Hlavní obsah

Holčička byla 60 hodin pod sutinami, záchranáři ji našli a mluví o zázraku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zasypanou tříletou holčičku našli filipínští záchranáři po 60 hodinách.

Reklama

Kvůli sesuvu půdy na Filipínách skončila tříletá holčička uvězněná pod sutinami. Záchranářům se ji podařilo vyprostit po 60 hodinách. Dalších 77 osob se pohřešuje, 28 lidí kvůli sesuvu zemřelo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sesuv půdy na Filipínách zasypal tříletou holčičku. Než se k ní dostali záchranáři, uběhlo 60 hodin. Záchranáři už přestali doufat, že najdou další přeživší. Vyproštění dítěte v pátek označili za „zázrak“, píše BBC.

V úterý večer došlo na Filipínách k sesuvu půdy, který zničil domy a zavalil tři autobusy a minibus, které čekaly na dělníky ze zlatého dolu. K sesuvu půdy došlo poblíž zlatokopecké vesnice Masara v provincii Davao de Oro v regionu Mindanao. Podle úřadů tam zemřelo 28 lidí a dalších asi 77 se pohřešuje.

Fotografie a video zveřejněné v pátek na stránce filipínského Červeného kříže na facebooku ukazují, jak záchranáři odnášejí dívku zabalenou do záchranné deky a napojenou na kyslíkovou bombu do nemocnice v nedaleké obci Mawab.

Edward Macapili, úředník agentury pro katastrofy v provincii Davao de Oro, pro agenturu AFP řekl: „Odolnost dítěte je obvykle menší než u dospělých, přesto dítě přežilo. To dává záchranářům naději.

Pátrací akce pokračují dál. Šéf pro katastrofy provincie Davao de Oro Randy Loy řekl, že „i po čtyřech dnech stále doufáme v záchranu dalších lidí“. Upozornil však, že po 48 hodinách „nemohou skutečně zaručit jejich šance na přežití“.

Sesuvy půdy jsou častým nebezpečím na většině území Filipín kvůli hornatému terénu, silným srážkám a rozsáhlému odlesňování v důsledku těžby a nelegální těžby dřeva. Vydatné monzunové deště sužují některé části ostrova Mindanao již několik týdnů a způsobují sesuvy půdy a záplavy, kvůli kterým musely desetitisíce lidí najít nouzové přístřeší. Záchranáři byli nuceni přerušit své operace, když je v sobotu zasáhlo zemětřesení o síle 5,9 stupně.

Reklama

Doporučované