Hlavní obsah

Hořely radnice, auta i autobus. Francie posílá do ulic 40 tisíc policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: záběry z nočních protestů ve Francii.Video: EFE, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Francii zachvátily po smrti mladíka, kterého zastřelil policista při dopravní kontrole, rozsáhlé protesty. Během druhé noci násilných demonstrací, kdy vzplály budovy a policie čelila útokům, bylo zatčeno nejméně 180 lidí.

Článek

Jako by se Nanterre, které leží na západním předměstí Paříže, proměnilo ve válečnou zónu. Zapálené budovy i auta, vybuchující pyrotechnika a zátarasy složené ze všeho, co se dá na ulici najít. Druhou noc zde lidé protestovali kvůli smrti místního mladíka Naëla M., kterého z bezprostřední blízkosti zastřelil policista při běžné dopravní kontrole.

Případ vyvolal protesty i v dalších částech Francie. Policie se střetla s protestujícími také ve městě Lille na severu země a v Toulouse na jihozápadě. K nepokojům došlo také v Amiens, Dijonu a ve správním departementu Essonne jižně od francouzské metropole, uvedl podle agentury Reuters policejní mluvčí.

Francie povolala ve čtvrtek kvůli zklidnění situace do ulic 40 tisíc policistů. Jen v hlavním městě jich má podle oznámení ministra vnitra Gérald Darmanina asi 5 tisíc. „Další hodiny se musí nést ve znamení rozjímání a respektu,“ řekl po krizovém jednání s některými ministry francouzský prezident Emanuel Macron.

Část francouzských politiků, zejména z řad krajní pravice, žádá vyhlášení nouzového stavu. Vláda o tom ale podle agentury AFP zatím neuvažuje.

Policisté v noci odpovídaly na akce slzným plynem a gumovými projektily. Ve Viry-Châtillon, na jižním předměstí francouzské metropole, skupina lidí zapálila autobus, ze kterého předtím nechala vystoupit cestující.

Na mnoha místech museli kvůli řadě požárů zasahovat také hasiči, těm ale někteří z místních bránili v práci. Podle francouzských médií se protesty rozšířily také do dalších měst, včetně Mantes-la-Jolie západně od Paříže, kde vzplála radnice.

Ministr vnitra Gérald Darmanin ve čtvrtek řekl, že k násilnostem došlo téměř všude ve Francii. „Hanba těm, kteří nevyzvali ke klidu,“ napsal na twitteru. Policie podle něj zatkla přes noc nejméně 180 lidí.

Video z první noci nepokojů

Demonstranti v Nanterre zapalovali budovy a házeli pyrotechniku. Důvodem byla smrt sedmnáctiletého mladíka, kterého zastřelil policista při dopravní kontrole. Počet podobných incidentů v poslední době roste.

Videa vyvrátila tvrzení policie

Policie zpočátku tvrdila, že sedmnáctiletý mladík, jehož smrt demonstrace vyvolala, jel ke strážníkům autem s úmyslem jim ublížit. Záběry zveřejněné na internetu a ověřené tiskovou agenturou AFP však hovoří o opaku.

Ty zachycují dva policisty u vozidla, jeden z nich míří na řidiče, zatímco se snaží ujet. Pak vystřelí. Jedna z osob na videu podle agentury také říká: „Střelí tě do hlavy.“

Policista je nyní kvůli zastřelení mladíka vyšetřován pro úmyslné zabití a francouzský ombudsman oznámil, že zahájil prošetřování události, napsala stanice BBC.

Macron předtím vyzval ke klidu a řekl novinářům: „Máme tu mladistvého, který byl zabit, je to nevysvětlitelné a neomluvitelné. Nic neospravedlňuje smrt mladého člověka.“

Jeho vyjádření je neobvykle upřímné v zemi, kde se vysocí politici často zdráhají kritizovat policii vzhledem k obavám voličů o bezpečnost, poznamenal britský deník The Guardian. Na čtvrtek francouzský prezident svolal po nočních nepokojích krizovou schůzku s některými ministry, oznámil Elysejský palác.

Ve středu drželi francouzští zákonodárci za mrtvého mladíka minutu ticha v Národním shromáždění, kde premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že střelba „zjevně nebyla v souladu s pravidly“.

Ke střelbě se pro francouzskou televizní stanici BFMTV vyjádřil i šéf pařížské policie Laurent Nuñez, který prohlásil, že zásah „vyvolává otázky“, ale zároveň naznačil, že se policista mohl cítit ohrožen, a proto vystřelil.

Minulý rok zemřelo při policejní kontrole 13 lidí

Zákrok policie vůči teenagerovi, který měl severoafrické kořeny, se podepsal podle deníku The Guardian i na hluboce zakořeněném vnímání policejní brutality v etnicky rozmanitých oblastech největších francouzských měst.

Lidskoprávní organizace tvrdí,  že uvnitř francouzských orgánů činných v trestním řízení bují systémový rasismus. Macron tato obvinění již dříve odmítl.

Jen loni došlo při policejních kontrolách ke 13 střelbám se smrtelnými následky, letos už jsou známé tři takové případy. Většina takto zabitých lidí po roce 2017 byli černoši nebo lidé arabského původu, napsala agentura Reuters s odvoláním na policejní statistiky.

„Je nám zle z toho, že se s námi takto zachází. Tohle je za Naëla, my jsme Naël,“ řekli pro deník The Guardian dva mladí muži, kteří během noci na čtvrtek vozili v Nanterre popelnice, aby je přidali k hořící barikádě. Jeden z nich řekl, že jeho rodina žije ve Francii už tři generace, ale cítí, že „nikdy nebudou přijati“.

Reklama

Související témata:

Doporučované