Hlavní obsah

Ghana má dva mrtvé po nákaze virem marburg, vakcína ani lék neexistují

Foto: decade3d - anatomy online, Shutterstock.com

Virus marburg ve 3D vykreslení.

Reklama

Přítomnost viru se podle čtvrteční zprávy Světové zdravotnické organizace prokázala v prvotních testech vzorků dvou pacientů, kteří následně zemřeli. Vzorky byly odeslány k dalším rozborům do Pasteurova institutu v Senegalu.

Článek

Zástupce ghanské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Francis Kasolohe uvedl, že oba pacienti pocházeli z jižní části Ašantské oblasti, ale nebyli příbuzní.

Dodal, že pociťovali příznaky, jako je průjem, horečka, nevolnost a zvracení, a byli převezeni do nemocnice. Pak ale zemřeli.

Pokud by se nákaza marburským virem definitivně prokázala, šlo by o první případy v Ghaně a druhé v západní Africe, píše BBC. Loni se jeden případ potvrdil v Guineji.

WHO do Ghany vyslala tým odborníků, který má pomoci zdravotnickému systému připravit se na možné rozšíření nákazy.

Stejně jako ebola patří marburský virus k takzvaným filovirům. Dosud se ale nikdy nerozšířil v takovém rozsahu jako jeho příbuzný. Ani proti němu však dosud neexistuje účinná vakcína či lék. Virus se mezi lidmi šíří tělesnými tekutinami. Lékaři většinou pacientům doporučují, aby pili hodně vody, a léčí konkrétní příznaky.

Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky. Z Marburgu se posléze rozšířil i do Frankfurtu nad Mohanem a srbské metropole Bělehradu. Z 31 nakažených tehdy zemřelo sedm lidí.

Reklama

Doporučované