Hlavní obsah

Hamás obviňuje Hizballáh, že se k válečnému úsilí připojil pouze symbolicky

Foto: Profimedia.cz

Palestinec prochází kolem zničených budov v Gaze.

Reklama

Zdroje blízké Hamásu tvrdí, že se hnutí už v roce 2021 dohodlo s Hizballáhem na provedení rozsáhlého pozemního útoku na Izrael. Po překvapivém útoku ze 7. října se ale libanonská skupina kvůli americké podpoře Izraele stáhla.

Článek

Hamás a Hizballáh se po operaci „Strážce hradeb“ v roce 2021 dohodly na provedení „rozsáhlé pozemní invaze“ do Izraele, sdělily v pondělí zdroje z Hamásu saúdské síti Asharq. Mělo k tomu dojít poté, co hnutí objevila „mezery v izraelské bezpečnosti“, které by teroristům umožnily proniknout ze severu a jihu a vést pozemní útoky podpořený raketovou palbou.

Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem, která začala po útoku palestinských ozbrojenců z Pásma Gazy na jižní Izrael loni 7. října, se na severní hranici Izraele prakticky denně utkává izraelská armáda s ozbrojenci Hizballáhu na libanonské straně. Ti „v solidaritě“ s Hamásem ostřelují izraelské pozice a také obce a kibucy v pohraničí. V neděli například zasáhla protitanková střela vypálená z Libanonu dům v severním Izraeli a zabila dva civilisty.

Nyní Hamás ale libanonskou skupinu podle webu Ynet News obvinil, že se k válečnému úsilí připojil pouze symbolicky. Na hranici mezi Libanonem a Izraelem přitom v pondělí došlo k eskalaci - Hizballáh si v pondělí s izraelskými silami vyměnil raketovou palbu. Hizballáh ve svém prohlášení uvedl, že se raketami zaměřil na kasárna Metula, kde se shromažďovali izraelští vojáci.

Reklama

Doporučované