Hlavní obsah

Glosa: Musk oslepil ukrajinské bojovníky. Nebezpečný blikanec pána Twitteru

Foto: ČTK

Elon Musk poté, co koupil sociální síť Twitter, nechával o klíčových rozhodnutích hlasovat její uživatele. Možná by tak měl učinit i ve věci své ukrajinské strategie.

Reklama

Excentrik Elon Musk se nyní rozhodl do značné míry oslepit ukrajinské síly, když jim upřel další používání satelitní internetové služby Starlink k ovládání bezpilotních letounů.

Článek

„Nadcházející týdny bojů na Ukrajině budou rozhodující,“ varoval ve čtvrtek předseda Evropské rady Charles Michel. Řekl to na mimořádném summitu unijních lídrů v Bruselu, kde měl společnou tiskovou konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinci podle Michela bojují i za hodnoty EU, jako je svoboda, demokracie a lidská důstojnost.

Nejbohatšímu muži světa Elonu Muskovi jsou patrně svoboda, demokracie a lidská důstojnost ukradené. V hodinách, kdy šéf Evropské rady apeloval na ušlechtilé cíle, aby zdůraznil, že tady nejde jen o Ukrajinu, ale potenciálně o velký zbytek světa, Muskova americká společnost SpaceX podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů.  

Ukrajina se už téměř rok brání ruské vojenské agresi. „Víme, že je (drony) ukrajinská armáda používá ke komunikaci, a to je v pořádku,“ uvedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. „Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby se používaly k útočným účelům,“ poznamenala.

Což je ovšem dokonale absurdní. Má-li se Ukrajina bránit Putinově invazi, logicky musí na ruskou armádu také útočit. A to i pomocí dronů, které jsou, jak Seznam Zprávy nedávno analyzovaly, v aktuálním moderním válčení vysoce účinné. „Drony potvrdily svou pozici nezbytného válečného nástroje 21. století. Obě strany je využívají ve všech fázích konfliktu. Možná vůbec nejdůležitější jsou malé průzkumné stroje, kterých by moderní armáda měla mít co nejvíc,“ konstatovala válečná analýza.

Jak připomněla agentura Reuters, Elon Musk zpřístupnil Ukrajině Starlink bezprostředně po začátku ruské invaze. Služba se ukázala jako užitečná nejen pro běžné občany zasažené výpadky klasických komunikačních sítí, ale také pro akceschopnost ukrajinské armády.

Terminály Starlink na Ukrajinu dodala firma SpaceX, další dodávky těchto zařízení zaplatily vlády některých západních zemí. Díkybohu za to. Ukrajina od začátku agrese účinně využívá bezpilotní letouny – při zjišťování nepřátelských pozic, zaměřování palby a také na shazování bomb.

Excentrický boháč Musk se ovšem nyní, lze jen hádat proč, rozhodl v tomto ohledu ukrajinské síly oslepit. Snad jde jen o jeho další „blikanec“, jimiž se proslavil poté, co koupil sociální síť Twitter a řídil ji stylem pokus–omyl. O klíčových rozhodnutích dokonce nechával uživatele Twittteru hlasovat v anketách.

Obecně je to samozřejmě bláznivé, ale tentokrát bych podobnou anketu na téma „Má mít ukrajinská armáda znovu možnost využívat satelitní internetovou službu Starlink?“ velmi uvítal.

Neztratil jsem totiž ještě zcela víru v lidstvo, a proto si myslím, že její výsledek by musel být jednoznačný.

Reklama

Doporučované