Hlavní obsah

Jak začal pogrom v Rusku. Klíčový účet založil opozičník uprchlý do Kyjeva

Dav hledal židy na letišti. Skandoval antisemitská hesla. Víc o pogromu v Dagestánu v článku.Video: Jan Marek, Anna Hrdinová

 

Reklama

K nedělním protižidovským nepokojům na letišti v Dagestánu vyzýval islamistický kanál na Telegramu Utro Dagestan. Založil ho bývalý ruský opoziční poslanec, který ale teď tvrdí, že už ho rok nekontroluje.

Článek

„Nechte je jednoho po druhém vystoupit, proklínejte Stát Izrael a pak postupujte dál. Pokud odmítnou proklínat Izrael, zablokujeme letiště a nenecháme je odejít,“ vyzýval v neděli ráno kanál Utro Dagestan své sledující na Telegramu.

Později večer stovky lidí na letišti v Machačkale pronikly na přistávací dráhu, kde krátce předtím přistálo letadlo z Tel Avivu. Dav, kde někteří mávali palestinskými vlajkami a skandovali antisemitská hesla, hledal židovské cestující. Policii trvalo několik hodin, než se jí podařilo výtržníky, kteří na ni házeli různé předměty a kameny, rozehnat. Policie zadržela asi osm desítek osob.

Nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo. Incident, který zaskočil bezpečnostní složky, nicméně poukázal na nebezpečí burcování k činům z nenávisti na sociálních sítích.

Opakované výzvy k antisemitismu

Utro Dagestan je islamistický kanál, který se vymezuje proti Kremlu a jeho aktivitám na Kavkaze, popsala stanice BBC. Účet sdílí zejména zpravodajské příspěvky o válce na Ukrajině, přímo z Dagestánu.

V poslední době nicméně šířil i obsah o izraelsko-palestinském konfliktu ve prospěch palestinského radikálního hnutí Hamás, které 7. října spáchalo rozsáhlé teroristické útoky na území Izraele. V reakci na to izraelská vláda zahájila blokádu Pásma Gazy a údery v oblasti.

Účet je poměrně populární a v době nedělního incidentu se jeho řady sledovatelů rozšířily z 50 na 65 tisíc. O víkendu sdílel podrobné instrukce pro ty, kteří se měli shromáždit na letišti, včetně pokynů k vytvoření davu, který by blokoval východ, až budou cestující z Izraele opouštět letadlo.

Kanál také vyzýval k fotografování cestujících a sledování jejich aut, aby bylo možné sestavit seznam adres židovských obyvatel v Dagestánu.

Rozhovor

Antisemitské projevy v ruských muslimských republikách jejich obyvatelé vnímají jako něco, co je v pořádku, protože je nikdo pořádně neodsoudil, říká v rozhovoru expert na židy v postsovětském prostoru Leonid Geršovič.

Nejde přitom o první případ, kdy Utro Dagestan vyzýval k protiizraelským akcím. Krátce před incidentem svolával shromáždění v Machačkale a dalších městech regionu na podporu Hamásu. Sdílel také antisemitské příspěvky a vyzýval místní obyvatele, aby odmítali pronajímat byty židům.

Problém nicméně netkví pouze v jednom kanálu. Antisemitistické výzvy našla stanice BBC i na dalších účtech na Telegramu, které měly desítky tisíc odběratelů. Například kanál Gorets s asi 17 tisíc sledujícími sdílel příspěvky vybízející k pronásledování místních židů.

Majitel Telegramu Pavel Durov v pondělí oznámil, že „kanály podněcující k násilí budou blokovány“, a přiložil snímek obrazovky s příspěvkem na Utro Dagestan.

Kdo za Utro Dagestan stojí?

Kanál je spojován s Iljou Ponomarjovem, bývalým ruským opozičním poslancem, který v roce 2016 přeběhl na Ukrajinu a získal tamní občanství, napsal ruský nezávislý server Meduza. Politik provozuje řadu kanálů na sociálních sítích, které vyzývají k protestům v Rusku a ke svržení Putinova režimu.

Dříve se Ponomarjov k vlastnictví Utro Dagestan otevřeně hlásil, po nedělním incidentu ale uvedl, že nad ním již více než rok nemá kontrolu.

Dagestánský gubernátor Sergej Melikov a mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová využili Ponomarjovo spojení s tímto kanálem k obvinění Ukrajiny z organizování nepokojů na letišti v Machačkale, popsala stanice BBC.

„Dnes jsme obdrželi naprosto spolehlivé informace, že kanál Utro Dagestan je spravován a regulován z území Ukrajiny zrádci,“ řekl Melikov. Samotný kanál pak zveřejnil prohlášení, v němž uvedl, že nemá žádné spojení s Ponomarjovem ani s Ukrajinou.

Rostoucí radikalizace a roztříštěnost ruské společnosti

Dagestán je jeden z nejrozmanitějších ruských regionů, kde vedle sebe po staletí žijí desítky původních etnických skupin - převážně muslimských, ale i židovská komunita. Navzdory přísným pravidlům, která v Rusku zakazují veřejné demonstrace, se v posledních dnech konalo několik protestů na podporu Palestinců ve městech na Kavkaze, poznamenal list The Financial Times.

Došlo také k řadě antisemitistických incidentů. Například ve městě Nalčik zapálili výtržníci rozestavěné židovské centrum.

Etnické napětí na severním Kavkaze je vzhledem k nedávné válečné historii regionu a teroristickým útokům v Čečensku a Dagestánu významným rizikovým faktorem pro celkovou stabilitu Ruska, napsal deník The New York Times.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) nedělní nepokoje poukazují na rostoucí radikalizaci a roztříštěnost ruské společnosti, které jsou důsledkem silně nacionalistických ideologií posílených válkou na Ukrajině.

Rusko, které tradičně zastává neutrální postoj k izraelsko-palestinskému konfliktu, vyzvalo k příměří v Gaze. Minulý týden Kreml přivítal členy vedení Hamásu v Rusku k jednáním, mimo jiné o ruských občanech, které hnutí drží v Gaze jako rukojmí.

Reklama

Doporučované