Hlavní obsah

Video: Nepokoje u Paříže. Policista při kontrole zastřelil mladíka

Bez komentáře: Nepokoje v Nanterre na předměstí Paříže.Video: twitter/EduardoSaldania, AP

 

Reklama

Demonstranti v Nanterre zapalovali budovy a házeli pyrotechnikou. Důvodem byla smrt sedmnáctiletého mladíka, kterého zastřelil policista při dopravní kontrole. Počet podobných incidentů v poslední době roste.

Článek

Mladík Naël M. přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Postřelený zranění podlehl, policista je kvůli zásahu a podezření ze zabití ve vazbě, píše britský server BBC.

Naël je letos ve Francii už druhým člověkem, který byl zabit při policejní střelbě během dopravní kontroly. Loni tímto způsobem zemřelo rekordních 13 lidí.

Podle deníku Le Monde policie zpočátku naznačovala, že k nim mladík jel autem s úmyslem jim ublížit. Záběry zveřejněné na internetu a ověřené tiskovou agenturou AFP však hovoří o opaku.

Jsou na nich dva policisté u vozidla. Jeden z nich míří na řidiče a střílí z bezprostřední blízkosti, když se snaží řidič ujet. AFP dodává, že na videu je slyšet osobu, která říká: „Střelí tě do hlavy.“ Ze záběrů však není jasné, kdo z aktéru to říká.

Ve voze kromě postřeleného byly ještě další dvě osoby. Jedna z vozu utekla, druhou se podařilo policii zadržet.

Večer se v Nanterre, které leží na západním předměstí Paříže, shromáždili protestující, kteří se opakovaně dostali i do střetů s policií, na niž útočili třeba pyrotechnikou. Ve městě, v němž zastřelený mladík bydlel, vzplála škola a volnočasové centrum.

Skandál Metropolitní policie

Londýnská policie není schopna řešit obvinění a přestupky svých členů. Nedávno zveřejněné nezávislé vyšetřování dospělo k závěru, že policie v britské metropoli zklamala ženy a děti, které má chránit.

Problém se týká i britského hasičského sboru. Podle zprávy místního inspektorátu lze v britských hasičských sborech nalézt vzorce homofobního, sexistického a rasistického chování. Hasiči se neuctivě chovali zejména k ženám.

Policie na útoky odpověděla slzným plynem a gumovými projektily. Na místě kvůli řadě požárů museli zasahovat také hasiči, kterým ale někteří z místních bránili v práci. Podle francouzských médií se protesty rozšířily také do dalších měst, včetně Mantes-la-Jolie západně od Paříže. V této obci protestující zapálili radnici.

BBC uvedla, že francouzské úřady po smrti mladíka zahájily dvě samostatná vyšetřování, jedno se týká možného zabití veřejným činitelem a další neuposlechnutí policejní výzvy a údajného pokusu o zabití policisty.

Ke střelbě se pro francouzskou televizní stanici BFMTV vyjádřil i šéf pařížské policie Laurent Nuñez, který uvedl, že zásah „vyvolává otázky“, ale zároveň naznačil, že se policista mohl cítit ohrožen, a proto vystřelil.

Rodinný právník sedmnáctiletého chlapce Yassine Bouzrou trval na tom, že šlo o nelegitimní obhajobu, a BFMTV řekl, že video „jasně ukazuje policistu, jak chladnokrevně zabíjí mladého muže“. Dodal, že rodina podala stížnost na policii za „lhaní“, když se zpočátku snažila tvrdit, že se řidič pokusil policistu přejet.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin v úterý řekl, že video sdílené na sociálních sítích je extrémně šokující. Vyzval lidi, aby „respektovali zármutek rodiny a presumpci neviny policie“. Levicový vůdce a bývalý kandidát na francouzského prezidenta Jean-Luc Mélenchon vyjádřil upřímnou soustrast rodině.

„Žádný policista nemá právo zabíjet, pokud to není v sebeobraně. Tato nekontrolovaná policejní síla diskredituje autoritu státu. Je třeba ji zcela přepracovat,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Před dvěma týdny zastřelila policie v západofrancouzském městě Angouleme devatenáctiletého řidiče poté, co údajně při dopravní kontrole zranil policistovu nohu.

Reklama

Doporučované