Hlavní obsah

Francouz přežil 16 hodin na moři v převráceném plavidle

Foto: Profimedia.cz

Zachráněný Francouz Laurent Camprubi (vlevo) s šéfem záchranářů Manuelem Capeansem pózuje před převrácenou lodí.

Reklama

Dvaašedesátiletý námořník vyslal nouzový signál v pondělí večer. Kvůli nepříznivým podmínkám ho záchranný tým vysvobodil z převráceného plavidla až v úterý ráno. Francouz tak v tomto stavu přežil 16 hodin.

Článek

12metrové plavidlo se vydalo na cestu z portugalské metropole Lisabonu v neděli. Cesta ale neprobíhala podle plánu. Nouzový signál tak Francouz Laurent Camprubi vyslal necelých 23 kilometrů od ostrovů Sisargas v pondělí večer ve 20 hodin a 23 minut.

Zatímco čekal na pomoc ve španělských vodách, vyjel mu na pomoc tým záchranářů, skládající se z pěti potápěčů a tří helikoptér. Plavidlo se jim sice podařilo najít, nicméně zjistili, že je převrácené. Moře navíc bylo rozbouřené, a tak záchranná mise musela počkat na lepší podmínky.

Aby zabránili tomu, že se loď začne potápět, připevnili španělští záchranáři k plavidlu vztlakové balony. Vzájemnou komunikací přes bouchání do lodi se také ujistili, že je zaklíněný Francouz stále naživu.

Podmínky pro záchranu nastaly v úterý ráno. Britská BBC uvádí, že dva potápěči loď podplavali a našli ztroskotance v neoprenovém obleku pro přežití ponořeného ve vodě až po kolena. Muž následně skočil do studené vody a vyplaval. Po kontrole v nemocnici vyvázl bez zranění.

Přítomní potápěči uvedli, že přežití muže „bylo na hranici nemožného“.

Reklama

Doporučované