Hlavní obsah

„Historicky první akt o AI“. Státy EU se po několika letech dohodly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zastánci tvrdí, že AI zlepší výrobu a usnadní život některým zaměstnancům. Ilustrační snímek.

Reklama

Po dvou letech jednání se Evropská unie v pátek shodla na regulačním rámci pro umělou inteligenci. Členské státy tímto krokem reagují na popularitu nástrojů jako je ChatGPT, které s sebou vedle výhod nesou i rizika.

Článek

Členské státy EU se v pátek konečně dohodly a schválily nové zákony upravující bezpečnost a používání umělé inteligence (AI). Evropská komise upozornila na nutnost regulace umělé inteligence už v dubnu roku 2021, připomíná server Deutsche Welle. A poté, co společnost Open AI spustila svého chatbota ChatGPT, se tlak na vytvoření balíčku zákonů umocnil.

V rámci Unie se pak toto téma intenzivně řešilo poslední dva roky. Země EU schválily návrh právních předpisů už v prosinci. Schválení pravidel 27 členskými státy EU se pak považovalo za formalitu, nicméně země jako Francie a Německo vyjádřily ohledně nových regulací jisté obavy. Jednání o finální verzi zákonů se tak vlekla.

Cílem Evropské unie je stanovit globální standardy pro využívání umělé inteligence v různých odvětvích, od bankovnictví přes výrobu až po medicínu a cestování. Pravidla se zabývají také vojenským využitím AI a definují bezpečnostní parametry.

Komisař EU pro vnitřní trh Thierry Breton označil navrhovaný akt o umělé inteligenci za historicky první. „Akt o umělé inteligenci rozpoutal velké vášně. A to právem. Členské státy dnes podpořily politickou dohodu, jíž bylo dosaženo v prosinci, a uznaly dokonalou rovnováhu, kterou vyjednavači nalezli mezi inovacemi a bezpečností,“ popsal Breton.

Popularita ChatGPT a dalších generativních programů AI byla pro mnohé budíčkem, protože se ukázaly možnosti této technologie, a to jak v pozitivním, tak v negativním smyslu.

Zastánci tvrdí, že AI zlepší výrobu a usnadní život těm zaměstnancům, které nová technologie nenahradí. Šokující schopnost AI rychle a snadno vytvářet například falešné snímky, hlasové zprávy a videonahrávky spustily „poplašné sirény“. Někteří experti se totiž obávají, že technologie může být zneužívaná například k šíření dezinformací nebo ke kyberšikaně.

Zkuste si kvíz „fotka, nebo AI“

Náš kvíz si zkusilo už přes sto tisíc čtenářů. Pokud si chcete otestovat své instinkty ještě před tím, než uvidíte ukázky v tomto článku, interaktivní kvíz se 30 otázkami najdete zde:

Proklikat se testem trvalo průměrně dvě minuty a 11 sekund. Dosáhnete na lepší skóre než průměrných 54 %?

Reklama

Doporučované