Hlavní obsah

Hamás propustil dvě starší zajatkyně. Informaci potvrdil i Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Snímky desítek unesených rukojmí se objevují v mnoha západních metropolích. Na snímku Berlín.

aktualizováno •

Izraelská média informují, že Izrael popuštění rukojmích potvrdil a zároveň oznámil, že do vyjednávání nebyl zapojen.

Článek

Palestinské islamistické hnutí Hamás propustilo ze zajetí dvě ženy, které zadržovalo jako rukojmí od útoku ze 7. října. Na internetu to podle agentur uvedl mluvčí ozbrojeného křídla skupiny Abú Ubajdá. Důvody k propuštění rukojmí byly podle něj humanitární a zdravotní. Zdroj agentury Reuters uvedl, že dvě propuštěné ženy jsou izraelské seniorky.

Podle egyptské státní tiskové agentury byly ženy propuštěny na přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že dvojici vyvezl z Pásma Gazy jakožto neutrální prostředník.

„Rozhodli jsme se je propustit z humanitárních a zdravotních důvodů… Přestože je nepřítel minulý pátek odmítl přijmout,“ uvedl mluvčí Hamásu s tím, že zajatkyně byly propuštěny za zprostředkování Kataru a Egypta. „Egyptské snahy zajistit propuštění dvou žen z Pásma Gazy uspěly,“ dodala egyptská tisková agentura.

Zpravodajský web televize Al-Džazíra napsal, že propuštěnými ženami jsou Nurit Jichaková a Jocheved Lifšicová, izraelská televize Channel 12 informovala o 79leté Nurit Cooperové a 85leté Jocheved Lifšicové. Obě ženy byly podle izraelské stanice uneseny z kibucu Nir Oz a jejich manželé jsou stále v Pásmu Gazy.

Egyptská televize zveřejnila snímky a video obou žen v sanitkách na přechodu Rafáh. Vnuk Lifšicové izraelské televizi řekl, že se na svou babičku velmi těší. „Doufáme, že je v pořádku a že je zdravá,“ poznamenal.

Americký prezident Joe Biden dnes na otázku možnosti příměří odpověděl, že Hamás musí nejprve propustit všechny rukojmí. „Měli by být propuštěni rukojmí a pak se můžeme bavit,“ uvedl Biden podle agentury Reuters. Ta také s odkazem na nejmenované zdroje píše, že Spojené státy radí Izraeli, aby ještě s pozemní operací v Pásmu Gazy posečkal, aby bylo víc času na jednání o propuštění dalších rukojmích.

Zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán podle televize Al-Džazíra večer zpochybnil zprávy, že se Hamás chystá dnes v noci propustit 50 zadržovaných dvojích občanů. Zprávy o jejich možném propuštění se dnes objevily v izraelských médiích. Podle Hamdána to jsou „fámy“.

V pátek Hamás ze zajetí propustil dvě Američanky - Judith Raananovou a její dceru Natalii. Katar v jejich propuštění sehrál významnou roli. Mluvčí Hamásu uváděl, že Izrael odmítl přijmout Jichakovou a Lifšicovou. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale tvrzení Hamásu tehdy označila za propagandu, napsal web NBC News.

Hamás dříve uvedl, že sám v Pásmu Gazy drží 200 rukojmí a 50 dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Přes 20 rukojmí podle Hamásu zabily izraelské nálety.

Doporučované