Hlavní obsah

Francouzský soud zamítl obvinění filmaře Bessona ze znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Režisér Luc Besson na snímku z roku 2018.

Reklama

Výpovědi o režisérovi Brutální Nikity, Leona nebo Pátého elementu se staly symbolem kampaně #MeToo proti sexuálnímu obtěžování ve francouzské kinematografii.

Článek

Francouzský nejvyšší soud ve středu po pěti letech sporů ukončil případ režiséra, scenáristy a producenta Luka Bessona, kterého v roce 2018 belgicko-nizozemská herečka Sand Van Royová obvinila ze znásilnění. Odvolací soud před rokem rozhodl, že filmař nebude stíhán. Kasační soud, ekvivalent nejvyššího soudu, nyní zamítl hereččino odvolání proti loňskému verdiktu a tím případ ukončil, napsala agentura AFP.

Soud došel k závěru, že „neexistují žádné důvody pro přijetí odvolání“. Podle Bessonovy právničky Thierry Marembertové se díky vzornému soudnímu postupu ukázala pravda. Van Royová naopak verdikt kritizovala, soud se podle ní opakovaně odmítl věnovat části předložených důkazů. Dodala, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Pětatřicetiletá herečka a modelka na vlivného filmaře podala trestní oznámení v květnu 2018 poté, co se s ním setkala v jednom pařížském paláci. Vyšetřovatelům sdělila, že s Bessonem udržovala intimní vztah už asi dva roky, ale že se k tomu cítila být nucena kvůli jejich pracovním vazbám. Dva měsíce poté podala Van Royová na Bessona další trestní oznámení za znásilnění, které se podle ní stalo před více než dvěma lety.

Pařížská prokuratura obvinění v roce 2019 zamítla, načež právník Van Royové podal stížnost kvůli uspěchanosti a neúplnosti původního vyšetřování. Případ se dostal před nového soudce, který se kauzou začal zabývat od začátku.

Režiséra Brutální Nikity, Leona nebo Pátého elementu pak z nevhodného chování nebo sexuálního obtěžování podle serveru Mediapart obvinilo dalších osm žen. Činy byly většinou promlčené a Besson je rázně odmítá. Ke vztahu s Van Royovou dvakrát uvedl, že si na část událostí, ze kterých ho herečka viní, nepamatuje. Jejich vztah popsal jako dobrovolný a naplněný „jemností“, píše AFP. Agentura poznamenává, že filmařův případ se stal symbolem kampaně #MeToo proti sexuálnímu obtěžování ve francouzské kinematografii.

Reklama

Související témata:

Doporučované