Hlavní obsah

Google kritizuje EU. Podle návrhu by se musel zbavit reklamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Google se opírá do Evropské unie. Podle možného rozhodnutí by se totiž Google musel zbavit velmi lukrativního reklamního podnikání. Google totiž porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou.

Článek

Americká internetová společnost Google kritizuje možné rozhodnutí evropské exekutivy, kvůli němuž by se musela zbavit části svého podnikání. Dceřiná firma amerického Alphabetu se domnívá, že podobný postup byl nepřiměřený a nesprávný z hlediska jejích reklamních partnerů. Podle agentury Reuters to v pátek uvedli vysoce postavení manažeři Googlu Oliver Bethell a Dan Taylor.

„Jsme proti rozštěpení. Nemyslíme si, že je to správné vyústění této záležitosti. Myslíme si, že se jedná o nesmírně efektivní část našeho podnikání,“ řekl Bethell. Dodal, že takové řešení by bylo za daných okolností nepřiměřené.

Google tak reaguje na výtky a návrhy Evropské komise z letošního června. Ta tehdy uvedla, že americká společnost Google porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Navrhla proto, aby firma část tohoto výdělečného byznysu prodala.

Evropská komise je exekutivním orgánem Evropské unie a má rozsáhlé pravomoci. Mimo jiné plní roli unijního antimonopolního úřadu. Případ společnosti Google začala řešit před více než dvěma lety.

Pro Google je v sázce mnoho, připomněla agentura Reuters. Reklamní byznys loni tvořil 79 procent celkových příjmů společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované