Hlavní obsah

Guvernér dobyté Ukrajiny, nebo politik na odpis? Kam míří Kadyrov

Foto: Profimedia.cz

Ramzan Kadyrov při setkání s vládcem Saúdské Arábie, korunním princem Muhammadem bin Salmánem, na snímku z roku 2019.

Reklama

Překvapivé prohlášení čečenského prezidenta Kadyrova naznačující jeho konec ve funkci vyvolalo spekulace o dalším osudu věrného Putinova spojence. Variantou je povýšení, ale také možná ztráta podpory Kremlu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Myslím, že si zasloužím neomezenou a dlouhou dovolenou… Myslím, že i můj čas nadešel, než mě vykopnou,“ řekl čečenský vládce Ramzan Kadyrov na předtočeném videu, které zveřejnil o víkendu (psali jsme zde).

Málokdo však věří tomu, že by 45letý politik obviňovaný z mučení a únosů svých odpůrců chtěl skutečně skončit.

Ochotu odejít z funkce ohlašoval už před pěti lety, kdy v televizním rozhovoru na otázku, zda je připraven odejít, odpověděl takto: „Dá se říci, že je to můj sen.“ Dodal také, že ví o několika lidech, kteří by byli „stoprocentně schopni“ sloužit zemi na nejvyšší úrovni.

O Putinovi tehdy prohlásil, že je to jeho idol: „Jsem připraven pro něj zemřít a splnit jakýkoliv rozkaz.“

O tom, že Kadyrov může v politice spíše posílit, naopak mluví ruští experti oslovení serverem msk1.ru. Povýšením se myslí přesun do funkce na federální úrovni – Kadyrov se až dosud věnoval pouze „svému“ Čečensku. V poslední době se ale angažoval i válce na Ukrajině, z níž zveřejnil několik videí. Z nich ale není jasné, kde byla natočena a zda Kadyrov proti Ukrajincům skutečně bojoval, jak tvrdí. Byl nicméně aktivní v náboru čečenských bojovníků, kteří odjeli na Ukrajinu válčit na straně Ruska.

Mohlo by vás zajímat

Zaremu Jangulbajevovou, matku právníka zabývajícího se lidskými právy, odvedli 20. ledna z jejího bytu maskovaní muži, kteří tvrdili, že jsou čečenští policisté. Odvlekli ji z ruského města vzdáleného od hranic s Čečnou 1 800 km.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí řekl, že Kadyrov i nadále vede Čečensko. Nezdá se tedy, že by video zveřejněné na sociální síti Telegram bylo oficiální rezignací.

K případnému povýšení Kadyrova je skeptický i bývalý europoslanec a znalec Čečenska Jaromír Štětina, který se s ním i osobně setkal: „Žádný velký dojem na mě neudělal,“ podotkl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Myslím, že volání po odpočinku, jak on to nazývá, souvisí s tím, že upadl v Kremlu v nemilost,“ domnívá se. „Možná se bojí o život,“ nabízí jinou motivaci k natočení videa.

Rusové to nicméně vidí jinak. Podle analytika Jevgenije Minčenka se může Kadyrov stát zvláštním zmocněncem Kremlu pro vztahy s muslimským světem.

Sám čečenský vůdce se s politiky z muslimských států pravidelně stýká, letos v červenci se pak vypravil na pouť do Mekky. Na letišti v Džiddě ho přivítal generální ředitel Úřadu pro královský protokol, už dříve se sešel například s korunním princem a de facto vládcem Saúdské Arábie Muhammadem bin Salmánem. „Jednání o tom (jmenování Kadyrova) probíhají už asi rok,“ zmiňuje Minčenko.

Dobré vztahy s muslimskými zeměmi jsou přitom v čase západních sankcí pro putinovské Rusko důležitější než kdy dříve. A nejde jen o arabské nebo africké země – v Moskvě se před časem objevila i oficiální delegace afghánského islamistického hnutí Tálibán.

Dmitrij Žuravlev, ředitel Institutu pro regionální problémy, se pak domnívá, že kompetence a osobní oddanost Putinovi mohou Kadyrova vynést až na místo guvernéra nových území – jinak řečeno Ruskem okupovaných území na Ukrajině. Podle Žuravleva by to byla „zajímavá a logická varianta“.

Ruský politik Maxim Ševčenko vidí Kadyrovovu budoucnost ve vedení Národní gardy, kde už nyní zastává hodnost generálporučíka. „Se svým postavením, pravomocemi, zkušenostmi a vztahem k Vladimiru Putinovi může odejít pouze do federální funkce,“ myslí si.

Ševčenko poukazuje na to, že společensko-politická atmosféra, kterou Kadyrovova vláda v Čečensku zavedla, připomíná poměry ve Spojených arabských emirátech. Neočekává proto, že by po případném Kadyrovově odchodu mohly přijít nějaké otřesy.

Kadyrovovy metody

„Systémy protivzdušné obrany jsou na jižní hranici Ruska poptávané více než kdy jindy.“ To prohlásil čečenský vůdce a věrný spojenec Vladimira Putina Ramzan Kadyrov s tím, že přistoupí k „proaktivním taktickým opatřením“.

Kadyrov tak reagoval na události v rodném Čečensku, kde se podle více nezávislých zdrojů připravuje odpor vůči ruské okupaci. Rusko získává v Čečensku dobrovolníky pro válku na Ukrajině vydíráním, vyhrožováním, hrozbami mučení nebo únosy blízkých, zjistil investigativní server The Insider.

Jaromír Štětina, který novinářsky pokrýval čečenskou válku, ale výše zmíněné varianty nepovažuje za pravděpodobné. „Vzhledem k tomu, že přestává mít podporu Vladimira Putina, je Kadyrov na odpis. Ve světě se podpora mladého Kadyrova těžko obhajuje, splnil už svoji roli zrádce,“ naráží na Kadyrovův příklon k Rusku.

Válka na Ukrajině mu prý spíše uškodila – Štětina připomíná, že kromě kadyrovců v ní bojují i jiní Čečenci, kteří jsou na straně Ukrajinců. Samotní Kadyrovovi muži také žádných oslnivých výsledků nedosáhli – Ukrajinci o nich výsměšně mluví jako o tiktokové armádě v narážce na videa, jež umísťují na síti Tiktok.

Ramzan Kadyrov je druhým synem prvního prezidenta Čečenska Achmata Kadyrova. Během první čečenské války se zúčastnil bojů proti federálním jednotkám. Během druhé čečenské války ale přešel na stranu Ruska. V době, kdy byl prezidentem jeho otec, vedl Kadyrov prezidentskou ochranku, v roce 2005 se stal čečenským premiérem, o dva roky později hlavou státu.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

V původní verzi textu jsme chybně uvedli, že Ramzan Kadyrov vedl v době, kdy byl jeho otec prezidentem, čečenskou tanou službu. Ve skutečnosti byl ale šéfem prezidentské ochranky. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Doporučované