Anne Hidalgová.

Podporu Pinotové vyjádřily i největší francouzské judistické hvězdy. „Nemám slova pro to, co se mi honí hlavou a co se děje s mým tělem jako ženě tváří v tvář tomu, čím si prošla moje kolegyně Margaux Pinotová. O to větší šok je pro mě rozhodnutí soudu. Co je potřeba k tomu, aby padl trest, smrt?“ napsala na svém twitterovém účtu judistka a dvojnásobná olympijská vítězka Clarisse Agbegnenouová.

„Všichni jsme hluboce zasaženi tím, čím si naše týmová kolegyně Margaux Pinotová právě prošla, a vyjadřujeme jí plnou podporu. Co je třeba udělat, aby byly oběti vyslyšeny a aby byli útočníci odsouzeni?“ uvedl na sociální síti trojnásobný olympijský vítěz Teddy Riner.

Stejně tak se na stranu Pinotové postavila Francouzská judistická federace. Na kauzu už reagovala také Izraelská judistická federace, která potvrdila, že se Schmittem ohledně vedení ženské reprezentace přerušila kontakt.

Násilí páchané na ženách se ve Francii dostalo v posledních letech do popředí veřejné debaty, ročně v zemi v souvislosti s domácím násilím umírají desítky žen, informuje CNN. V roce 2020 bezpečnostní složky registrovaly podle dat ministerstva vnitra 159 400 obětí domácího násilí páchaného partnery nebo bývalými partnery, tedy přibližně o desetinu více než rok předchozí.

Reklama

Související témata:

Doporučované