Hlavní obsah

Glosa: Nabídněme ruským sportovcům jiné vlajky

Bob Kartous
Publicista, spisovatel, mluvčí Českých elfů, prorektor VŠEM
Foto: Profimedia.cz

Prezident Volodymyr Zelenskyj při on-line summitu ministrů sportu 35 zemí, kteří se shodli, že Rusové nemají být na olympiádě v Paříži. „Už jen samotná přítomnost představitelů teroristického státu je projevem násilí a bezpráví,“ prohlásil Zelenskyj.

Reklama

Buď chceme dno pokrytectví ještě prohloubit, anebo se v zájmu zachování vlastních hodnot olympijské myšlenky nevzdáme. Tím pádem si ale nelze na olympiádě představit současné Rusko.

Článek

Tuze by se mi líbilo, kdyby byly olympijské hry čistě sportovní událostí, ve které nejde o nic jiného než o ducha fair play a oslavu nenásilného způsobu soutěže. Jenže tomu tak není. Novodobá historie olympiád je pevně svázána se snahou zneužít je k politické propagandě, k čemuž se minimálně od poslední čtvrtiny 20. století přidal silně byznysově orientovaný koncept.

Pokud to někdo nevidí, je buď v jistém slova smyslu krátkozraký, nebo se záměrně dívá jinam. Je pak jednodušší litovat ruské sportovce, ovšem za cenu krvavého slona v místnosti, od něhož se nelze neumazat.

Karl Jaspers, německý psychiatr a filosof, ve své známé stati o vině rozlišuje mezi jejími různými druhy: kriminální, morální, politickou a metafyzickou. Sportovců reprezentujících stát, jenž zahájil útočnou válku proti svému sousedovi a vědomě, cíleně, se záměrem okupovat vraždí jeho obyvatele, se dotýká minimálně vina morální a politická.

Přitom právě politická vina je v tomto směru zásadní. Jaspers upozorňoval na to, že každý Němec nesl určitý díl viny na vzestup nacismu tím, že se nesnažil mu aktivně zabránit. V případě sportovců současného Ruska jde navíc o zcela jinou úroveň. Nejen o pouhou pasivitu ve vztahu k očividnému zlu, ale o jeho přímou, vědomou reprezentaci. Reprezentaci, která má symbolizovat čest a hrdost ve vztahu k vlasti, což je vnitřní vztah, který je v případě olympiády zesílen více než v jakékoliv jiné sportovní soutěži.

V tomto smyslu je zcela nepochopitelné, že by měla ruská vlajka a ruský státní znak nabývat jakékoliv souvislosti s fair play, kterou se olympijské hry stále zaštiťují.

Buď chceme dno pokrytectví v souvislosti s olympiádami prohloubit až k samotnému popření jejich původní myšlenky, anebo se jí v zájmu zachování vlastních hodnot vzdát nechceme. Tím pádem si ale nelze na olympiádě představit současné Rusko. I ve sportovních redakcích a olympijských výborech by měli pochopit, že zde nejde pouze o sport, že není možné stavět na zbožných přáních a omezeném kontextu. Že něco nevidět ještě neznamená, že to neexistuje.

Ale měl bych jeden konstruktivní návrh. Pokud ruští sportovci veřejně odsoudí ruskou válečnou agresi na Ukrajině a vraždění s tím spojené, měly by jim ostatní státy nabídnout možnost reprezentovat na olympiádě pod svou vlajkou.

To by vyřešilo jak problém sportovních kariér, tak Jaspersovu otázku morální a politické viny. A ustavilo důležitý precedens do budoucna. Jestliže někdo chce nadále reprezentovat zločinecký stát, je to jeho rozhodnutí. Měl by za to ale nést odpovědnost a být smířen s důsledky.

Reklama

Doporučované