Hlavní obsah

Video: Kritizoval čečenského vůdce, policie unesla jeho matku

Svět bez obalu: Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov nechal unést matku právníka, který ho kritizoval.Video: RFE/RL

 

Reklama

Zaremu Jangulbajevovou, matku právníka zabývajícího se lidskými právy, odvedli 20. ledna z jejího bytu maskovaní muži, kteří tvrdili, že jsou čečenští policisté. Odvlekli ji z ruského města vzdáleného od hranic s Čečnou 1 800 km.

Článek

Čečenští policisté se pro Zaremu Jangulbajevovou vypravili až do ruského Nižního Novgorodu.

„Matku odvlekli. Snažili jsme se jí pomoc. Zbili ji. A mého otce taky,“ popisuje policejní zátah dcera Alia Jangulbajevová. Maskovaní muži měli podle ní dokonce i nějaké dokumenty týkající se otce Saidího, který je aktivistou na poli lidských práv. Nakonec jej – prý vzhledem k jeho bývalé funkci federálního soudce – nezadrželi.

Rodina teď neví, kde se Zarema nachází, žena totiž nemá přístup ani ke svému právníkovi.

„Moje matka přerušila jakékoliv spojení s Čečnou už v roce 2017,“ říká v osobním videu její syn, aktivista Abubakar Jangulbajev.

Čečenské úřady později oznámily, že Zarema byla obviněna z útoku na policistu. „Přečtu vám včerejší prohlášení čečenského vůdce Ramzana Kadyrova: ‚Dnes – tedy včera – poté, co byla tato žena převezena do Grozného, napadla policistu a málem mu poranila oko. To znamená, že může být okamžitě obviněna,“ uvedl v tamní televizi Achmed Dudajev, který v Čečensku zastává post ministra informací. Ramzan Kadyrov také prohlásil, aniž by předložil jakékoli důkazy, že celá rodina aktivisty podporuje teroristy. Nadto tvrdí, že mu Abubakar Jangulbajev vyhrožoval. „Příslušné orgány se už o tuto osobu postarají,“ napsal na sociální platformě Telegram Kadyrov.

Abubakar Jangulbajev natočil video, ve kterém vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se tímto porušením práv ze strany Kadyrova režimu začal zabývat.

„Vladimire Vladimiroviči, myslím, že nastal čas vyměnit hlavu Čečenské republiky. Je s ním konec. Nejenže dosáhl dna, ale on pod něj ještě klesl. Někoho takového není možné tolerovat. Prosím, vyměňte ho za člověka s normálním intelektem. Lidé jsou připraveni na dialog. Ale nemohou se bavit s člověkem, který místo rozhovoru umí jen unášet lidi. To není výmysl, to se děje, a jeho slova to potvrzují.“ Čečenský aktivista a jeho nejbližší rodina kvůli obavám o svůj život už opustili Rusko. Podle informací od právníků byli v Čečensku zadrženi i tři Abubakarovi strýcové. „Kadyrovovi muži chtěli zasáhnout naše srdce. Dříve dělali takové věci tajně, a když třeba někoho zabili, tak se to snažili zakrýt. Teď už o takových věcech mluví veřejně,“ dodává Abubakar Jangulbajev.

Organizace Amnesty International označila zadržení Zaremy Jangulbajevové za únos a příklad bezpráví.

Incidentu předcházela řada dalších zatčení, ke kterým došlo koncem minulého roku, kdy se čečenské úřady zaměřily na desítky příbuzných blogerů, kteří kritizovali Kadyrova ze zahraničí.

Čečenský vůdce si nebral žádné servítky a na sociálních sítích otevřeně Jangulbajevovým vyhrožoval – a to nejenom vězením, ale třeba i zavřením celé rodiny někde v podzemí.

Více v úvodním videu.

Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované